Kijk je elk uur op de klok in de hoop dat je werkdag er al op zit? Dan is de kans groot dat dit niet je droombaan is. Ontslag nemen hoeft helemaal niet meteen. Met deze tips maak jij het beste van je baan. En houd je het vol.
Door Chantal
Ik vind het niet fijn om in een sleur te belanden. Met routine is niks mis, maar als iets saai wordt en er geen uitdaging meer in zit, word ik hersenmoe. Liever heb ik het druk, ben ik bezig, noem me maar een harde werker. Heb ik van huis uit meegekregen. Als ik vroeger tegen mijn vader zei: ‘Ik heb geen zin,’ dan antwoordde hij steevast: ‘Dan maak je maar zin.’ In dit artikel ga ik het hebben over zin. De zin van jouw mwah-baan.
Ook al heb je niet je droombaan te pakken, er zijn manieren om zin aan je werk te geven. Om er voldoening uit te halen. Ik deel tips waarmee jouw werk zinvol gtaat voelen.
Zoek de betekenis
Brandweermannen, leraren of verpleegkundigen halen waarschijnlijk makkelijker voldoening uit hun werk dan een vertegenwoordiger van printers. Wat zij doen, doet ertoe. Het is bewezen dat sociaal werk, of in elk geval anderen helpen, bijdraagt aan het gevoel van ertoe doen. Het geeft betekenis. Maar bij de meeste banen gaat het niet om de wereld verbeteren. Er zit geen mooie filosofie achter. Dan kun je het gevoel krijgen van: waar doe ik het eigenlijk voor? Ja, geld. Maar als dat je enige drijfveer is, dan houd je je werk waarschijnlijk niet lang vol.
Keer het om. Elke baan betekent wel iets voor iemand, ook al moet je soms even zoeken. Een voorbeeld: we gaan weer even naar de vertegenwoordiger van printers. Nou, op een van die printers heb ik een kleurplaat geprint, die mijn zoontje heeft ingekleurd en naar een bejaarde in het verpleeghuis heeft gestuurd. Daar zit de oude dame al tijden alleen na het overlijden van haar man. Door die tekening voelt ze zich een tikkie minder eenzaam. Als je dat kunt zien, en je daaraan kunt vasthouden, zul je zien dat je werk betekenis kan krijgen. En ja, als je het wilt zien, kan zelfs een printer levens veranderen. Probeer het maar eens.
Maak je werkplek een fijne plek
Zorg dat je werkplek een fijne plek is, een plek waar je je thuisvoelt, waar je letterlijk op je plek zit. Zet een plant op je bureau, iets leuks van thuis, een fotolijstje van je kinderen of je kat, whatever. Je werkplek kan echt een tweede thuisbasis zijn, je brengt er tenslotte veel tijd door. Zelf de slingers ophangen gaat net te ver, maar denk wel in die richting.
Inspirerende collega’s
Net als vriendschappen waarde geven aan je leven, kunnen collega’s dat ook. Heb je prettige collega’s (maar is je baan over het algemeen dodelijk saai) dan kunnen zij ervoor zorgen dat je toch blij achter je bureau zit. Luister naar ze, maak eens een ommetje in de pauze. Door leuk contact met collega’s kun je vijftig procent meer plezier ervaren in je werk. Ik las ooit een afscheidspost van een hoofdredacteur op LinkedIn. Daarin stond dat haar collega’s, het team, of eigenlijk haar vrienden, het de beste baan ooit maakten. Dat ze zich over tien jaar niet meer zou herinneren wat ze precies maakte, maar wel met wie ze het maakte. Dus. Vrienden. Plezier. En niet het product of de dienst zelf misschien.
[mailerlite_form form_id=9]Focus je op de waardering
Als je gewaardeerd wordt op je werk, is de kans groot dat je je nuttig voelt, of belangrijk. En dan maakt het minder uit dat je taken misschien niet je-van-het zijn. Focus je op de waardering die je krijgt van de mensen op het werk. Is die er niet? Vraag er dan gerust om. Je kunt best eens van collega’s of van je baas vragen of ze jou willen vertellen wat ze in je waarderen. Dat houdt je gemotiveerd en blij.
Pak je vrijheid
Natuurlijk, de ene baan en baas bieden meer vrijheid dan de ander. Maar toch: pak alle vrijheid die je gegeven wordt en soms een kleine beetje meer. Werk eens in het zonnetje in de tuin, of vanuit het park in jouw dorp of stad. Skip wat uurtjes overdag en haal die ’s avonds in. Zolang je je werk maar goed doet, kan er vaak best een hoop. Een gevoel van vrijheid brengt je geluk. Dan is het heus niet zo erg om ’s avonds nog wat werk in te halen.
Natuurlijk wil je het liefst je droombaan vervullen. Maar weet: zelfs droombanen voelen soms als werk. Ik herinner me dat cabaretier en zanger Harrie Jekkers in een interview eens zei dat zelfs optreden in de grootste zalen na een paar keer gaat voelen als werk. Werk is nu eenmaal niet vrijblijvend en dat is echt niet altijd erg. Stel je eens voor dat je niets meer hoefde, dat niets meer moest. Dat zou na een tijdje ook gaan vervelen, denk je niet?
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!