9 tips om te sparen voor een sabbatical

Een sabbatical? Een paar maanden ertussenuit voor een mooie reis. Of misschien wil je het eerste jaar thuisblijven bij je baby. En het mooie is: het is financieel niet zo onmogelijk als het klinkt. Ik leg je uit hoe je het aanpakt. 

Door Renée

Je kent dat gevoel misschien wel. Dat je het even helemaal hebt gehad met je leven zoals het is. Die sleur van werk, elke dag hetzelfde. Je wilt eruit. Even vrij, even losbreken, zeg maar. Of misschien wil je gewoon even wat anders. Dat ene geweldige idee uitwerken waar je al maanden of jaren mee rondloopt. Een webshop starten. Dat kinderboek schrijven. Ik noem maar even iets. Wat jouw droom ook is, ik ben groot voorstander van je dromen realiseren. Het is toch doodzonde als je dat niet doet, alleen omdat je niet weet hoe je het nou precies moet aanpakken? Ik begrijp als geen ander: geld is een struikelblok. Want het klinkt leuk, een tijdje niet werken, maar hoe blijf je de rekeningen betalen, terwijl er weinig of zelfs niets binnenkomt?

Een sabbatical is een onderbreking van je carrière. Of dat nu voor een paar maanden of een jaar is. Als zzp’er is dit vrij makkelijk in te plannen, zeker als je eventueel ook op afstand zou kunnen werken. Ben je in loondienst en nodig ter plekke, dan is het ingewikkelder. Dan heb je de goedkeuring van je baas nodig. En dan gaan we er voor het gemak even vanuit dat je na je avontuur weer terug wilt naar je baan. Die werkgever zal, in de meeste gevallen, niet staan te springen wanneer jij je plan deelt. Probeer samen tot een compromis te komen. Is de zomer een rustige periode? Stel voor die dan op te nemen. Gebruik je vakantiedagen, als je baas dat goed vindt. Wees creatief en verzeker je werkgever dat je terugkomt. Het hangt compleet af van de branche waarin je werkt, van hoe lang je weg wilt gaan en van het karakter van je baas, of hierover te praten valt. 

Doorgaans wordt een sabbatical niet doorbetaald. Terwijl jouw rekeningen natuurlijk wel blijven binnenkomen. Hoe pak je dat nou aan? Dat ga ik je vertellen. Zelf nam ik afgelopen jaar een sabbatical van twee maanden. Ik schoof al mijn werk aan de kant en ging een boek schrijven. Door me er volledig op te kunnen focussen, lukte het om het boek binnen twee maanden te schrijven. Ik wist: als ik er andere werkzaamheden naast blijf doen, komt dat boek er nooit. Terwijl ik dat wel heel graag wilde. Dus besloot ik, natuurlijk in overleg met mijn man, om er dan ook helemaal voor te gaan. Twee maanden lang verdiende ik niks. Ik zei ‘nee’ tegen alle nieuwe klussen die binnenkwamen. Mijn rekening bleef daarna vrijwel leeg. Er kwamen een paar euro’s binnen dankzij advertenties op mijn site, er kwam nog een betaling binnen van een eerdere klus. Dat was het wel. Gelukkig had ik spaargeld. Daarvan deed ik in die maanden mijn bijdrage aan de financiën thuis. Dat geld opnemen vond ik spannend, want daar is spaargeld toch niet echt voor? “Onzin,” riep mijn man. “Het uitgeven om je dromen uit te laten komen, is toch het beste doel ooit?” Hij had gelijk. En zo kon ik dankzij mijn goede financiële situatie acht weken lang al mijn aandacht en tijd besteden aan het op papier zetten van zo’n 45.000 woorden.

Dat werd uiteindelijk het boek ‘Duur huis, nooit thuis.’

Stel dat jij ook zo’n droom hebt. Een boek, een reis, gewoon even niets. Kortom: een sabbatical. Hoe pak je dat financieel aan? Nou zo.

