Drie manieren om te sparen met een minimaal inkomen

Het duizelt je wanneer je hoort hoeveel geld anderen maandelijks sparen. Dat lukt jou niet met je minimale inkomen. Maar met deze tips lukt sparen ook als je geen vet salaris verdient.

Door Rosan

Mensen die iedere maand zo even 500 euro per maand wegzetten, terwijl jij al moeite hebt met een halve euro. Sparen is gewoon niet makkelijk met een minimaal inkomen. Vooral lastig wanneer je daarnaast ook nog je huur, boodschappen en verzekeringen moet betalen. Maar geloof me: als je in sparen eenmaal handigheid krijgt, is die stijgende lijn op je bankrekening zeker mogelijk.

sparen minimaal inkomen

Ik zegde drie maanden geleden mijn baan op. Met deze baan spaarde ik 500 tot 1000 euro per maand. Ik ging wekelijks uit eten en maandelijks op vakantie. Toch was ik ongelukkig met mijn werk. Ik stond voor de keuze: mijn baan behouden met mogelijkheid tot sparen óf de benen nemen en kijken waar het schip strandt. Ik koos voor het laatste. 

Momenteel heb ik een tijdelijke parttimebaan bij de GGD. Ik verdien netto minder dan de helft dan ik voorheen deed (243,45 euro per week) en heb verder geen recht op toeslagen. Ik sprak met mijzelf af om absoluut niet aan mijn huidige spaarrekening te komen. Momenteel leef ik een lekker kneuterig leven waarbij ik wekelijks m’n uitgaven opschrijf om het overzicht te bewaren. Met mijn huidige baan kan ik mijn vaste lasten dekken, boodschappen doen én een klein beetje sparen. Hoe krijg ik dat voor elkaar? 

1. Maak je spaarrekening onderdeel van je vaste lasten

Maak van je spaarrekening absolute topprioriteit. Hiervoor is ten eerste belangrijk om te weten hoeveel vaste lasten je precies hebt. Tel deze allemaal bij elkaar op. En dan doel ik niet op alleen de huur/hypotheek en je verzekeringen. Denk ook aan het eigen risico, apple-facturen, gemiddelde tandartsuitgaven en de verjaardagscadeaus voor familie en vrienden. Kijk hiervoor naar de uitgaven op je rekening van minimaal één jaar terug. Alleen op deze manier krijg je overzicht. Mijn vaste lasten komen hierbij uit op 795.75 per maand.

LEES OOK: Zo bepaal je hoeveel je iedere maand kunt sparen

Nu je weet wat je maandelijks kwijt bent, is het tijd om de pen te pakken en te krassen. Welke vaste lasten zijn overbodig? Is dat krantenabonnement echt nodig? Kun je jouw Spotify-account misschien delen met vrienden of familie? Is het voordeliger om over te stappen van zorgverzekering? Deze methode scheelde mij 40 euro in de maand. Neem dit ‘gespaarde’ bedrag vervolgens op als vaste lasten voor je spaarrekening. Et voila, hierdoor heb ik aan het einde van het jaar toch bijna 500 gratis knaken op mijn rekening staan. 

2. Kom niet in gevaarlijk gebied 

Sla de winkels over waar je normaal gesproken onbedoeld te veel geld aan uitgeeft. Welke winkels dat zijn, is aan jezelf. Voor mij is dat de Kruidvat. Als ik daar één keer kom, is mijn maandelijkse spaargeld direct op. Wanneer ik door deze winkel loop, krijg ik het gevoel dat ik alle producten ‘heel hard nodig heb’. Maak één keer een lijstje, houd je daaraan, koop de aanbiedingen (groots) in en bevind je daarna zo min mogelijk in dit gebied.

3. Spaarzegels 

Koop altijd spaarzegels bij de supermarkt. Je betaalt hiervoor een klein beetje extra, maar je merkt hier weinig van. Beloof jezelf deze aan het einde van het jaar (of later, als je het niet nodig hebt), uit te laten betalen. Zo heb je toch weer een lekker bedrag extra op je spaarrekening.

Het is – in mijn geval – niet mogelijk om net zoveel te sparen als ik bij mijn vorige baan deed. Er komt immers veel minder binnen. Maar het is wel belangrijk om zuinig te leven zodat ik mijn spaarrekening steeds iets groter wordt en ik in ieder geval níet meer van mijn spaarrekening hoef te snoepen. Zo is die baan waar ik niet gelukkig van werd, niet voor niets geweest.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop