6 geweldige dingen die met je gebeuren wanneer je begint met sparen

Er gaat een wereld voor je open wanneer je begint met sparen. Deze zes dingen ga je ervaren wanneer je van sparen écht een doel maakt.

Beginnen met sparen doe je niet zomaar. Misschien heb je schulden af te lossen, plan je juist geld bij elkaar sparen om een droom waar te maken, of wil je gewoon van die eeuwige geldstress af. Ik begon er zelf ooit mee toen ik een flinke schuld af te lossen had. Dat was niet de meest positieve reden, maar toch merkte ik – toen ik een tijdje bezig was – dat ik er zoveel plezier uithaalde. Niet alleen mijn spaarsaldo groeide, maar er kwam nog zoveel meer positiefs voort uit. Ik deel graag zes gevolgen van sparen waar ik (en jij hopelijk) heel blij van wordt.

1. Je hebt een nieuwe hobby

Misschien kun je het je nu nog niet voorstellen. Maar geld sparen, het tracken, manieren vinden om het te verdienen, het kan echt een hobby worden. Een hobby die je geen windeieren zal leggen. Ik durf inmiddels wel te stellen dat dat het voor mij is. Waar geld vaak als iets negatiefs wordt gezien, wordt het positief wanneer je lekker naar een doel toe werkt. Dan betrap je jezelf er op een zaterdagochtend op, dat je lekker een moodboard of een spaartracker in elkaar aan het knutselen bent. Muziekje op, croissantje erbij. Heerlijk.

2. Er komt tijd vrij

Kopen kost tijd. Voordat ik begon met sparen, had ik dat helemaal niet zo door. Maar denk eens na: hoeveel tijd ben je niet bezig met het zoeken naar dingen om te kopen? Of dat nu fysiek in de winkel is of online vanuit huis? Hoeveel tijd breng je niet door in webshops op zoek naar kleding? Of speurend in de uitverkoop naar leuke spulletjes voor in huis, die je niet echt nodig hebt? Wanneer je minder koopt omdat je graag wilt sparen, komt er tijd vrij. En vrije tijd is de lekkerste tijd die er is.

3. Je gaat jezelf nieuwe dingen leren

Een fietsband plakken. Kan jij het nog? Vroeger deed iedereen dat zelf, nu gaan we allemaal naar de fietsenmaker. Op Youtube staat precies hoe je dat doet. Met uitleg en bewegend beeld erbij. Piece of cake. Zo valt er nog veel meer zelf te leren, waarmee je ook nog geld bespaart. Mijn broer bijvoorbeeld heeft zich online verdiept in het zelf isoleren van zijn zolder en flikt dat gewoon helemaal eigenhandig. Zo knap. Ik vind nieuwe dingen leren een van de leukste dingen die er is. Het is ook een vorm van ontwikkeling die een mens alert, fris en blij houdt.

4. Stress neemt af

Geld bezorgt veel mensen stress. Kan ik de rekeningen straks nog wel betalen? Wat als de auto het straks echt begeeft? Als je niet genoeg spaargeld hebt, zijn dit dingen waar je je ’s nachts zorgen over ligt te maken. Met open ogen naar het plafond staren, nadenkend over een oplossing. Die oplossing is: meer sparen. Dat kan natuurlijk niet iedereen, maar veel mensen wel. Inzicht creeren, een doel stellen en gaan met die banaan. Door een fijne buffer op te bouwen, bevrijd je jezelf van veel stress. En dat maakt je dan weer een gelukkiger mens.

LEES OOK: Floor spaarde €80.000 om haar droom waar te maken

5. Je leven wordt georganiseerder

sparen

Dit klinkt misschien niet als een logisch gevolg van sparen, maar ik ervaar dat wel zo. Sinds ik goed oplet wat ik met mijn geld doe, doe ik dat vanzelf ook op andere gebieden. Doordat ik minder koop, komen er minder nieuwe spullen in huis en is het minder rommelig. Believe me: echt netjes wordt het bij mij thuis met twee kleine kinderen nooit, maar het is al zoveel beter dan het was. Ik eet gezonder, ook. Sparen is een manier van voor jezelf en je geliefden zorgen. Je verdere leven ook beter organiseren, zodat het fijner wordt, hoort daarbij.

6. Je wordt dankbaarder

Waar ik vroeger een dinertjes buiten de deur no big deal vond, is het nu een hoogtepunt. Ik kijk er meer naar uit, geniet er tijdens meer van én heb meer napret. Alle uitgaven die voorheen vanzelfsprekend en niet zo boeiend leken, zijn nu bijzonder. Dat vind ik eigenlijk wel een mooie ontwikkeling. Het is fijn om die dankbaarheid weer te ervaren.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Wil je nog meer inspiratie?
Check de wekelijkse nieuwsbrief van PorteRenee!
Je ontvangt dan ook de wereldberoemde PorteRenee kleurplaten voor de nodige motivatie.