Kunnen wij 64% van ons inkomen sparen?

Van alles wat er netto binnen komt, 64% sparen. Klinkt absurd. Het betekent dat je over 10,9 jaar je schaapjes op het droge hebt. Ik rekende uit of dat voor ons haalbaar is.

Het blijft maar door mijn hoofd spoken. Het filmpje van Mr. Money Mustache dat ik een paar dagen geleden postte. Het gaat over hoe hij op zijn 31e al met pensioen kon gaan. Een beetje een extreem voorbeeld, maar zijn uitleg over hoe je daar komt, blijft maar door mijn hoofd dwalen. Het kan toch niet zo zijn dat bijna alles opgaat? Dat we over tig jaar nog net zo rijk of arm zijn als nu? Ondanks al dat harde werken..

Lees ook: Wat doe je met dat geld? Sparen? Aflossen? Aandelen?

Het gaat niet om wat je verdient, het gaat om wat je uitgeeft. Je kunt een half miljoen per jaar verdienen en net zo lang moeten werken voor je aan pensioen toe bent, dan iemand die 40.000 euro per jaar verdient. Het gaat om het percentage dat je van je inkomen uitgeeft. Ik heb het niet durven uitrekenen, geef ik eerlijk toe. Het is bij ons ook mega ingewikkeld omdat we iedere maand wat anders verdienen, omdat we allebei zzp’er zijn.

Ben je in loondienst dan is het zo uitgerekend, zeker als je alles pint. Tel al je uitgaven bij elkaar op. Schrik niet, val niet van je stoel. Dan bereken je hoe groot dat bedrag is ten op zichte van wat er binnen komt. Het percentage van je inkomen dat je uitgeeft dus. Er zijn veel mensen die (zoals je dat in Amerika noemt) van paycheck naar paycheck leven. Deed ik vroeger ook, hoor. Dat op de 20e van de maand echt ál mijn geld op was. Allemaal uitgegeven.

In mijn eerste baan verdiende ik ruim 1600 euro. Ik had geen kinderen, een huisje van 300 euro per maand en toch vloog alles eruit. Nu kan ik me dat niet meer voorstellen. Met mijn hele gezin heb ik nu maandelijkse kosten die ongeveer net zo hoog zijn. Maar ach, iedereen verdient een paar onbezonnen jaren, toch? Waarin je alles over de balk smijt. Daar leer je ook weer van. Ik wel, in ieder geval.

Anyway. In dat filmpje, dat me maar bij blijft, legt de man uit dat des te lager het percentage dat je uitgeeft, is. Des te sneller je financieel onafhankelijk bent. Wat zoiets betekent als dat je nooit meer hoeft te werken en van de opbrengst of rente van je spaargeld kunt leven. Als het je lukt om van je inkomen 64% je sparen, dan kun je over 10,9 jaar met pensioen.

Ik word over een week 33 jaar, als ik nu begin zou ik nog geen 44 jaar oud zijn als ik kan stoppen met werken. Niet dat ik dat dan meteen zou doen, hoor. Het is idee is wel heel lekker. In onze keuken hebben we een groot krijtbord hangen waar nu op staat geschreven (heel groot en met dikke letters): 64%. We gaan eens kijken of we dat halen. Op basis van onze inkomens en vaste lasten zou dat moeten kunnen.

Het is wel vrij hardcore. Waar ik me bewust van ben. Ik ben niet het type dat gaten in sokken dicht of zelf kleren voor de kinderen naait. Dat kan ik niet eens. We gaan het eens een paar maanden proberen. 64% wegzetten. Dat is fucking veel. I know. Dat het haalbaar zou zijn, betekent dus dat het kan. Nu nog even aankijken of ik er ook gelukkig van word.

Lees ook: Als je iets kijkt vanavond, laat het dan dit filmpje zijn

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!