Sparen of beleggen? Zo kies je wat voor jou het beste is

Sparen of beleggen? Iedereen roept iets anders, dus hoe bepaal je nou wat voor jou het beste is? Ik zoek het voor je uit. 

Door Renée

Sparen levert niks op. Letterlijk. De spaarrente staat zo ongeveer op 0%. Oftewel: je krijgt geen enkele vergoeding over je bij de bank gestalde spaarcenten. Het enige (toch wel grote) voordeel van sparen vind ik dat je geld hebt om op terug te vallen. Voor als je auto opeens gerepareerd moet worden. De wasmachine gaat kapot of je hebt een andere financieel tegenvaller. Kortom, je wilt gewoon wat geld achter de hand hebben om dat soort situaties (die altijd ontstaan wanneer je ze het minst verwacht) op te vangen. Dus sparen: doen! Maar ga alsjeblieft niet onnodig veel geld op je spaarrekening zetten. Niet alleen krijg je er geen spaarrente over, je geld wordt op die spaarrekening ook vanzelf minder waard. Dat komt door inflatie. Inflatie betekent dat je steeds wat minder kunt kopen voor je geld. Er is niet ieder jaar inflatie, maar wel in veel jaren. In 2020 was de inflatie van 1,28%. Oftewel: op 31 december 2020 kon je 1,28% minder kopen voor je geld dan op 31 december 2019. Dat lijkt niet zoveel. Maar als dat ieder jaar zo is, tikt het aardig aan. In 10 jaar is je spaargeld dan 12,8% minder waard geworden. Dat wil je niet.

sparen, beleggen, twijfel

Met het instorten van de spaarrente, wordt beleggen voor veel mensen steeds aantrekkelijker. Op iedere hoek van de straat lijk je tegenwoordig een beleggingsrekening te kunnen openen. Bedrijven en banken staan in de rij om je centen voor je te beleggen. Maar dat beleggen heeft nog altijd niet zo’n best imago. We zijn er toch een beetje bang van geworden. De kans dat je je geld verliest, is eng. Maar als je hierboven goed hebt meegerekend, weet je bij sparen zeker dat je geld verliest. Niet dat ik de risico’s van beleggen wil bagatelliseren, hoor. Bij sparen weet je waar je in de toekomst ongeveer op kunt rekenen. Bij beleggen denk je het te weten, maar kan er altijd iets gebeuren waardoor het anders loopt. Je kunt wel beleggen op een manier waarop je de risico’s zoveel mogelijk beperkt. Maar daar straks meer over. Nu eerst antwoord op de vraag: moet ik mijn spaarcenten gaan beleggen of doorsparen? Om tot het (voor jou) juiste antwoord te komen, zou ik mezelf de volgende 4 vragen stellen:

1. Wanneer heb je het geld nodig? Beleggen is voor mij pas een optie wanneer ik het geld de komende 5 à 10 jaar niet nodig heb. Kijk, je weet nooit wat er in het leven gebeurt, natuurlijk. Ga je scheiden, verlies je je baan of gebeuren er andere nare dingen, dan kan het natuurlijk dat je geld wilt of moet aanspreken waarvan dat niet het plan was. Maar ik heb het nu over de toekomst zoals je die nu voor je ziet. Als je je geld maar voor één jaar wilt beleggen bijvoorbeeld, dan neem je flink risico. Dan moet je maar net een goed beursjaar treffen. Gaat het in dat jaar wat minder, dan kun je een flink deel van je geld verliezen. Door voor de langere termijn te beleggen vang je dieptepunt hoogstwaarschijnlijk weer op met hoogtepunten. Zo krijg je vanzelf een soort gemiddelde dat zorgt voor een lager risico. 

2. Hoe erg hou je van zekerheid? Is het voor jou voldoende om te weten dat het geld veilig staat? Is die behoefte groter dan de behoefte om het geld te laten groeien? Dan lijkt sparen me de beste optie. Zeker als je van het idee van schommelingen, ups en downs, heel nerveus wordt. Dan zou ik de optie om te beleggen lekker links laten liggen. 

LEES OOK: € 100 per maand beleggen: dit levert het op

3. Wat gebeurt er als je (een deel van) dit geld verliest? Kijk, ik ga er niet vanuit dat je je inleg kwijtraakt, maar je moet er bij beleggen gewoon wel rekening mee houden. Het kán gebeuren. Wat betekent dat voor je leven? Zou je dan op straat belanden? Misschien is het dan geen goed idee om met dit geld risico te nemen. Eet je er geen boterham minder om? Of beleg je die boterhammen misschien alleen iets minder dik? Dan zou dit geen reden hoeven zijn om niet te beleggen. Voor mij hangt deze afweging ook weer samen met vraag 1 over hoeveel tijd je hebt. Heb je heel veel tijd nog om dit geld te beleggen, dan is de kans dat je geld verliest kleiner dan wanneer je maar voor een paar jaar verliest. Nou ja, genoeg stof tot nadenken.

4. Hoeveel geld moet ik apart zetten als noodpotje? Dat geld zou ik in ieder geval niet beleggen. Ieder huishouden heeft zo’n buffer nodig voor als de koelkast stuk gaat of de auto. Of als je dak opeens gaat lekken (ik weet er alles van). Nibud heeft de bufferberekenaar op de site staan, waarmee je dat uit kunt rekenen. Ik zou het aanhouden als een richtlijn, al vind ik de bedragen wel vrij stevig. 

[mailerlite_form form_id=10]

De vraag sparen of beleggen is niet eenduidig te beantwoorden. Wat het meest voordelig en verstandig is, hangt nu eenmaal af van je persoonlijke en financiële situatie. De enige regel die voor iedereen geldt is: voordat je gaat beleggen, zorg dat je genoeg spaargeld hebt om kosten op te vangen. Je wilt geen beleggingen moeten verkopen om je rekeningen te kunnen betalen. Misschien staan de beurzen net even laag en verlies je geld. Superzonde!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.