stoppen met werken

Paula (31): “Over 15 jaar kan ik stoppen met werken”

Views 3.55k

Paula (31) wil financieel vrij zijn. Voor haar betekent dat: niet meer hoeven werken. Over 15 jaar hoopt ze op dat punt te zijn.

“Ik kom uit een gezin waar altijd genoeg geld ‘leek’ te zijn. We woonden in zo’n desperate housewives-wijk waar iedereen dikke auto’s voor de deur had staan. Verre reizen, dure kleding, het nieuwste speelgoed. Het kon niet op. Totdat in 2013 mijn vader overleed. Wat bleek? Mijn ouders hadden een maximale aflossingsvrije hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering. ‘Maximaal profiteren van de renteaftrek’, hoor ik mijn vader nog zeggen. Het huis stond zwaar onder water en mijn moeder bleef achter met een fikse restschuld. Voor mij was dit een wake-upcall: ik wilde het anders doen. Nu beleggen en sparen wij meer dan 50% van ons inkomen. Met als doel Fire.”

stoppen met werken

Fire? Je hoort het zoveel. Maar wat is het?

“Fire staat voor Financially Independent Retrire Early. Kort gezegd komt het erop neer dat je alleen het geld uitgeeft dat overblijft na sparen en beleggen zodat je eerder met pensioen kan. Je geeft minder geld uit, leeft beneden je stand. Beleggen was tot een aantal jaar terug voor mij abracadabra. Ik kende niemand die het deed en had het idee dat het iets was voor rijke mensen, voor mannen in pak. Tot een collega vertelde hoe zij het aanpakte. Ik ging erover lezen en ontdekte dat je ook met een relatief laag risico kunt beleggen. En dus ook zonder dat je er iedere dag bovenop hoeft te zitten. Geld interesseert mijn man en mij niet. We zijn geen big spenders, hechten geen waarde aan materiële zaken en status en hielden iedere maand best wat geld over. Toen ben ik me gaan verdiepen in beleggingsmogelijkheden. Ik rolde van het ene interessante artikel in het andere. Ik wilde steeds meer weten, was net een spons, en keek dagelijks naar RTL-Z. Uiteindelijk kwamen we terecht bij het FIRE-principe. Dat was voor ons hét aha-moment. We beleggen nu tussen de €2.500 en €3.000 per maand, stoppen allebei €200 in een pensioenbeleggingsfonds en lossen maandelijks gemiddeld €800 op onze hypotheek af.”

Dat zijn forse bedragen. Forse salarissen zeker ook?

“We werken allebei in loondienst. Ik drie dagen en mijn man vier. We verdienen rond modaal. Brian heeft nog een ‘side hustle’. Hij heeft een friethut waar hij mee op feesten en af en toe op een festival staat. Een droom van hem. In het hoogseizoen is hij gemiddeld 16 uur per week op pad. Die hossel levert ons een leuk bedrag op. En onze vaste lasten zijn niet hoog. We zijn een paar maanden geleden verhuisd. Van een goedkope tussenwoning naar een wat grotere plek. Ons huis hebben we met flinke overwaarde kunnen verkopen. Onze nieuwe woning hebben we verduurzaamd waarbij we gebruik maakten van subsidie van de gemeente. Onze energielasten zijn dus erg laag. We hebben een hypotheek van €220.000 (50% annuïteiten en 50% aflossingsvrij). De bruto maandlasten liggen op dit moment op €600. Aan boodschappen geef ik rond de €350 per maand uit. We leven zuinig en doen niet mee aan de consumptiemaatschappij. Toen wij verhuisden hadden we zoveel spullen. We schaamden ons gewoon. Een deel hebben we verkocht en een deel weggeven. Je hebt echt niet veel nodig. Terug naar de basis, dat is voor ons geluk. Bewuste aandacht voor en tijd met elkaar, zoals een spelletje Rummikub of een picknick in het park met onze twee kleine kinderen. We maken het gat tussen onze inkomsten en uitgaven zo groot mogelijk. Dat kan je doen door of meer te verdienen, of minder uit te geven. Wij kiezen voor het laatste. Het geld dat binnenkomt gebruiken we niet voor dat ene leuke jasje, maar voor ons ultieme doel.”

En wat is dat ultieme doel dan concreet?

“Eerder stoppen met werken. We vinden ons werk allebei leuk hoor, maar tot ons 67e door moeten gaan vinden we niet ideaal. Om ons heen zien we de ratrace waar mensen in zitten. Altijd maar druk en bezig met presteren en status. Dat zag ik ook bij mijn vader. Hij werkte keihard, maar was vaak moe. Zo’n leven willen we niet. Ik werk nu parttime en ben me erg bewust van de vrijheid die dat geeft. Zoals laatst toen mijn jongste erg ziek werd op het kinderdagverblijf. Dan ben ik binnen vijf minuten bij hem. Als je fulltime werkt kan dat natuurlijk niet.” 

Jullie beleggen veel geld. Vind je dat niet eng?

“De verhalen van mijn vader over de beurscrash in de jaren tachtig waarbij hij veel geld verloor, zaten in mijn achterhoofd toen ik me in beleggen verdiepte. Maar als je je in de historie verdiept en kijkt naar een periode van 40 à 50 jaar, dan is zo’n beurscrash maar een korte dip.”

LEES OOK 👁️👁️  Waarvoor sparen? Deze 15 spaardoelen zijn de moeite waard

Wanneer zijn jullie financieel onafhankelijk en gaat de ontslagbrief de deur uit? 

“We gaan ervan uit dat we gemiddeld 4% rendement zullen maken op onze beleggingen. Die 4% van het totaalbedrag moet zijn wat we jaarlijks nodig hebben, dan zijn we er. Dan kunnen we oneindig van dat bedrag leven. Wij zijn zeer offensieve beleggers en beleggen 100% in aandelen. Die schieten natuurlijk alle kanten op. Dat is een risico. Daarom onderzoeken we ook andere passieve inkomstenstromen om ons tegen dat risico te wapenen. Misschien investeren in vastgoed in de toekomst. Maar terugkomend op je vraag wanneer we financieel onafhankelijk denken te zijn, verwacht ik dat we over 10 á 15 jaar kunnen stoppen met werken. Met de jaarlijkse €12.000 extra aflossing en het annuïtaire deel verwacht ik dat we tegen die tijd op een hypotheek tussen de €60.000 en €100.000 zitten. We kunnen dan rondkomen van het rendement van de beleggingen en wellicht de inkomsten uit vastgoed.”

Dan zijn jullie rond de 45. En dan?

“Dat weten we nog niet precies. In ieder geval gaan we niet stilzitten. Misschien een leuk project samen starten. Iets wat we leuk vinden en waarbij het niet belangrijk is wat het financieel oplevert. Dan heb je zoveel meer keuze en minder beperkingen. Een leven mét keuzevrijheid en zonder beperkingen, dat is wat we willen. Ik wil graag dat mijn kinderen en de generatie daarna profijt hebben van deze manier van leven. De vrijheid om met aandacht en tijd voor elkaar te leven. Dat is eigenlijk het hele idee.”


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt