The Bitcoin Family: “We verkochten al onze bezittingen en kochten er bitcoinS van”

Didi (42) en Romaine (42) verkochten in 2017 hun hele hebben en houden, investeerden de opbrengst in bitcoins en reizen nu met hun drie dochters de hele wereld over.

Romaine: “Ons leven was lange tijd een ware ratrace. Didi had een eigen bedrijf en was altijd aan het werk. Ik deed de boekhouding en zorgde voor onze drie meiden. Het was altijd rennen en vliegen. We hadden het gevoel overal aan mee te moeten doen. Zo woonden we in een mooi huis, hadden een vakantiewoning en reden in dure auto’s. Kortom, het kon niet op en het was vooral Didi die steeds meer en meer wilde. In 2013 hoorde Didi voor het eerst over een digitale munt waarmee je heel rijk kon worden: de bitcoin. En rijk worden, was wat Didi graag wilde. Rijk zijn stond voor hem toen nog gelijk aan geluk.”

bitcoin familiy

En is dat is nu anders?

Didi: “In 2014 werd mijn vader ongeneeslijk ziek. Mijn moeder was in 2002 al overleden. Ze was toen pas 48. Na haar overlijden stortte ik me op mijn werk. Ik kon niet goed met mijn verdriet omgaan en werken was voor mij een manier om te overleven. Zo voelde het. Pas toen mijn vader in 2016 overleed, realiseerde ik me dat ik ook jong kon overlijden. Toen pas besefte ik dat geluk helemaal niet in geld en materiële zaken zit. Dat was voor mij een wake-up call en we gooiden het roer drastisch om.”

Vertel, hoe drastisch?

Romaine: “Na het overlijden van mijn schoonvader gingen we met de kinderen naar Bali. We moesten er echt even uit en resetten. We reisden al veel, maar keerden altijd weer terug naar het hectische Nederland. Dit keer besloten we dat we niet terug wilden naar de ratrace. Didi stelde voor de boel in Nederland te verkopen, alles te investeren in bitcoins en met ons gezin de wereld rond te reizen. Zonder spullen, zonder vaste plek én zonder druk. Dat werd onze droom.”

Wat vond jij daarvan, Romaine? 

Romaine: “Ach, ik ben altijd wel in voor een uitdaging en inmiddels wist ik ook wel het één en ander over het bitcoinsysteem. Wel zei ik tegen Didi dat hij eerst maar eens zijn auto’s moest verkopen. Ik wilde zien of mijn materialistische man dat écht zou doen voordat ik mijn 70 paar schoenen zou verkopen. Maar hij voegde de daad bij het woord en verkocht diezelfde week nog zijn auto’s.”

Dus jouw schoenen gingen in de etalage?

Romaine: “Niet alleen mijn schoenen. Binnen een paar maanden tijd verkochten we ook ons huis, alle meubels, kleding en het speelgoed van de kinderen. De volledige opbrengst investeerden we in bitcoins. Vervolgens huurden we een huisje op een vakantiepark om ons in alle rust voor te bereiden op het leven als nomaden.”

Hebben jullie alleen nog maar bitcoins? En kan je daar overal mee betalen?

Didi “We hebben inderdaad alleen nog bitcoins. Er zijn twee manieren om ermee te betalen. De eerste is het daadwerkelijk betalen met bitcoins door een code van de verkoper op je telefoon te scannen. De tweede manier is betalen met bitcoins via je Visa- of Mastercard. De verkoper krijgt het bedrag vervolgens uitbetaald in eigen valuta. Op dit moment wonen we in Portugal. Er is een strandtentje hier om de hoek waar ik graag zit en de eerste keer dat we hier kwamen zei ik tegen Paulo, de eigenaar, dat ik in bitcoins wilde betalen. Daar had hij wel oren naar. Ik hielp hem met een bitcoinwallet op zijn telefoon en sindsdien betaal ik aan het eind van de dag de rekening, met bitcoins. Zo doe ik het ook met de zeilschool hier. Op dit moment is de munt echt tot historische hoogte gestegen. Paulo zei laatst nog tegen me: ‘Didi, wat je me nu betaalt is veel meer dan dat je eigenlijk had moeten betalen.’ Dat vind ik mooi.”

Het gaat nu lekker met de munt. Maar wat als de waarde daalt?

Didi: “Dat kan gebeuren. 2018 was een moeilijk jaar voor de munt. Natuurlijk doet dat wat met me, maar op zo’n moment is het glas bij mij halfvol. In plaats van een mooi huis te huren, wonen we dan een tijdje op een camping in een goedkoper land. Dat zien we niet als armoede, maar als een avontuur.”

Werken jullie eigenlijk nog? 

Romaine: “Er komen nog steeds bitcoins binnen. Didi geeft regelmatig lezingen. Als levend voorbeeld is hij een graag geziene spreker. En hij heeft een boek: ‘The Bitcoin Family; We verkochten alles voor onze droom!‘ geschreven. Daar verdienen we ook wat aan. We hebben niet veel nodig, want we leven heel minimalistisch.”

Gaan jullie je in Portugal definitief settelen?

Didi: “We hebben geen plan, en juist dat is voor ons ultiem geluk. We zijn nog bezig met onze wereldreis en zien wel hoe lang we hier nog blijven. Vooral voor de meiden, die nu 10, 13 en 15 zijn, is het nu fijn wat langer op één plek te blijven.”

Hoe is het eigenlijk voor de kinderen om zo te leven?

Didi: “De kinderen krijgen online les. Dat bevalt heel goed. Natuurlijk is het belangrijk dat ze leren, maar dat kan op verschillende manieren en hoeft niet heel rigide. Je kan uit een boekje leren wat een olifant is, maar van het aanraken en wassen van een echte olifant, zoals de meiden in Thailand deden, leren ze misschien nog wel veel meer.”

Maakt geld stiekem nog wel een beetje gelukkig?

Didi: “Wij zien geld als ruilmiddel, niet meer als rijkdom. Je hebt het nodig om te leven, maar geld an sich maakt ons niet gelukkiger. Eigenlijk zijn we het meest gelukkig als we geld met anderen kunnen delen. De helft van ons bitcoin vermogen gaat naar goede doelen die bitcoins accepteren. Accepteren ze de digitale munt nog niet, dan help ik ze daarbij. Zo hebben we vlak voor kerst 25 dakloze kinderen in Venezuela nieuwe schoenen en kleding gegeven. En een weeshuis in Servië een kerstdiner en cadeaus geschonken. Ja, daar worden we pas echt gelukkig van.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!