vaste lasten

Bevrijd jezelf van deze 7 vaste lasten

Views 26.64k

Elke maand betalen we onze vaste lasten. Soms zit daar een kostenpost bij die je helemaal niet nodig hebt. Maar die je wel elke keer weer betaalt. Welke kosten kun jij schrappen? Renée geeft 7 voorbeelden.

Ik check regelmatig mijn uitgaven. De vorige keer dat ik dat deed, vielen me een aantal terugkerende kosten op. Bijna ongezien stroomt daar geld heen. Terwijl ik er niet of nauwelijks gebruik van maak. Tijd om die kosten te schrappen.

1.      Smart TV

Ik betaalde elke maand een X bedrag om lekker tv te kijken. Terugkijken, opnemen, doorspoelen, heerlijk! Maar tegelijkertijd heb ik ook abonnementen op verschillende streamingdiensten. Allemaal kosten, die zich opstapelen. En is dat nu echt nodig? Een Chrome Cast is een apparaatje dat je één keer koopt en aansluit op je tv. Hiermee kun je alles wat je op je telefoon of tablet kijkt, streamen naar je tv-scherm. Zo heb ik geen tv-abonnement meer nodig, want elk programma dat ik wil zien is wel ergens terug te kijken.

2.      Doorlopende reisverzekering

Soms zijn we verzekerd voor iets, zonder daar echt gebruik van te maken. Een doorlopende reisverzekering is daar een voorbeeld van. Ga je niet of nauwelijks op vakantie, dan heb je zo’n verzekering echt niet nodig. En is het vooral zonde van je geld. Wie minimaal vier keer per jaar op vakantie gaat, heeft er wel wat aan. Zo niet, opzeggen die terugkerende kosten en gewoon een reisverzekering nemen wanneer je wel een keer gaat. Zo gaan je maandelijkse vaste lasten lekker al wat naar beneden.

3.      Het abonnement op de papieren krant

Een papieren krant doorbladeren is een soort ritueel. Op zaterdagochtend de dikke weekendbijlage door struinen, ik hou ervan. Toch is dat vaker een gedachte dan realiteit. En blijft die krant vaak ongeopend liggen, om uiteindelijk in de kachel te belanden. Ik ben de laatste die zegt dat je het abonnement op je krant moet opzeggen. Maar tegenwoordig lees ik de krant op mijn tablet. Dat vind ik net zo fijn, en het scheelt geld (én papier). Bij de grootste krant van Nederland scheelt me dat al een tientje per maand, terwijl ik er voor mijn gevoel eigenlijk niets voor inlever. Alweer wat minder vaste lasten dus.

4.      Boeken van papier

Net zoals een papieren krant heeft een boek iets magisch. Maar boeken zijn niet goedkoop. Toch vind ik het heerlijk om een nieuw boek te lezen. Natuurlijk, lang leve de bieb! Ik ben een groot fan, maar daar hebben ze niet altijd het boek dat ik op dat moment graag wil lezen. Of ik moet lang wachten op mijn reservering. Wil ik direct een specifiek boek lezen, dan ga ik voor e-books. Die zijn een stuk goedkoper en ik kan wanneer ik wil het nieuwste boek van mijn favoriete schrijver lezen. Bovendien hoef ik ook nog eens geen boekenkast te kopen. Win-winsituatie, dus!

5.      Mijn creditcard

Voor op vakantie is een creditcard mega handig. Maar voor (bijna) elk pasje in je portemonnee betaal je. Zo ook voor je creditcard. Het is vaak slechts een paar euro per maand, maar opgeteld komt dat al gauw neer op € 20 tot € 50 per jaar. Zonde! Nu hoor ik je denken: maar soms heb ik die creditcard echt wel nodig. Bijvoorbeeld voor het boeken van een vliegticket of een aankoop in een specifieke buitenlandse webshop. Zo zijn er prepaid creditcards, die werken hetzelfde als zo’n ouderwetse beltegoed kaart. Je zet er geld op en met dit saldo betaal je. Zo kun je ook geen schulden maken!

LEES OOK 👁️👁️  Spaargeld staan tegen bijna 0% spaarrente? Kijk deze video

6.      Begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering heeft, net zoals een doorlopende reisverzekering, niet iedereen nodig. Toch heeft bijna driekwart van de Nederlanders zo’n uitvaartverzekering. Je betaalt elke maand een premie en bent dan voor een X bedrag verzekerd. Bijvoorbeeld € 7.000. Maar heb je een fikse spaarrekening, dan heb je zo’n verzekering eigenlijk niet nodig. Want waarom zou je iedere maand betalen voor een begrafenisverzekering, als je genoeg spaargeld hebt voor het betalen van die begrafenis? Verzekeringen zijn er om risico’s af te dekken, die je niet zelf kunt of wilt dragen. Niet nodig? Dan dus lekker niet doen.

7.      Verzendkosten

Ik betaal nooit meer verzendkosten. Dat weiger ik gewoon. En het hoeft ook niet. Want bij bijna elke webshop krijg je vanaf een bepaald bedrag gratis bezorging. Dus doe ik in één keer een grote bestelling, waardoor de verzendkosten komen te vervallen. Of ik zoek en vind een kortingscode. Kom je niet aan het gratis-verzenden-bedrag en is er op dat moment geen kortingscode? Voeg dan een cadeaubon toe aan je winkelmandje. Zo kom je wél aan het minimale bedrag voor gratis verzending.BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt