Zo haal je motivatie om te sparen uit jezelf

Elke maand een X bedrag sparen. En dat volhouden. Hoe dan? Door de motivatie uit jezelf te halen. Dat doe je zo.

 

Je wilt 5 kilo afvallen, 10 kilometer kunnen hardlopen of niet meer snoepen. Vol goede moed ga je van start. Je ziet het helemaal zitten. En dan… de resultaten vallen tegen. Of je hebt geen zin meer. En de volgende dag zit je aan de chocola. Hop, weg motivatie. Mensen zien sparen vaak als lijnen: een paar dagen gaat het goed en dan vallen ze terug in oud gedrag. Ken je dat?

Maak het je lifestyle

Wil je die spaar-knop écht om? Dan zul je, net zoals bij gezonder leven, van sparen een gewoonte moeten maken. Beginnen is makkelijk. Het volhouden is een tweede. Wij noemen sparen daarom een lifestyle. Als ’t eenmaal in je systeem zit, hoef je er niet meer zo over na te denken. Maar gaat het vanzelf.

Dat klinkt misschien heftig. Alsof je de rest van je leven op rantsoen moet. Al het leuks moeten laten staan. En nooit meer geld over de balk mag smijten. Spoiler alert: dat zijn maar negatieve gedachtes. Als je al wat langer spaart, gaat dat nare gevoel erbij weg. Want je merkt dat je jezelf helemaal niet alles hoeft te ontzeggen. Er blijft genoeg leuks over.

Maar je moet wel beginnen. Dat kun je zo klein of groot maken als je zelf wilt. Even geen koffie-to-go op het station. Zelf koken in plaats van eten bestellen. Alle beetjes helpen. Zie je je spaarrekening groeien? Dan komt die motivatie om door te gaan vanzelf.

Werk naar een doel toe…

Nu je die motivatie te pakken hebt, is het belangrijk ‘m vast te houden. Want voordat je ’t weet is ie foetsie. Dat wil je niet. Daarom ga je jezelf doelen stellen. Waarom wil jij sparen? Bijvoorbeeld omdat je op vakantie wilt. Je voelt je prettig bij een goede buffer. Die spaarpot is voor je kids. Of je wilt uiteindelijk wat minder gaan werken of eerder met pensioen.

Maak het tastbaar. Als je weet waar je naar toe wilt, is de weg erheen makkelijker. Je weet welke stappen je moet zetten om er te komen. Maar die weg kan behoorlijk lang en eindeloos lijken. Daarom hak je je doel in stukjes. Je wilt bijvoorbeeld € 1.000 sparen. Dat is veel geld in één keer. Maar zet je elke maand € 100 opzij. Dan heb je na 10 maanden je doel al bereikt.

…en verleg je doel

Je doel halen geeft een super goed gevoel. Stop dan niet. Maar ga vooral verder. Na die € 1.000 ga je voor de € 2.000. Heb je dat bereikt? Op naar de € 5.000. Als je één doel hebt voltooid, dan weet je dat je ook een tweede, derde of vierde doel kunt bereiken. Want als je die € 1.000 bij elkaar kunt sparen, kun je – met dezelfde inkomsten en uitgaven – het nog een keer doen. En daarna nog een keer. Zo ga je steeds maar door.

Misschien komt er wel een groter doel in beeld. Bijvoorbeeld € 10.000 sparen voor de studie van je kind. Of een mooi bedrag voor een reis. Het wordt vanzelf tastbaar. Let wel op dat je doelen haalbaar zijn. En blijf ze in stukjes hakken. Je wilt die motivatie natuurlijk niet verliezen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!