Zo blijf je gemotiveerd

Sparen heeft alleen zin als je volhoudt. Eigenlijk een beetje als met hardlopen. En laten de meeste mensen nou niet zo goed zijn in volhouden. Deze drie tips helpen daar écht bij. 

Sparen is een beetje als afvallen of sporten. Je begint superenthousiast, dan ga je als een speer. De kilo’s vliegen eraf, of in dit geval de euro’s vliegen eraan (aan je spaarrekening). Je praat thuis bij het avondeten over het sparen, deelt met je partner hoeveel jij al weg hebt kunnen zetten. En dan na een paar weken, bij sommige mensen duurt het een paar maanden, komt de klad erin. Dan wordt het Sinterklaas, of er is een kind jarig of je moet en zal gewoon echt een keer luxe uit eten. No problem, natuurlijk, als je daarna maar weer op je spaarpaard kruipt. En dat is lastig. Net als bij dieten.

Als het niet meer zo hard gaat als je zou willen, demotiveert dat. Dan denk je: waar doe ik het eigenlijk voor? Is het al die moeite wel waard? Dan heb je niet meer de energie om het financieel anders aan te pakken dan alle mensen om je heen. Dan verval je weer in wat je kent: het uitgeven van al je geld. Zoals alle mensen om je heen het doen en zoals jij het misschien lange tijd hebt gedaan. Dat is toch de weg van de minste weerstand. Zonde. Zo zonde! Deze drie tips helpen je om gemotiveerd te blijven en wél vol te houden. 

  1. Maak een spaarbestandje aan.

Wij hebben thuis zo’n bestandje in Google Drive. In the cloud, zodat je er altijd bij kunt en ook afzonderlijk van elkaar de bedragen bij kunt werken. Wij sparen apart van elkaar en vullen iedere maand in hoeveel spaargeld we hebben.  Zet de datum ervoor, zodat je ziet dat het bedrag (als alles goed gaat) stijgt. Dat motiveert. Als je even denkt: het gaat voor geen meter, en check je dat bestandje. Dan zul je zien dat je vermogen wel groeit. Dus dat de lijn in ieder geval omhoog gaat. Dat geeft je, hopelijk, weer de moed om door te gaan.

  1. Teken het

Wij hadden tijdens het sparen voor ons huidige huis, een soort barometer in onze trapkast hangen. Die had ik zelf getekend op een paar aan elkaar geplakte velletjes A4-papier. Elk streepje was 1.000 euro. Wanneer we weer 1.000 euro bij elkaar hadden, pakte ik een stift van mijn zoontje en kleurde ‘m groen. En zo liep de barometer steeds verder vol, richting 100.000 euro spaargeld om in ons huis te investeren. Mensen hebben ons erom uitgelachen, belachelijk gemaakt. Whatever. Het werkte voor ons. Online vind je nog veel mooiere manieren, voor de mensen wiens tekentalent iets beter ontwikkeld is dan het mijne. zoals deze.

  1. Pinterest

Hallelujah voor Pinterest. Als ik het sparen even niet meer zag of zie zitten, dan surf ik naar Pinterest. Typ er in: savings. Sparen. Of nog specifieker saving house. Ook leuk: het Pinterest-bord over sparen van mijn collega-blogger met alleen maar pins over het aflossen van je hypotheek. Je vindt ‘m hier. Op Pinterest komen ook de meest inspirerende succesverhalen voorbij en geweldige tricks en trucs. In Amerika moet je allang sparen voor een huis. Home Deposit noemen ze dat daar. Mensen schrijven erover, delen hun tussenstand en hun besparingen. Ik zeg: inschrijven en volgen. Voor de momenten dat je het bijna op wilt geven.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!