Zoveel kost het om in een tiny house te wonen

Een tiny house, midden in de natuur. Ik zie dat in de toekomst wel zitten. Maar wat kost het eigenlijk om een tiny house te bouwen en om erin te wonen? Ik zocht het uit.

Ik droom heerlijk weg bij foto’s van mensen in hun tiny houses. Met een hond op de veranda, of lekker een boek lezen in het bed op de vide. Dichterbij de natuur, niet teveel onderhoud aan je (grote) huis. Het is dat ik twee kleine kinderen heb, die ik wat meer ruimte in huis gun, anders hadden Kasper en ik allang in zo’n schattig huisje gewoond. 

Voor mij zou nog één reden heel belangrijk zijn: lage lasten. Wat een vrijheid zal de financiële kant van een tiny house bewonen alleen al geven. Als je je woonlasten zo ver terug weet te dringen, zijn er opeens zoveel mogelijkheden. Mooie reizen, minder werk, misschien veel eerder helemaal stoppen met (betaald) werk. Toen ik dat eens tegen iemand vertelde, waarschuwde hij me. In een tiny house wonen is écht niet zo goedkoop als je denkt. Dus dook ik erin: wat kost dat eigenlijk?

Je moet rekening houden met een paar kostenposten.

De bouw van het tiny house

Net als met het bouwen van een gewoon huis, kun je dit zo gek en zo duur maken als je zelf wilt. Die diversiteit zie je ook wel in terug in hoe de huisjes eruit zien. De een gebruikt tweedehands materialen en timmert een eigen bed. Het andere huisje is tot in de puntjes afgewerkt en heeft zelfs een uitgebreide keuken en een (klein) bad. Dat verschil zie je ook terug in de prijs van de bouw. Als je veel zelf doet en voor tweedehands bouwmaterialen gaat, kun je voor 20.000 euro een tiny house bouwen. Reken dan wel op veel werk op jouw eigen bordje. Wil je alles laten doen, reken dan op zo’n 60.000-100.000 euro. Aan de bovenkant van die range zit wel echt alles erop en eraan. Het is een hoop geld, maar je koopt of bouwt er geen regulier huis voor, natuurlijk.

LEES OOK: Liza woont in een tiny house en gaat op haar 50e met pensioen

Een plek

Dit is een lastige. Een tiny house laten bouwen is één ding. Een plekje vinden om ‘m neer te zetten is een andere. Dat schijnt heel lastig te zijn. Veel gemeentes staan niet open voor deze nieuw vorm van wonen. In een ideale wereld zou je huisje in een groene omgeving staan. Die plekjes zijn niet alleen geliefd bij tiny house bewoners, maar bij iedereen. En dus zijn ze schaars. Hier en daar springen wat projecten uit de grond. Speciale terreinen voor tiny houses, waar gewoon huur wordt gevraagd voor de grond. Ik hoorde laatst van iemand die woonde op een braakliggend terrein van de gemeente. Hij hoefde daarvoor niet te betalen, maar moest wel een minimum aantal uren besteden aan het opknappen van het gebied. Fijne deal. Je kunt natuurlijk ook een stukje grond kopen waar je met je tiny house mag staan. Maar kavels zijn vaak meer gericht op grotere huizen, waardoor je er de hoofdprijs voor betaalt. 

Veel tiny house bewoners belanden, bij gebrek aan zo’n plekje, op een camping. En dan gaat je idee van lage lasten niet meer helemaal op. In de winter kun je voor 300 euro wel een plekje vinden, maar in het hoogseizoen schieten die prijzen omhoog. Een tiny house-bewoner vertelde me eens een deal te hebben gemaakt met een campinghouder. Hij mocht voor 500 euro per maand het hele jaar blijven staan. Als je dan ook nog geleend hebt om je huisje te laten bouwen, is het inderdaad niet zo goedkoop meer. 

LEES OOK: Vrijstaand wonen voor € 50.000

Water, gas en licht

Wat je hieraan betaalt is compleet afhankelijk van wat voor huisje je hebt. De meeste tiny house bewoners gaan heel bewust met het milieu om. Ze hebben bijvoorbeeld een droogtoilet om water te besparen en wekken hun eigen energie op met zonnepanelen. Als dat goed geregeld is, heb je amper kosten aan water en elektra en heb je gas niet eens nodig. 

Een tiny house kies je ook ideologische overtuiging, om het zo te zeggen. Ik denk dat de meeste mensen die zo gaan wonen, vooral dichterbij de natuur willen zijn. Ze willen een simpeler leven. Lage lasten zouden een fijn extraatje zijn. Of in een tiny house wonen ook echt goedkoop ís, hangt dus helemaal af van wat voor huisje je hebt en of je een fijne, betaalbare plek kunt vinden. Los daarvan blijf ik ervan dromen: duur of niet duur, de levensstijl die erbij hoort lijkt me heerlijk.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!