Sparen? Zo gaat de knop (eindelijk) écht om

Leuk idee: sparen, beleggen, geld overhouden. Maar hoe krijg je de knop definitief om? Ik vertel hoe het mij lukte. En geef je 5 manieren om dat bij jou ook voor elkaar te krijgen. Mijn mindset over geld is een work in progress.

Ik werk er iedere dag wel aan. Bewust of onbewust. Door stukken te schrijven voor PorteRenee, door gesprekken over geld te voeren met anderen, of gewoon door on a budget naar de supermarkt te gaan. Ik merk dat ik nu een nieuwe fase doormaak. Ik krijg minder de behoefte om uit eten te gaan. Of op dure uitjes.

Vooral die restaurants waren voor mij een zwakke plek. We gingen iedere week wel een keer met zijn allen uit eten. Kosten: tussen de 50 en € 100. Ai! Laatst gingen we sushi eten. Het was prima, maar niet heerlijk. Toen kwam de rekening: € 112. Man o man. Dat vond ik écht te veel geld. Daar kon ik zoveel lekkers voor halen bij de supermarkt. We liepen naar buiten. Een stukje armer dan we kwamen. Onze kinderen speelden nog even op een speeltuintje voor de deur. Toen zei mijn man: ‘We zijn eigenlijk gek. Hier spelen vinden ze duizend keer leuker dan het eten. En ik moet zeggen: ik geniet hier ook meer van.’ Hij had zó gelijk. Dat heeft hij wel vaker, moet ik toegeven. 

Sindsdien is er (weer) een knop om bij mij

We genieten zo van ons huis en tuin. We gaan naar het strand en nemen allerlei lekkers mee voor een picknick. Er is zoveel moois en leuks te zien en te doen in ons land. Veelal gratis. Als je dan toch dingen kiest die geld kosten, zijn er tig manieren om te besparen. Zelfs sushi hoeft niet het volle pond te kosten. Dat voorval vorige week heeft bij mij de ogen weer een beetje geopend. Ik heb altijd al fases wanneer ik meer en minder uitgeef. Nu zit ik duidelijk in een spend-less-periode. En dat voelt helemaal prima.

knop om

De grote knop ging al eerder om

Jaren geleden, toen ik in de schulden belandde. Meer daarover lees je hier. Toen ging de knop om uit nood. Ik had geen keuze. Tenminste, zo voelde het. Ik vraag me af of ik die switch ook had gemaakt wanneer ik niet in de problemen was beland. Misschien wel niet. Misschien spendeerde ik dan nog steeds iedere maand al mijn geld. Vaak krijg ik de vraag: ik wil wel, maar hoe zorg ik dat de knop omgaat? Ik schrijf hier op PorteRenee over, in de hoop daaraan bij te dragen. Dat mijn stukken je ogen openen en dat je denkt: verdorie, het kan ook anders. Misschien heb je dat gevoel al weleens gehad na het lezen van een stuk op PorteRenee, of na het lezen van een stuk in de krant of een artikel op een andere website. Maar dat gevoel ebt dan weer weg. Ik ken het, ik heb dat altijd met afvallen. Ik hou het gewoon niet vol om nee te zeggen tegen Tony’s Chocolonely. 

Hieronder vind je vijf gedachten, sommetjes of overdenkingen waarvan ik geloof dat ze helpen om die knop definitief om te zetten.

Weet wel: er is niet écht een knop die je omschakelt waarna alles vanzelf gaat. Je moet blijven investeren in jezelf, in je kennis en je eigen motivatie. Dat doe ik ook nog iedere dag.

1. Doe het eens een weekje met weinig geld en zie dat het kan. En hoeveel je overhoudt.
Je hebt wel eens zo’n weekje waarin je financieel niet uitkomt. Dat een betaling op zich laat wachten, en onverwacht een dikke rekening betaald moet worden of je toeslag niet uitbetaald wordt. Normaal gesproken zou je in zo’n situatie misschien geld van je spaarrekening terugboeken. Maar doe dat nu eens niet. Misschien heb je nog maar € 30 voor een week, maar je hebt al boodschappen gedaan. Dat zou prima moeten kunnen. Het is niet heel relaxed, maar kijk eens hoe ver je komt. Deze oefening confronteert je keihard met je geldgewoontes. Iedere keer wanneer je geld wilt uitgeven, denk je nu: nee, wacht even. Ik heb nog maar € 30. Vraag je aan het einde van de week, wanneer je het waarschijnlijk prima gered hebt met dat bedrag, eens af of je nou een minder leuke tijd hebt gehad? Heb je minder gelachen? Minder genoten? Minder lol gehad? Hoogstwaarschijnlijk niet. Ik zeg niet dat je vanaf nu van € 30 per week moet gaan leven. Maar: je voelt nu wel dat je ook met minder prima rond kunt komen.  En dat dat niets afdoet aan je levensgeluk. Het maakt je bewust van alle luxe die in je leven hebt en dat dat soms best wat minder kan.

