Susan en haar man hebben bijna ton studieschuld: “We moeten nog 13 jaar aflossen”

Susan (34) leende tijdens haar studie bijna € 42.000, haar man (40) iets meer dan € 50.000. Ze zijn al jaren aan het aflossen, maar moeten nog ongeveer € 50.000 terugbetalen.

Een flink bedrag aan studieschuld, hoeveel leende je per maand?
“Het maximale. Dat was toen denk ik rond de € 600. Ik heb zes jaar gestudeerd. Eerst een jaar psychologie en toen communicatiewetenschappen, daar heb ik ook een master in gehaald.” 

Waarom heb je tijdens je studie die keuze gemaakt? 
“Ik heb er heel lang over nagedacht voor ik besloot geld te lenen. Ik was de eerste uit ons gezin die ging studeren. Mijn ouders konden mij financieel niet steunen, dat neem ik ze niet kwalijk hoor, het geld was er gewoon niet. Maar daardoor voelde het voor mij wel alsof ik geen alternatief had.”

Denk je daar nu anders over, nu je al dat geld moet terugbetalen?
“Nee, het was altijd een weloverwogen beslissing. Ik werkte er ook veel naast, dus ik leende het geld niet voor lang-leve-de-lol. Ik betaalde er mijn collegegeld, boeken en huur van, maar ook mijn zorgverzekering, de boodschappen en telefoonrekening; alles! Het was echt geld dat ik nodig had voor mijn toekomst, om verder te komen. Daar hing een prijskaartje aan, maar dat heb ik altijd gezien als een investering.” 

Wat voor dingen heb je dankzij dat geld kunnen doen?
“Ik heb mezelf kunnen ontplooien, ook naast m’n studie zelf. Ik ben op mezelf gaan wonen. Ik denk als ik thuis was blijven wonen om geld te besparen dat ik nu een ander mens was geweest en misschien ook niet zo ver was gekomen.” 

En je werkte ernaast. Wat had je voor bijbaantjes?
“Ik paste veel op en ik werkte via een uitzendbureau in de horeca. Dat verdiende redelijk. En ik kreeg ook nog een klein beetje studiefinanciering, dat was er nog in die tijd.” 

En jouw man heeft ook een studieschuld. Hoe voelt het nu dat jullie allebei een flink bedrag moeten aflossen?
“Ergens vind ik het wel prettig dat we allebei ongeveer even veel hebben geleend. Daardoor zitten we in hetzelfde schuitje en verwijten we elkaar nooit iets over die schuld. Aan de andere kant is het natuurlijk heel vervelend dat we allebei zo’n groot bedrag moeten terugbetalen. Het is heel dubbel.” 

Hebben jullie het daar over gehad, voordat jullie gingen trouwen en kinderen kregen?
“Ja, daar hebben we zeker gesprekken over gevoerd in de tijd dat hij mij ten huwelijk vroeg. Want trouwen heeft gevolgen voor je studieschuld. Het is namelijk inkomensafhankelijk hoeveel je per maand moet terugbetalen, en nu we getrouwd zijn kijken ze naar ons gezamenlijke inkomen. Daardoor moet ik nu sneller aflossen, het maandbedrag ging best wat omhoog. Maar goed, dat is oké, want we zijn nu natuurlijk ook echt samen.”

Jullie hebben wel een koophuis. Ging dat makkelijk met een studieschuld?
“Veel mensen in onze omgeving zeiden dat we die schuld moesten verzwijgen, want dan konden we veel meer hypotheek krijgen. Maar dat gaf mij helemaal geen fijn gevoel. Ik wilde juist dat de hypotheekadviseur dat bedrag meenam in het advies, want anders zouden we veel te hoge lasten hebben iedere maand en misschien in de knoei komen. Gelukkig denken mijn man en ik daar hetzelfde over. We hebben het dus meteen op tafel gegooid. Daardoor weten we ook niet wat we extra konden lenen als we geen studieschuld hadden gehad, want dat bedrag hebben we nooit gezien.”

 Wat heeft het aflossen van de studieschuld voor invloed op jullie leven?
“We lossen nu bijna € 400 per maand af. We weten niet beter dan dat we deze vaste lasten hebben. Ik denk wel dat we een grotere buffer zouden hebben als we niet al jaren geld aan DUO moesten betalen, want sparen gaat nu niet echt. Dat ervaar ik soms wel als vervelend. Ik had natuurlijk liever gehad dat we het niet hoefden te betalen.” 

Wat doen jullie om grip te houden op jullie financiën?
“Haha, ik heb de PorteRenee Moneyplanner! Ik ben heel bewust bezig met ons geld. We hebben namelijk drie jonge kinderen, die allemaal naar de opvang gaan. Die kosten zijn ontzettend hoog. Dus ik maak overal potjes en budgetten voor.”

Moeten jullie dingen laten die jullie zouden willen doen?
“Dat valt gelukkig mee. Ik zou voor de kinderen weleens de Hema in willen stappen en gewoon wel zien wat ik leuk vind. Maar dat doe ik niet, ik maak altijd lijstjes en houd me daar strikt aan. Geld over de balk gooien doe ik nooit. Ik koop alleen wat echt nodig is en dan kijk ik eerst op Vinted en Marktplaats. Dat is ook duurzamer natuurlijk, dat vind ik wel fijn.”

Lossen jullie ook extra af op de studieschuld?
“Nee, dat vinden we lastig, met jonge kinderen. We hebben al zoveel hoge vaste lasten met de hypotheek en kinderopvang. De rente op de studieschuld gaat natuurlijk omhoog, maar voor mij staat-ie nog even op nul gelukkig. 

Wat ik wel cru vind, is dat ik nog aan het aflossen ben als onze oudste al gaat studeren. Ik ben nog dertien jaar bezig. Nou ja, ik kan daar ook wel om lachen.” 

Heeft de studieschuld jullie ook iets goeds gebracht?
“Nou, doordat we altijd alles zelf moesten betalen – de studie, ons huis – zijn  we ons heel bewust van de waarde van geld. Voor ons geen jubelton of een andere meevaller. Daardoor weten wij heel goed dat geld niet aan bomen groeit.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop