“Mijn kinderen worden steenrijk dankzij hun Pokémon-kaarten”

De kinderen van Renée zijn fanatieke verzamelaars van Pokémon-kaarten. En dat legt ze financieel geen windeieren.

Wij leggen elke maand trouw geld in op de beleggingsrekening voor de kinderen. Ook de kinderbijslag gaat daar naartoe. Alles met het idee dat ze over 15+ jaar schuldeloos door hun studie zeilen. Of als ze niet gaan studeren, bijvoorbeeld een mooi startkapitaal voor een eigen onderneming hebben. Maar wat blijkt: mijn kinderen hebben mijn financiële hulp helemaal niet nodig. Ze lijken sinds kort hun eigen financiële toekomst veilig te stellen met hun Pokémon-verzameling.

Meer dan € 100 per kaartje

Bij toeval stuitte ik op een website waarop je de waarde van Pokémon-kaarten kunt zien. Natuurlijk, het zal om en nabij zijn. En één scheur of beschadiging aan het kaartje doet die waarde waarschijnlijk teniet. Maar toen mijn achtjarige zoon over mijn schouder meekeek, werd hij wel heel enthousiast. Hij pakte zijn kaarten erbij – keurig in mapjes opgeborgen – en voerde wat namen en nummers in. Binnen no time had hij twee kaarten te pakken die volgens de website meer dan € 100 waard zijn. Je had dat koppie moeten zien.

Op de website staat ook wat de waarde van de kaart de laatste weken heeft gedaan. Gestegen of gedaald en hoeveel euro of procent. Dat vond hij nog een beetje ingewikkeld. Maar na mijn uitleg viel het kwartje en begon hij te beseffen dat die waarde dus nog verder omhoog kan. Het lijkt best veel op beleggen, eigenlijk. 

Pokémon-kaarten

Wat bepaalt de waarde van Pokémon-kaarten?

Het lijkt misschien koffiedik kijken – welke kaart is waardevol en wordt in de toekomst zelfs nog meer waard? – maar er zitten wel degelijk wetten achter.  Ik vond online bijvoorbeeld deze ongeschreven regels: 

  • Zie je in de hoek onderaan de kaart een bolletje staan? Dan is de kaart niet uniek en komt dus veel voor. Kortom: weinig waarde. Een vierkantje betekent dat ‘ie zeldzamer is. Van deze kaart zijn er minder gedrukt. Eén of meer sterretjes betekent echt zeldzaam en dus waarschijnlijk waardevoller.
  • Vooral de kaarten met figuurtjes uit de eerste reeksen Pokémon-kaarten zijn waardevol, denk aan Pikachu, Charizard en Eevee. Dat komt simpelweg doordat die heel populair zijn bij mensen.
  • Hoe beter de staat van de kaart, des te hoger de waarde. Zelfs als je een extreem zeldzame kaart te pakken hebt, zorgt een lichte beschadigding al dat ‘ie zomaar veel minder of bijna niks meer waard is.
  • Echt waardevolle kaarten zijn vaak de kaarten uit de eerste edities. Die koop je helaas niet meer in de winkel. Maar onthoud: wat je nu koopt wordt ook ooit oud. Goed bewaren dus.
  • Wil je echt goed geld voor je Pokémon-kaarten krijgen? Dan moet je ze laten taxeren. In Pokémon-wereld noem je dat grading en dat gebeurt door speciale bedrijven. Het is wel heel duur om te laten doen. Dus alleen aan te raden wanneer je echt een kaart in handen hebt die bijzonder veel geld waard is. De kaart krijgt een grade van 1 tot 10, waarbij 10 een geweldige staat betekent en een 1 een armzalige staat is. Zo’n grading maakt de kaart ook nog eens veel meer waard.
  • De kaart hoeft niet perfect te zijn om veel waard te worden. Er is ook handel in kaarten die een beetje fout gedrukt zijn of een unieke fout bevatten. Imperfecties zijn ook uniek en kunnen dus waardevol zijn. 
  • Pas op voor nepkaarten. Ja, die worden ook in Nederland verkocht. Veel namaak-kaarten hebben aan afwijkende kleur. Net wat feller of juist lichter. Schrijffouten of afwijkende lettertypes zijn ook indicatoren. 

Online lees ik dat je de nu al waardevolle kaarten vooral lekker moet bewaren. Niet nu meteen verkopen voor € 100, maar lekker lang in een stevige map bewaren. En dus liever niet in je vochtige schuurtje. Ik vraag me alleen af of mijn zoontje zoveel geduld heeft. Nu € 100 verdienen is voor een achtjarige nu eenmaal een stuk aantrekkelijker dan over 15 jaar € 1.000. Dus ik beleg toch nog maar even verder voor zijn studie.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!