Het 52-weken-spaarplan

Een vermogen begint bij één euro. Open deur, maar wel heel waar. Het 52-weken-spaarplan is dé manier om te beginnen met sparen.

Sparen is iets waar je in moet komen. Op zich is er niets aan, want hey, het geld uitgeven is altijd nog leuker. Je moet het zelf leuk maken, wil je het volhouden. Een doel stellen helpt, natuurlijk. Al kan ook volhouden een doel an sich zijn. Of een bedrag dat je binnen zoveel tijd wilt bereiken. Een veel gebruikte manier om te sparen is het 52-weken-systeem. Ik kende ‘m van Pinterest en kreeg laatst een bericht van een lezer die het systeem aanhangt.

Lees ook: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op

Het werkt zo: In week één leg je één euro apart. In week twee leg je twee euro apart. En zo ga je door, tot 52 euro in week 52. Zo simpel is het. Aan het einde van het jaar heb je 1378 euro. Dat kan een extra aflossing zijn op je hypotheek of een klein noodfonds of een leuk bedrag om te investeren in aandelen. Of, ja, natuurlijk, kun je het allemaal in één klap uitgeven, al geloof ik niet dat je dat doet wanneer je er een jaar voor gespaard hebt.

Deze methode werkt zo goed omdat het je leert sparen. Die ene euro in week één gaat nog bijna ongezien, maar in week 52 spaar je toch een flink bedrag. Je hebt dan een jaar de tijd gehad om hier naartoe op te bouwen. Je kunt het ook andersom doen, als dat beter voor je werkt. Dan tel je de weken af en begin je met 52 euro in week 52 (wat dan eigenlijk de eerste week is). Dan doe je het moeilijkste eerst en wordt het alleen maar makkelijker. Het is net wat er het beste bij je past.

Om het 52-weken-spaarplan optimaal te laten werken, maak je iets op papier dat je af kunt vinken. Een lijstje met een blokje voor iedere week, waar je een kruisje kunt zetten wanneer het is gelukt. En dan het liefst nog een grote spaarpot met een dat papier erop geplakt. Zet de pot ergens neer waar je ‘m geregeld ziet, zodat je vaak herinnerd wordt aan je plan en kunt zien hoe goed het gaat.

We zitten inmiddels al in de 4e week van januari, maar je kunt nog prima beginnen. Weet je wat, ik doe ook mee. Ik doe ‘m opbouwend. Dan leg ik deze week 10 euro in de pot en ben ik weer bij. Who’s in?

Lees ook: Als je iets kijkt vanavond, laat het dan dit zijn

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.