2. Reken uit wat je over hebt gehouden van al die jaren salaris
Hoeveel heb jij nog over van wat je in je leven verdiend hebt? Oef, pijnlijke vraag? Ik schreef er eerder een stuk over dat je hier terugleest. Doe dit rekensommetje en je ogen moeten wel opengaan. Tenzij je een uitpuilende spaarrekening hebt, dito beleggingspotje én een afgelost huis. Dan kun je heel tevreden over jezelf zijn. Oh, en dan wil ik jou loslopend wonder ook graag interviewen voor onze rubriek ‘Het kasboekje van…’

3. Inspireer en laat je inspireren door anderen
Ik vind (bijna) niets leuker dan met anderen praten over hun geldkeuzes. Daarom begon ik ooit met het schrijven van de rubriek ‘Het kasboekje van…’ en daarom ontstond later PorteRenee.nl. Als ik een interview heb met iemand die werkt aan een vroegpensioen of die heel fanatiek belegt, dan heb ik daar zin in. Dan vraag ik ze van alles voor het interview, maar stel ook vragen voor mezelf. Gewoon om ervan te leren. Over geld praten helpt om gemotiveerd te blijven en om weer nieuwe dingen te leren.

Jirs Meuris is een assistent professor aan de Wisconsin School of Business. Hij deed onderzoek naar de financiële situatie van mensen en de invloed van de omgeving daarop. Hij concludeerde dat contact hebben met mensen die ongeveer voor dezelfde financiële uitdagingen staan als jij, helpt die op een goede manier het hoofd te bieden. Je leert van het succes en het falen van anderen. En je bent meer gemotiveerd doordat je in contact staat met mensen net als jij. Zie je het even niet meer zitten, dan app je elkaar. Kom je ergens niet uit, dan help je elkaar. Het geeft je volgens Meuris ook dit gevoel: ‘Als anderen het kunnen, kan ik het ook.’ En het leuke is: door over jouw situatie te praten, help je ook anderen weer.

4. Zet je uitgaven op een rij en maak roze wat je écht nodig hebt
Mensen zeggen vaak tegen me: ik kan echt niet meer schrappen in mijn uitgaven. Ik denk dan: waarschijnlijk wel! Het is maar net of je het wilt. Maak eens een overzichtje van al je uitgaven. Niet even uit je hoofd, maar echt met je internetbankierenapp ernaast. Wat wordt er écht iedere week/maand/kwartaal afgeschreven? Nu krijg je de opdracht om maximaal tien van deze uitgaven roze te maken. Het mogen er ook minder zijn. Dit zijn de kosten waar je echt niet zonder kan. Je hypotheek of huur zal er één zijn. Onder een brug slapen is ook weer zo wat. Net als gas, water en licht (dit tellen we dan maar als één) en misschien je autoverzekering. Alles wat niet roze is, ga je heroverwegen. Het liefst samen met iemand. Je partner, zus/broer, goede vriend(in). Waarom heb je die kosten? Maakt het je gelukkig? Is het het waard om ervoor te werken? Wedden dat je minimaal één ding opzegt? Als je nu een week lang iedere dag naar dit overzichtje kijkt, zul je waarschijnlijk besluiten dat er nog meer uit kan. Maak er een sport van. Wij proberen uiteindelijk om onder de € 2.000 per maand te komen voor onze lasten. Dat is toch een gaaf idee? Maak dat enthousiasme in jezelf los.    

5. Ga geld wegzetten zien als een cadeau aan jezelf
Besparen is geen straf. Ik blijf het maar roepen. Het is een cadeau aan jezelf. Want je geeft het deze maand niet uit aan boodschappen en rekeningen maar bewaart het voor je eigen toekomst of voor iets wat je echt heel graag wilt kopen of doen. Een straf zou het pas zijn als alles waar je van droomt nooit werkelijkheid zou worden, omdat je er geen geld voor hebt. En dan heb ik het echt niet alleen over materiële zaken. Ik heb het ook over reizen, over een huwelijksfeest of over meer tijd thuis zijn nu je net moeder of vader bent geworden. Werken aan je financiële situatie, of dat nu aflossen, sparen, beleggen of investeren is, doe je helemaal voor jezelf. En misschien voor je gezin. Zie het als iets positiefs, als iets opbouwen, in plaats van als iets inleveren. Als je dat ziet, ben je al op de helft. Echt waar.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop