Stroomprijs door het dak: deze apparaten gebruiken het meest

Niet alleen de gasprijs, ook de prijs van stroom schiet omhoog. Goed om te weten wat de energievreters in je huis zijn. Saskia zet ze op een rij.

In huis staan flink wat apparaten. Om mee te werken. Voor het huishouden. En voor ons plezier. Ik sta er nooit echt bij stil wat zo’n apparaat me precies aan stroom kost. Ook laat ik nog wel eens lampen aan en opladers in het stopcontact. Niet zo slim, eigenlijk. Vooral niet met die hoge stroomprijs. En natuurlijk ook niet goed voor het milieu. Welke apparaten kan ik het beste wat minder gebruiken? Dat wil ik graag weten.

Dit is de top 15 energieslurpers in huis

Deze bedragen zijn gemiddeld. Het stroomverbruik hangt af van het vermogen (watt) van het apparaat, van hoe lang je ‘m gebruikt en van het energielabel. Als jij je wasdroger maar één keer per week aanzet, kost dat je natuurlijk minder dan wanneer hij elke dag aan staat.

Blijf wel nadenken. Een elektrische kachel staat bijvoorbeeld op plek 4. Maar omgerekend kun je soms beter even zo’n kacheltje aan doen, dan de thermostaat een paar graden hoger zetten. Want dan verbruik je weer meer gas. Maak dus vooral voor jezelf een goede afweging.  

Let op sluipverbruik

Apparaten gebruiken niet alleen stroom als we ze gebruiken. Dat doen ze ook stiekem, dit noemen we sluipverbruik. Bijvoorbeeld op de stand-by modus. Of als de stekker in het stopcontact zit.

Kijk daar dus even naar. Want sluipverbruik kan flink wat stroom kosten. Vooral bij oudere apparaten. Gemiddeld is een huishouden zo’n € 100 per jaar kwijt aan sluipverbruik. Zonde!

Bron: Milieu Centraal

Wat doe je eraan? Zet apparaten echt uit. Dus niet op stand-by. Gebruik bijvoorbeeld een stekkerblok met een uit knop. Dan hoef je niet steeds alle stekkers uit het stopcontact te trekken, maar zet je gewoon de schakelaar uit. Ook bestaan er bespaarstekkers, die je tussen het apparaat en het stopcontact plaatst.

Let daarnaast op de leeftijd van je apparaten. Oude apparaten kosten je meer (sluip)stroom dan nieuwe. Neem bijvoorbeeld de koelkast. Is je koel-vriescombi 15 jaar oud? Gemiddeld kost deze je zo’n € 80 per jaar aan stroom. Terwijl een nieuw model met energielabel C je gemiddeld € 30 aan stroom kost.  

Stroomprijs omhoog: reken het zelf uit

Zowel de gasprijs als de stroomprijs zijn echt enorm gestegen, daar hebben we het mee te doen, maar door bewust te zijn kun je wel besparen. Benieuwd wat de energievreters in jouw huis zijn? Dat reken je zo uit. Kijk op het apparaat (of de verpakking ervan) wat het vermogen is. Dit staat in watt aangegeven. Eén kWh is 1000 watt.

Stel, je zet de oven een half uur aan. De oven verbruikt 2000 watt per uur. Dat is 2 kWh. Je vermenigvuldigt het stroomverbruik in kWh met de tijd in uren. Dus in ons voorbeeld 2 kWh x ½ uur = 1 kWh. Als de stroomprijs € 0,22 is, kost dit je 22 cent.

Zet je de oven elke dag een half uur aan. Dus 1 kWh keer 365 dagen. Dan verbruik je 365 kWh. Met een stroomprijs van € 0,22, komt dit neer op € 80,30.

Kleine disclaimer: niet alle apparaten werken continu op vol vermogen. Dat maakt het uitrekenen lastiger. Wil je het precies weten? Dat kan bijvoorbeeld met een kWh-meter. Of via je energieverbruiksmanager-app.  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop