Zo verdelen wij ons spaargeld

Views 1.37k

Sparen, dat is één ding. Maar wat doe je vervolgens met dat geld? Wij maken een verdeling tussen de hypotheek aflossen, sparen en beleggen. Ik vertel precies hoe, wat en hoeveel.

Het is een luxe-vraag: wat te doen met je geld? Maar als sparen goed gaat en je krijgt het ook nog eens voor elkaar om een beetje vol te houden, kom je snel voor die vraag te staan. Wij liepen er de laatste maanden ook mee rond. Ons geld was daarvoor vooral in ons nieuwe koophuis gaan zitten. Toen dat huis er eenmaal was, de boel ingericht en de gordijnen hingen, gingen mijn man en ik rond de tafel zitten. Wat gaan we vanaf nu doen met het geld dat we weten over te houden.

We besloten ons geld te verdelen over de volgende drie pijlers:

Spaargeld

Cash is king, zegt onze financieel adviseur Dennis altijd. Al je geld in aandelen of stenen stoppen, vind ik veel te eng. Wat als er iets gebeurt en je hebt NU geld nodig. Je auto stuk. Je kind ziek en je moet de medicijnen zelf betalen. Je kat heeft een tumor. Ja, ik ben echt een positief mens, zoals je merkt. Ik wil gewoon altijd geld achter de hand hebben. We besloten om een financiële buffer op te bouwen van €10.000. Dat is flink geld, I know. Maar omdat we allebei zzp’ers zijn, brengt dat ook wat meer onzekerheid met zich mee. Het fijne hieraan is dat we na het bereiken van die €10.000, niet meer old school hoeven te sparen van onszelf. Dat levert nu toch ook geen zak op. Het geld dat we daarna nog overhouden, verdelen we over de volgende twee posten.

Aflossen

We hebben de laatste jaren flink afgelost op onze hypotheek. Alle extraatjes gingen naar onze vrienden van de bank. Daarnaast losten we een tijd lang ook iedere maand €1.000 extra af. Structureel.. Zo’n aflossing levert ons maandelijks een verlaging van €3,14 op onze maandlasten op. Dat lijkt weinig, maar doe het eens x 12 maanden x 30 jaar. Dan is die €1.000 opeens €1.130 aan lasten die we niet hoeven te betalen. Dat is een rendement van 13%. Ook proberen we alles wat we besparen op onze woonlasten, door het aflossen, weer bij onze maandelijkse aflossing op te tellen. Zo is de aflossing in maand één €1.000. De tweede maand wordt het dan €1.003,14. De maand erop €1.006,28. En zo groeit het als een sneeuwbal. Superleuk en motiverend.

Beleggen

Beleggen klinkt avontuurlijker dan het is, hoor. Na een paar boeken lezen over beleggen en er veel over lezen online, kozen wij voor indexbeleggen. Zo beleg je niet in één aandeel, maar in een groepje aandelen. Dat heeft als fijn voordeel dat het risico niet zo groot is. Klettert één aandeel omlaag, dan schiet een ander misschien omhoog. Zo houden ze elkaar een beetje in balans. Wij besloten aan onze keukentafel om niet te gaan voor zoveel mogelijk winst in een zo kort mogelijke tijd. Dat laten we lekker aan de heren en dames op Wall Street over. We hebben gewoon geen zin om teveel risico te lopen om veel geld te verliezen. En al helemaal niet om er wakker van te liggen. We leggen iedere maand trouw geld in. Wij doen dat bij Meesman, daar schrijven ze onze inleg automatisch af. Daar kun je ook heel fijn terecht met je vragen. Er bestaan wat mij betreft geen domme vragen. Het niet vragen, dat is pas dom. Als je het eenmaal doorhebt, is het heel simpel. Je niet laten afschrikken, dus! Mijn man en ik spraken met elkaar af: we nemen geen geld op als er winst gemaakt wordt en verkopen ook niet bij verlies. We zitten op de beurs voor de lange termijn. Lekker laten staan, dus.

LEES OOK: Passief beleggen. Zo doen wij dat.

Natuurlijk zijn er dipjes op de beurs en pikzwarte periodes. Maar de economie en dus de beurs, trekken vooralsnog altijd weer aan. Het is dus een kwestie van volhouden. Dit geld laten we staan tot we denken: en nu willen we minder gaan werken. We zijn allebei gek op ons werk, dus ik vraag me wel af of dat ooit gaat gebeuren. Maar komt die dag, dan is dit een aanvulling op ons pensioen. Het mooiste zou zijn als we tegen die tijd zoveel geld in onze beleggingen hebben zitten, dat we ieder jaar een paar procent kunnen opnemen om van te leven. Helemaal fijn als de waarde daarna gewoon weer doorgroeit. Zo raakt het potje niet zo snel leeg.

Oké. Dit is hoe wij het doen. Natuurlijk doen we ook nog wel andere dingen met ons geld. Lekker eten bestellen, mooie spulletjes voor in huis kopen of wat geld in bitcoins stoppen. Onze manier is niet per se dé manier. De verdeling is voor iedereen verschillend. Ik moedig iedereen wel aan om erover na te denken. Reken een beetje. Denk na over wat je wilt bereiken. Praat erover met je lief, je moeder, je hond. Whatever. Neem controle over je financiën. Jij bent er uiteindelijk zelf de baas over.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Wil je nog meer inspiratie?
Check de wekelijkse nieuwsbrief van PorteRenee!
Je ontvangt dan ook de wereldberoemde PorteRenee kleurplaten voor de nodige motivatie.

Post tags: