plakbandpensioen

Nathalie (46): “Ik ga over tien jaar met plakbandpensioen”

Vervroegd met pensioen? Vrij zijn als je nog fit bent? Dat wil toch (bijna) iedereen. Nathalie Doorn (46) heeft de gulden middenweg gevonden. Ze gaat over tien jaar met plakbandpensioen.

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Pff, ik moet nog tot mijn 67e’. Maar dat is het hele ding: je moet helemaal niks. Je krijgt vanaf je 67e geld van de overheid en misschien van je pensioenfonds, maar dat betekent niet dat je tot die leeftijd moet blijven werken.”

Wat is dat nou, het plakbandpensioen?

“Het plakbandpensioen is een manier van leven om het de laatste jaren voor je échte pensioendatum rustiger aan te doen qua werk, om alvast het ‘vrije gevoel’ te ervaren. Een semi-pensioen, eigenlijk. Gerhard Hormann (schrijver en ‘uitvinder’ van Het Plakbandpensioen) heeft de term bedacht, maar iedereen kan er een eigen invulling aan geven. Het heet plakbandpensioen, omdat je het ‘gat’ tussen je werkleven en pensioen aan elkaar kan plakken. Hierdoor kun je eerder uit de ratrace stappen en hoef je niet te rennen, vliegen en hollen totdat je 67 bent.” 

Hoe ziet dit er voor jou uit?

“Ik ben 46 jaar en van plan om te beginnen met mijn plakbandpensioen wanneer ik 56 jaar en 3 maanden ben. Mijn man en ik hebben tegen die tijd tussen de €10.000 en €12.000 per jaar nodig. Het liefst vul ik dit in door zo’n 10 uur per week te werken als HR-adviseur, of een simpele baan te beoefenen waarbij ik niet te veel hoef na te denken. Als ik de 67 jaar en 3 maanden heb bereikt, kan ik écht met pensioen gaan, als ik dat wil.”

Hoe heb jij dit geregeld?

“Ik ben allereerst gaan rekenen en creëerde een overzicht. De eerste stap was naar Mijn Pensioenoverzicht gaan. Hier zie je wat jouw situatie nu is en hoeveel geld er binnenkomt op welke leeftijd.”

“In een Excel-overzicht heb ik alle jaartallen onder elkaar staan tot een paar jaar nadat ik AOW krijg. Daarnaast staat een rij met onze jaarlijkse vaste lasten, hier heb ik €500 per maand bij opgeteld – dat is inclusief boodschappengeld en geld om leuke dingen te doen. Omdat wij een financieel plan hebben om onze hypotheek versneld af te lossen, zie je hierin ook de vaste lasten jaarlijks dalen. Wij hebben daarnaast nog een rij voor onze pensioeninkomsten. Als je deze bedragen naast elkaar zet, zie je wat er qua geld ontbreekt en wat je dus nog moet bijverdienen.”

Het klinkt heel mooi, maar is dit haalbaar voor iedereen?

“Het mooie is dat je er helemaal je eigen invulling aan kan geven. Het is een keuze waar je vroeg mee kan beginnen of juist later – als je er bijvoorbeeld niet eerder over hebt nagedacht. Uiteraard is het wel zo dat hoe ouder je bent, hoe minder tijd je hebt om een en ander te repareren. Hoe jonger je begint, hoe meer mogelijkheden je voor jezelf creëert.”  

“Ik werd ‘helaas’ pas wijzer in wat je kunt doen met geld toen ik eind dertig was. Ik ben dus later begonnen, maar het kan nog steeds! Ik doe dit door mijn vaste lasten laag te houden, extra af te lossen op de hypotheek en te beleggen. Omdat mijn man 11 jaar ouder is, krijgen we al eerder zijn AOW. Ik heb ook mijn oude appartement verhuurd, maar de zorg waarmee je als verhuurder te maken krijgt, is niets voor mij. Daar ben ik dus mee gestopt.”

CHECK OOK:  Weekvlog #2: Mijn spaardocument, de hel op aarde en eindelijk iets 'unboxen'

Zijn er ook valkuilen?

“Mijn man en ik gaan natuurlijk uit van een ideale situatie. Er zijn wel dingen waar wij nog niet over hebben nagedacht. Zo gaan wij ervan uit dat wij bij elkaar blijven. Het overzicht dat wij hebben gemaakt is voor ons samen. Gaan wij uit elkaar – of er overlijdt iemand – dan ziet het er heel anders uit. Een AOW voor slechts één persoon is natuurlijk wel weer een stuk minder dan als je het allebei ontvangt. Dat plaatje moeten we nog wel goed doorrekenen.”

Heb je nog tips?

“Het belangrijkste is om te beginnen bij Mijn Pensioenoverzicht. Je moet namelijk eerst weten waar je aan toe bent, voordat je hier überhaupt over beslist. Sommige mensen vinden het bedrag dat ze krijgen reuze meevallen, anderen schrikken zich een hoedje. Het laatste wat je wilt, is hier pas achter komen als het al te laat is.”

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.