  1. Zorg dat je lasten laag zijn.  Wanneer je weinig hoeft te betalen, heb je ook niet zo veel geld nodig. Dus snijd in je kosten. Doe het zo rigoureus als je aankunt. Het scheelt al een hoop als je checkt op dubbele lasten (zoals  dubbele verzekeringen), als je let op wat je uitgeeft aan boodschappen en wanneer je opzegt wat eigenlijk niet nodig is, zoals dure abonnementen. Tel daarbij op dat je wat vaker de hand op de knip houdt en je afvraagt: is deze uitgave nodig? Dan bespaar je al een heleboel.
  2. Reken uit hoeveel geld je nodig hebt om je gewenste sabbatical op te nemen. Reken precies uit hoeveel geld je iedere maand uitgeeft. Laat in dat budget wat ruimte voor onvoorziene dingen als een kapotte koelkast en een kat met niesziekte (of zo). Doe dat keer het aantal maanden dat je wilt dat je sabbatical duurt et voilà. Dit bedrag heb je nodig. Ga je nog extra kosten maken, bijvoorbeeld voor vliegtickets of verblijf elders, tel dat er dan bij op.
  3. Ga sparen. Ja, sorry, dat ligt nogal voor de hand, maar is cruciaal. Als je dit écht graag wilt, zul je ervoor moeten sparen. Je weet nu hoeveel. Maak een tekening die staat voor jouw sabbatical. Een hangmat, een boek, een vliegtuig. Trek lijntjes door de tekening die allemaal €1.000 voorstellen. Of €100 wanneer je minder geld nodig hebt. Wanneer je weer €1.000 of €100 bij elkaar hebt gespaard, kleur je een lijntje in je lievelingskleur. Is de tekening vol? Dan ben je er. Dan heb je het gehaald. Kijk lekker vaak naar de tekening en laat je motiveren. Dat geld gaat je droom waarmaken.
  4. Verkoop! Ik geloof dat iedere huis in Nederland vol ligt met waardevolle spullen die nooit meer gebruikt worden. De gouden ring die je ooit van je ex kreeg. Verkoop ‘m! Merkkleding die je niet meer past. Op Marktplaats ermee. Alle kleine beetjes helpen. Hup, de opbrengsten maak je meteen over naar je spaarrekening.
  5. Geef jezelf de tijd. Dit plan hoeft niet morgen al werkelijkheid te zijn. Stel een realistisch tijdsdoel. Dat kan ook best een jaar zijn, of twee jaar. Wees niet té fanatiek. Hou het leuk en positief.
  6. Zet je sabbatical-geld op een aparte rekening. Dat geld raak je niet aan. Gewoon niet. Nooit. Er is echt niets dat zo belangrijk is om te kopen, dat je je droom ervoor wilt uitstellen. Toch?
  7. Ga je op reis? Probeer je huis dan te verhuren. Zo verdien je een deel van je kosten weer terug. Doe hetzelfde voor je auto en alle andere bezittingen die waardevol zijn. Zorg wel dat je goed verzekerd bent. Andere mogelijkheid is huizenruil. Via websites en communities kun je mensen vinden die ervan dromen naar Nederland te komen, zodat jij in hun huis kunt verblijven in Amerika, aan het Gardameer of in Nieuw-Zeeland. Dan regel je het helemaal met gesloten portemonnee.
  8. Deel je plannen. Schreeuw het van de daken. Niet alleen snappen mensen nu waarom je niet meer iedere week mee gaat sushi eten, vooral val je zo in een netwerk van mensen die je kunnen helpen. Wil je naar Japan? Dan kent die tante van een vriend daar misschien wel iemand. Wil je een boek schrijven? Dan leest die ene geïnteresseerde uitgever je bericht misschien wel.
  9. En vooral, tip 9: laat dit geen droom zijn, maar een plan. Dromen blijf je dromen, maar komen (waarschijnlijk) nooit uit. Een plan betekent dat je iedere dag werkt aan het realiseren ervan. Genoeg geld voor die sabbatical die je leven gaat verrijken. Begin niet morgen maar vandaag, dan is je doel weer een dag eerder bereikt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!