Beginnen met beleggen: stel jezelf eerst deze 3 vragen

Het klinkt goed: nu beginnen met beleggen. De beurzen staan laag: een mooi moment. Maar voordat je instapt, moet je jezelf wel even deze 3 belangrijke vragen stellen.

De hele Westerse wereld lijkt te willen beginnen met beleggen. Ik hoorde van de week dat DEGIRO zo’n 11.000 eager toekomstige beleggers op de wachtlijst heeft staan. Ze kunnen de belangstelling gewoon niet aan. Iedereen wil beginnen met beleggen nu de beurzen zo gigantisch onderuit zijn gegaan door Corona. Ik snap dat wel. Het lijkt een mooi instapmoment. Laag kopen en dan wachten tot we uit deze crisis komen. Ik heb ook wat extra bijgekocht, al doen we verder gewoon wat we altijd deden. Laat je niet gek maken heb ik goed in mijn oren geknoopt, als belangrijkste les voor tijdens het beleggen. Stay cool! 

Ik vind het mooi om te zien dat zoveel mensen interesse krijgen in beleggen. En dat de huidige situatie ze over de streep trekt om daadwerkelijk te beginnen. Ik probeer ze nog een beetje extra aan te moedigen met de gratis beleggingsmails die we maakten, waarin ik de basics van beleggen uitleg. Ik leg uit hoe je kunt bepalen hoeveel je inlegt, hoe je kunt beleggen zonder onnodig veel risico en ook noem ik een paar plekken om een beleggingsrekening te openen, waarmee ik goede ervaringen heb. Maar ik vind ook dat je niet halsoverkop de beurs op moet gaan. Voordat je begint, moet je er even goed over nadenken. Want: het is niet zonder risico en je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Stel jezelf daarom altijd deze 3 vragen:

Vraag 1: Waarom wil je beleggen?

Wil je het omdat de buurman het ook doet? Of omdat een vriend van je broertje er erg rijk mee is geworden? Dat lijkt me niet de beste motivatie. Beleggen is niet een manier om snel rijk te worden. Eigenlijk is beleggen vrij saai. Je doet het iedere maand, houdt zoveel mogelijk vast aan je tactiek en daarna moet de tijd zijn werk doen. Je geld kan er daadwerkelijk door groeien, natuurlijk. Maar dat lukt alleen met een beperkt risico als je de tijd neemt. Dan heb ik het niet over een paar maanden, of zelfs één of twee jaar. Ik denk bij beleggen aan minimaal een horizon van 15 jaar. Wil je alleen even deze golf naar boven meepakken, die je voorziet nadat de Corona-ellende afneemt? Dan zou ik dat eerder gokken dan beleggen noemen. We weten niet wat er gaat gebeuren. Zelfs het CPB weet het niet. Beleggen gaat gewoon gepaard met risico. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Misschien volgt hierna wel een jarenlang economische crisis. Dan zul je vol moeten houden en je geld moeten laten staan. Dus, voordat je begint, moet je je dat wel realiseren. Beleggen is niet perse sexy en snel. Het is langzamerhand rijker worden, met veel geld en weinig emotie. Wil je het dan nog steeds? Stel jezelf dan vraag 2.

Schrijf je via het plaatje hieronder in om 4 mails van mij te ontvangen, waarin ik je de basics van beleggen uitleg.

Vraag 2: Hoeveel spaargeld heb je?

Ik vraag dit niet om je zover te krijgen die spaarcenten allemaal naar de beurs te brengen. Nee, juist niet. Ik vraag het omdat je altijd genoeg geld achter de hand moet hebben om kosten op te vangen. Tot voor kort dachten we bij dit soort bufferpotjes altijd dat ze waren voor een auto die het begaf of een kapotte wasmachine. Door Corona weten we nu ook dat je van de één op de andere dag inkomsten kunt verliezen. Zeker als je zzp’er of ondernemer bent. Maar ook in loondienst kan zoiets ingrijpend als een ziekte die rondgaat, het leven van de één op de andere dag veranderen. Dan is het wel fijn als je het met je spaargeld een paar maanden uit kunt zingen. Weten hoeveel buffer voor jou genoeg is? Check de bufferberekenaar van het Nibud dan even. Die vertelt je precies wat een goed bedrag is voor jouw situatie. Blijf wel zelf nadenken. Als zzp’er zou ik bijvoorbeeld een hoger bedrag aanhouden dan in loondienst. En zo zijn er nog meer situaties die vragen om een aanpassing van dat bedrag. Buffer in orde? Door naar vraag 3.

Lees ook: Sparen of beleggen: zo kies je wat voor jou het beste is

Vraag 3: Wat kun je maandelijks inleggen?

Wij zijn hier thuis groot fan van maandelijks inleggen op de beurs. Wij leggen voornamelijk in in indexfondsen, dat zijn een soort mandjes aandelen waarmee je in één keer vrij goed spreidt. Want risico spreiden is the key. We hebben er eerst een beetje mee geëxperimenteerd. Wat werkte goed voor ons? Snapten we het? Bij welke partij gaat beleggen goed en voelen we ons prettig. Beleggingspartij Meesman, Brand New Day en DEGIRO (helaas nu met wachtlijst) kwamen daaruit. Lees hier trouwens meer over de eerste twee als alternatief voor het nu wel erg drukke DEGIRO.







Toen dat eenmaal beklonken was, besloten we iedere maand een vast bedrag in te leggen. Dat bedrag was ooit lager, maar nu leggen we iedere maand 800 euro in voor onze eigen toekomst (hallo pensioen!) en 100 euro voor onze kinderen. Dat zijn flinke bedragen, I know. Wij hebben dan ook geen pensioen, dus we moeten wat. Hoe kwam ik tot dit bedrag? Wij hebben een exact overzicht van onze inkomsten en uitgaven. Voor zover we dat iedere maand precies weten als zzp’ers. De laatste jaren hebben we hard gewerkt aan het verlagen van onze vaste lasten. En het onder controle krijgen van kosten voor bijvoorbeeld boodschappen. Hierdoor is er ruimte gekomen in ons budget. Die 900 euro per maand die we inleggen is deels geld dat vroeger op ging aan eten afhalen, ondoordachte boodschappen en nog meer cadeautjes voor de kinderen (geen zorgen, ze krijgen nog wel eens wat, hoor).

We hebben het beleggingsgeld nu in ons budget staan. Het is net zo zeker als dat de hypotheek betaald moet worden en de energierekening. Het is geen optie, het staat in steen geschreven. Bij Meesman wordt het geld ook automatisch van onze rekening geschreven, dus we moeten wel. En dat vind ik alleen maar goed. Dus bij vraag 3 moet jij je ook afvragen: heb ik ruimte om maandelijks in te leggen en zo structureel vermogen op te bouwen? Hoe groot is die ruimte? Ben ik bereid me daaraan te houden. En: hoe kan ik die ruimte (op een comfortabele manier) groter maken. Ik vind het een geweldig gevoel dat wij iedere maand rijker worden. Dat we iedere maand werken aan vermogensopbouw.

Alle drie de vragen doorlopen? Nog altijd een positief gevoel? Dan zou ik er gewoon voor gaan.

Beleg jij eigenlijk al? En op welke manier heb jij besloten om te beginnen met beleggen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!