Stinkend rijk worden? Deze 15 films en series helpen je

Films kijken is niet alleen leuk, het kan ook nuttig zijn. Deze vijftien films en series over geld inspireren jou om kritisch of anders naar je geld te kijken. Na een avondje bingewatchen zit jij boordevol motivatie!

Nieuwe inzichten krijgen terwijl je in je luie stoel zit? Met een zak chips binnen handbereik? Tuurlijk willen we dat! Soms zie je het niet meteen, maar veel films zitten vaak vol met (levens)lessen. Zo ook over geld en jezelf blijven motiveren. Wij zetten vijftien films en series op een rijtje die je moet zien. Welke kijk jij vanavond?

The Wolf of Wall Street

Hebben we het over geld, dan staat deze film met stip op nummer 1. Het is mijn favoriet (ik hoop nog steeds op een She-Wolf of Wall Street vervolg). Leonardo DiCaprio kruipt in de huid van Jordan Belfort, een beursmakelaar die compleet in zijn hebzucht doorschiet. De film maakt duidelijk dat je vooral niet passief moet zijn als je iets wilt bereiken. Een dikke spaarrekening krijg je niet cadeau. Zet voor jezelf een duidelijk doel, en ga ervoor. En de belangrijkste les? Ken je grenzen!

How to get rich

Geen film, maar een serie. In deze 8-delige Netflixserie gaat financieel expert Ramit Sethi samen met gewone Amerikanen aan de slag om hun financiën (weer) op de rit te krijgen. Met als doel: design your rich life. En een rijker leven betekent niet altijd zoveel mogelijk geld hebben. Want ook als je miljoenen op de bank hebt staan, kun je nog steeds het gevoel van tekort hebben. Hoe ga je met je geld om? Daar draait het om, met een vleugje Amerikaans drama.

Get smart with money

In deze film delen Amerikaanse financieel experts hun tips en tricks hoe je slimmer met je geld om gaat. Bijvoorbeeld meer inzicht in je inkomsten en uitgaven. Controle over je salaris. Een doel stellen, en daar echt voor gaan. En niet meer elke maand van salaris naar salaris leven. Kun jij daar ook wel wat hulp bij gebruiken? Check deze docu dan vooral even, en haal eruit waar jij wat aan hebt.

The Big Short

Deze film gaat over de aanloop naar de financiële crisis in 2008. Een moeilijke – maar interessante – theorie wordt omgetoverd tot een spannende film. Zo laten ze zien dat hypotheken soms lang niet zo veilig zijn als ze lijken. En wat de gevolgen van geld en corruptie kunnen zijn. Een kleine groep corrupte financiers op Wall Street kon namelijk het leven van miljoenen Amerikanen verwoesten.

Too Big to Fail

Nog een interessante film over de beurscrash van 2008. Too Big to Fail gaat over organisaties die te groot zijn om failliet te gaan. Meestal zijn dit banken of andere financiële instellingen. Als zij omvallen, heeft dat enorme gevolgen. Daarom wil de overheid dat koste wat kost voorkomen. Deze film laat zien hoe dat in Amerika gebeurde tijdens de financiële crisis. Heb je interesse in de financiële wereld? Dan is dit zeker een aanrader!

Million Dollar Baby

Deze film gaat over wilskracht, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Maggie (Hilary Swank) is een vrouwelijke bokser. Ze wil een professioneel bokser worden en daar heeft ze een trainer bij nodig. Wanneer ze in de sportschool komt, krijgt ze als antwoord: “Ik train geen meisjes”. Dat houdt haar niet tegen. En uiteindelijk bereikt ze samen met haar trainer de top. De wijze les van haar trainer? “Always protect yourself”. En dat is wat spaargeld ook doet. Een financiële buffer geeft zekerheid. Je beschermt jezelf tegen financiële klappen, maar je zult die buffer zelf bij elkaar moeten sparen.

Living on One Dollar

Minder geld uitgeven. En meer sparen. Dat is wat veel van ons willen. Maar toch niet doen. We kopen nog een paar extra schoenen, bestellen eten en gaan op vakantie. Wist je dat miljoenen mensen moeten leven van maar 1 dollar per dag? Dat zette de makers van deze documentaire aan het denken. Vier vrienden reizen naar Guatemala om twee maanden van 1 dollar per dag te gaan leven. Misschien zet het jou ook aan het denken. En zet je vanaf nu het geld dat je aan impulsaankopen uitgeeft liever op je spaarrekening.

Minimalism: a documentary about important things

Meer sparen, minder rommel. Geeft niet alleen ruimte in je hoofd, maar is ook goed voor je spaarrekening. Minimalistisch leven wordt steeds populairder. Maar ontspullen is zo simpel nog niet. Zeker niet in een samenleving waar de aanbiedingen je om de oren vliegen. In deze documentaire vertellen verschillende mensen hun verhaal. En waarom zij wel succesvol zijn in ontspullen.

The Minimalist: less is now

Ook deze documentaire gaat over minimalisme. Niet om het verminderen van je spullen, maar om het bewust ruimte maken voor meer tijd, tevredenheid en vrijheid. De makers van deze documentaire zijn twee vrienden, die veel geld verdienden. Met al hun geld en spullen waren ze alleen niet écht blij. Dankzij het minimalisme veranderde dit.

Money Explained

Op Netflix staat nu een hele reeks Explained-series, waarin ze verschillende onderwerpen uitleggen. Zo ook geld. Van leningen tot pensioen en van creditcards tot snel rijk worden. Ik heb de afleveringen zelf nog niet gekeken. Maar deze staat bovenaan mijn watch list!

Meer Wall Street, bankencrisissen, corruptie en schandalen? Check dan de miniserie: Madoff: The Monster of Wall Street, de serie Dirty Money en de financiële thriller Devils. Of geïntrigeerd door waargebeurde geldverhalen? Misschien vind je de film Trust No One: The Hunt for the Crypto King en de documentaire Eat The Rich: The GameStop Saga ook wel leuk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.