STAPPENPLAN voor OVERSTAPPEN ZORGVERZEKERING (VOOR IEDEREEN DIE NIET WEET WAAR TE BEGINNEN)

Zorgverzekeringseizoen is volop bezig. Je kunt nog steeds overstappen. Wil jij dat ook? Maar weet je niet hoe? No worries. Wij loodsen je er doorheen met dit stappenplan.

Denk jij ook dat je vóór 1 januari 2022 moet overstappen van zorgverzekeraar? Wrong! Ja, je moet uiterlijk 31 december 2021 je oude zorgverzekering opzeggen. Maar een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan tot 31 januari 2022. Die gaat dan met terugwerkende kracht in. Zodat je gewoon vanaf januari verzekerd bent.

Het oude inruilen voor iets nieuws vinden we vaak spannend. Daarom zien veel mensen op tegen overstappen van zorgverzekering. Zonde. En ook niet nodig. Zeker niet met dit stappenplan, want overstappen is makkelijker dan je denkt!

Stap 1: Kijk naar je huidige zorgverzekering

Voordat je overstapt, moet je natuurlijk weten wat je inruilt. Pak je zorgpolis er eens bij. Die vind je meestal in de online omgeving. Schrijf op hoeveel premie je nu betaalt voor alleen een basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering? Schrijf die premie dan ook op. Kijk vervolgens wat je krijgt voor dat geld. Of met andere woorden: wat is de dekking van je verzekering. Misschien heb je alleen een basisverzekering. Of ben je aanvullend verzekerd tegen bijvoorbeeld tandartskosten en de fysio. En tot slot, hoe hoog is je huidige eigen risico?

Alles opgeschreven? Op naar stap 2.

Stap 2: Overstappen zorgverzekering? Wat zijn je wensen?

Iedereen is anders en heeft zo z’n eigen wensen. Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt bij een zorgverzekering. Vind je het bijvoorbeeld nodig om naar een kantoor te kunnen, voor vragen en advies? Of regel je alles net zo graag zelf online? Verzekeraars met alleen een online omgeving zijn vaak goedkoper. Ik vind het prima om alles online te doen en zo te besparen. Maar dat kan voor jou heel anders zijn.

Kijk eens rond wat de opties zijn. Helder wat je wel en niet belangrijk vindt? Dan gaan we naar stap 3.

Stap 3: Hoe hoog is je eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt bij zorgkosten. Dit is voor iedereen verplicht €385. Maar je mag ‘m vrijwillig verhogen. Tot maximaal €885. In ruil voor een hoger eigen risico krijg je korting op je maandpremie. Dus een ‘goedkopere’ verzekering. Check eens hoeveel eigen risico je de afgelopen jaren hebt verbruikt. Net zoals je polis, vind je dit in de online omgeving van je huidige verzekeraar. Even inloggen en checken. Valt dit mee? (Ik gebruikte zelf bijvoorbeeld €0). Dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Dat scheelt behoorlijk in je maandpremie.

Wel belangrijk om een buffer te hebben om deze kosten op te vangen. Heb je onverwachts toch zorg nodig? Bijvoorbeeld omdat je je been breekt. Dan moet je in één klap veel betalen. Denk daarbij ook vast aan stap 4.

Stap 4: Wat verwacht je?

Als ik een glazen bol had, voorspelde ik je zorgkosten voor aankomend jaar. Maar helaas, die heb ik niet. Of je wel of geen extra zorg nodig hebt, weet je natuurlijk niet van te voren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kan zomaar je arm breken. Goed, laten we daar niet vanuit gaan. Wat we wel kunnen doen, is nagaan wat je met zekerheid kunt verwachten. Zo weet ik dat ik aankomend jaar een keer extra opgeroepen wordt bij de gynaecoloog. Dat ga ik terugzien in mijn eigen risico. En dat ik volgend jaar een fikse behandeling krijg van mijn tandarts.

Dat brengt ons bij stap 5.

Stap 5: Wat wil je aanvullend verzekeren?

Een aanvullende verzekering is niet altijd voordelig. Zeker niet als je er geen gebruik van maakt. Maak een afweging wat je verwacht wel en niet nodig te hebben. Zo weet ik dat de kosten van mijn tandarts behandeling zo hoog oplopen, dat de premie van mijn aanvullende verzekering minder hoog is dan wat ze maximaal vergoeden. Dus die neem ik erbij.

Weet je wat je nodig hebt? Bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeskunde? Reken dan eens uit of de premie opweegt tegen de kosten. Leg de extra premie, maximale vergoeding en kosten naast elkaar. Is de premie die je extra betaalt meer of minder dan de daadwerkelijke kosten? Let op: bij sommige aanvullende verzekeringen is de premie hoger dan wat er maximaal vergoed wordt. Dan is die verzekering dus nooit gunstig. Blijf goed rekenen en laat je niet voor de gek houden!

Ready? Dan kunnen we naar stap 6.

Stap 6: Wat is de beste zorgverzekering?

Nu je al je wensen duidelijk hebt, hoef je nog maar één ding te doen: vergelijken. De bekendste vergelijkingssite is Independer. Maar er zijn er meer. Probeer een paar sites uit en kijk welke zorgverzekering voldoet aan al jouw wensen en eisen. Je vult gewoon al je gegevens in en drukt op enter. Zij doen de rest. Zo heb je in één keer een duidelijk overzicht van alle zorgverzekeringen die passen bij jouw wensen. De goedkoopste staat meestal bovenaan. Maar kijk niet alleen naar de premie. Een lage premie is fijn, maar soms heeft zo’n verzekering minder goede voorwaarden. Toch is dat niet altijd zo. Daarom is vergelijken zo handig als je wilt overstappen.

Overstappen zorgverzekering is makkelijk zat toch?

In 6 stappen overstappen van zorgverzekering. Je hebt niet eeuwig de tijd om over te stappen, dus ga er meteen even voor zitten met een kop thee erbij. Heb je dat ook weer geregeld! Check ook gelijk je spaarsaldo. Kun je de premie een jaar vooruit betalen? Zeker doen dan. Veel verzekeraars geven je daar een extra korting op. Scheelt toch weer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!