Sparen: Stop er op tijd mee!

We zijn een spaarzaam volkje in Nederland. Maar vaak is alsmaar door sparen helemaal geen goed idee. Renée legt uit hoe dat zit.

Ik ben groot fan van sparen. Dat weten jullie waarschijnlijk wel. Een volle spaarrekening verandert je leven. Het brengt rust en zekerheid. Je kunt de stress over onverwachte rekeningen en andere tegenvallers loslaten, want je hebt dat geld klaarstaan om je op te vangen. Ik weet als geen ander dat dat echt een verschil kan maken. Er zijn in Nederland ook veel huishoudens met te weinig spaargeld. Heb je een koophuis en een auto, dan is € 2.500 op de spaarrekening gewoon niet genoeg. Er hoeven maar twee tegenvallers tegelijk op je pad komen, en je bent het geld kwijt.

sparen

Passende buffer

Wat is dan wel een passend bedrag is voor een buffer? Dat hangt helemaal af van de samenstelling van je huishouden, maar bijvoorbeeld ook van hoe hoog je kosten zijn. Heb je een auto waar je onderhoud aan verwacht? Is je dak echt aan vervanging toe? Heb je kinderen of niet? Dat is ook de reden dat het Nibud daar allemaal naar vraagt, in hun bufferberekenaar. Die vind je hier. Mensen schrikken vaak van het bedrag en ik moet toegeven dat ik het ook wel erg hoog vind wat daaruit rolt. Maar het geeft je wel een idee. Je kunt de berekening ook op een andere manier maken, namelijk door je maandelijkse kosten op te zoeken en die maal drie te doen bij veel vastigheid, of maal zes bij meer financiële onzekerheid.

Te veel sparen kan ook

Veel Nederlanders hebben te weinig spaargeld. Probeer daar vooral wat aan te doen.

Maar er zijn ook veel Nederlanders die meer spaargeld hebben dan nodig is, als je het mij vraagt. Hartstikke goed natuurlijk dat ze geld wegzetten, maar grote bedragen op een spaarrekening tegen 0% rente laten staan, is vooral heel zonde. Zeker nu de inflatie zo’n 6 tot 7 procent is. Dat betekent namelijk dat je geld elk jaar met dat percentage afneemt in waarde. Je kunt er door stijgende prijzen dus steeds minder van kopen. Laat dat geld vijf jaar lang met inflatie en zonder spaarrente op die rekening staan en er wordt wel een heel grote hap uit de waarde ervan genomen.

Een flinke buffer op je spaarrekening hebben staan, vind ik een goed idee. Maar daar meer geld laten staan dan je als buffer nodig hebt, niet. Mensen doen dat vaak omdat ze niet weten wat ze anders met het spaargeld moeten. Omdat ze beleggen misschien eng vinden, of bang zijn het geld te verliezen. Terwijl ze, door er niks mee te doen, juist de waarde van het geld verliezen. Het aantal euro’s op de rekening blijft hetzelfde, maar wat je ervoor koopt niet.

Wat moet je er dan mee doen?

Reken eerst uit wat een passende buffer is en probeer die bij elkaar te sparen.

Heb je al meer spaargeld staan dan wat je als buffer nodig hebt? Ga op onderzoek uit. Wat zou je nog meer met dat geld kunnen doen? Houd hierbij rekening met je eigen risico bereidheid. Hoeveel risico voelt nog goed voor jou? Je kunt wel iedereen over beleggen horen, maar als jij er slecht door slaapt moet je het misschien niet doen. Maar lees er eerst eens een boek over of volg een (goede) online cursus. Beleggen hoeft niet zo risicovol te zijn als je misschien denkt. Verdiep je eens in indexfondsen, die door spreiding voor een lager risico kunnen zorgen.

Sparen zonder risico

Er zijn ook slimme dingen om met je spaargeld te doen, die geen risico opleveren. Wat dacht je van je huis verduurzamen, zodat je energierekening omlaag gaat? Daarmee loop je geen risico, verlaag je je maandelijkse kosten en verhoog je de waarde van je huis.

Hou wel altijd je buffer op peil. Snoep je ervan? Dan is de eerste prioriteit om deze aan te vullen. Als je eenmaal ontdekt dat je geld kunt investeren en zo kunt laten groeien, kan het verleidelijk zijn om dat met al je geld te doen. Vergeet die buffer niet. Want net als je het niet verwacht of niet kunt gebruiken, gaat er altijd iets stuk wat vervangen of gerepareerd moet worden. En ongeluk komt nooit alleen. Dan ben je extra blij dat je die buffer gewoon lekker saai op je spaarrekening met 0% rente hebt staan en er dus direct bij kunt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!