Studieschuld snel aflossen: mijn 4 gouden aflostrucs

Je studieschuld snel aflossen. Ik heb het gedaan en deel 4 trucjes die mij erbij hebben geholpen. Hopelijk helpen ze jou ook.

Door Renée

Ik had een studieschuld van ‘maar’ €18.000. Peanuts bij wat ik tegenwoordig vaak om me heen hoor. De gemiddelde student leent ongeveer €700 per maand. Dat is bij een vierjarige studie al dik €33.000. Ik hoor ook getallen van 50k of 60k schuld aan het einde van je studie. Au. Ik kan me voorstellen dat dat als een molensteen om je nek hangt. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een huis wilt kopen en die dijk van een studieschuld je daarin flink in de weg zit.

Toen ik mijn studieschuld afloste, betaal ik nog ruim 3% rente. Dat is nu wel even anders. Toch blijf ik zeggen: zo snel mogelijk aflossen die studieschuld. Het is een heerlijk gevoel om van die schuld en de afbetalingen af te zijn.

Deze vier dingen deed ik om sneller van mijn studieschuld af te zijn. Uiteindelijke lukte het mij alles in drie jaar af te lossen. #trots!

Houd even vast aan je studentenleven

Met een huur van €300 per maand was aflossen voor mij een stuk makkelijker dan voor vrienden en vriendinnen die al in een grotemensenhuis gingen wonen, met dito woonlasten. Ik moedig iedere student aan om nog minimaal een jaartje op hetzelfde uitgavepatroon te blijven zitten als dat je als student had. Wanneer je een baan krijgt, meer gaat verdienen en nog wel bescheiden blijft uitgeven, kun je een flinke deuk in je studieschuld slaan. Je houdt dan relatief veel geld over en kunt fanatiek aflossen. Misschien niet leuk, want je wilt liever lekker spenden. Maar je zult er later zo blij mee zijn dat je toen zo’n goed begin hebt gemaakt.

Focus je op één financieel doel tegelijk

Veel mensen hebben de neiging om veel verschillende financiële doelen naast elkaar na te streven. Niet alleen die studieschuld aflossen, maar ook sparen voor een vakantie en voor een nieuwe bank en een auto. Daardoor duurt het ellenlang voordat je al die doelen hebt bereikt. Ik zou altijd focussen op één of maximaal twee doelen tegelijk. Zo blijft je doel levendig in je hoofd én zie je lekker snel vooruitgang. Die auto en die nieuwe bank komen later wel.

LEES OOK: 3 redenen om je studieschuld niet af te lossen

Maak een aflosplan

Een aflosplan is cruciaal. Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zoek eens goed uit hoeveel je elke maand binnenkrijgt en hoeveel je elke maand uitgeeft. Ga op zoek naar financiële ruimte om je studieschuld versneld mee te gaan aflossen. Daarvoor kun je best een abonnementje opzeggen, trouwens. Daag jezelf uit! Bepaal wat je elke maand kunt én wilt aflossen en spreek met jezelf af hoe je dat gaat aanpakken. Los je elke maand af of eens per kwartaal, bijvoorbeeld. En wat doe je met financiële meevallers zoals een belastingteruggave of je vakantiegeld? Reken je plan helemaal door. Zo kun je tot op de maand nauwkeurig uitrekenen wanneer jij je studieschuld afgelost kunt hebben. Zo’n plan (én zo’n einddatum) maken het heel concreet. Je weet nu wat je te doen staat en wanneer je de uiteindelijke beloning krijgt. Ik vond dat een geweldige manier van werken. Ik maakte er een wedstrijdje van om nog vóór die datum de eindstreep te halen. En dat lukte uiteindelijk nog ook!

Zie het als een toffe uitdaging

Ik vond het aflossen van mijn studieschuld uiteindelijk heel leuk. Dat klinkt misschien gek, maar ik had het niet willen missen. Het leerde mij hoe leuk het is om een schuld weg te werken en aan iets te bouwen. Ik geloof dat het me hielp om andere financiële doelen daarna ook te bereiken. Je studieschuld aflossen zien als een toffe uitdaging maakt het sowieso een fijnere ervaring dan wanneer je alleen maar zit te balen omdat je eigenlijk liever pizza zou bestellen. Zie het als een wedstrijdje. Jij tegen DUO. Eens kijken wie er wint!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!