Wanneer jij en je lief besluiten om te gaan samenwonen, zitten jullie waarschijnlijk lekker in jullie liefdesbubbel. Maar er moeten ook wat dingen besloten en besproken worden over jullie financiën. We zetten ze voor je op een rij.
door Esmee
Wist je dat 38% van de jongeren geld een taboe vindt. Daar praat je niet over. Dat blijkt uit onderzoek van SNS. Ik vind dat verrassend hoog. Dat 50+ers niet zo graag over hun money praten, snap ik wel. Vroeger deed je dat gewoon niet. Maar in deze tijd, met tv-programma’s over geld, websites (zoals deze) en in de tijden van Tikkie zou je zeggen dat dat voorbij is. Nou, niet dus. Toch: als je gaat samenwonen is het een belangrijk onderwerp om even te bespreken. Je gaat niet alleen je meubelen samenbrengen in één huis, je gaat ook bepaalde financiën delen. Goed om het daarover te hebben samen. Dus schenk een glaasje wijn of cola voor jezelf in, zet een bakje chips op tafel en heb het met elkaar over deze 5 zaken:
1. Hoe sta je er eigenlijk voor?
Wanneer je de stap maakt om nóg meer van je leven te delen met de ander, wordt het tijd voor serieuze gesprekken. Er is geen reden om je financiën voor je partner geheim te houden. Transparantie is key. Heb je schulden of een gat in je hand? Praat er eerlijk over met elkaar. Wanneer jullie beiden op de hoogte zijn van elkaars situatie, ontstaat er meer begrip en ruim je toekomstige ruzies alvast uit de weg.
2. Maak een financieel overzicht
Het is ontzettend handig om beiden een overzicht te maken, een soort kasboekje voor jezelf. Zo weet niet alleen jij wat je uitgeeft, maar weet ook je partner dat van zichzelf. En in een ideale wereld bespreek je dit ook weer met elkaar, zonder te oordelen over de uitgaven van de ander. Zet inkomsten, uitgaven, eventuele schulden en je spaarpotjes op papier. Wellicht kom je erachter dat jullie beiden een Netflix-account hebben, waarvan er eentje dus opgezegd kan worden. Spit jullie verzekeringen even door. Hebben jullie allebei al een inboedelverzekering en opstalverzekering, bijvoorbeeld? Dan moet je dat even opnieuw, nu samen, regelen. En hoeveel gaan jullie uitgeven aan variabele kosten zoals leuke dingen doen en boodschappen? Bespreek het met elkaar.
LEES OOK: “Ondanks dat we samenwonen, houden we onze financiën gescheiden“
3. Wat betalen jullie samen?
Er zijn meerdere kosten die jullie vanaf nu samen maken en dus ook samen zullen moeten betalen. Denk hierbij aan huur/hypotheek, boodschappen, verzekeringen en zo zijn er nog meer. Je kunt ervoor kiezen om ieder de helft te betalen of het naar rato van jullie salaris te doen. Wees hier van tevoren heel duidelijk over en doe vooral wat goed voelt voor jullie beiden.
4. Wie heeft wat betaald?
Oke, jullie eerste maand samen onder een dak. Hoe gaan jullie dit doen? Het makkelijkste is een gezamenlijke rekening openen. Zo hebben jullie beiden inzicht in de uitgaven. Mijn vriend en ik hebben het meer dan een jaar volgehouden met de app ‘Wie Betaalt Wat’, maar ik zou dit toch niet aanraden. Je moet hier zelf je uitgaven invoeren en dan verrekent de app deze verdeling automatisch. Ik deed dat altijd netjes en direct nadat ik uitgaven had gedaan, maar hij kwam een maand later nog met vier keer boodschappen doen en konijnenvoer halen. Stond ik ineens 150 euro in de min!
5. Afspraken op papier
Wellicht de minst leuke tip, maar het moet gezegd worden. Jullie houden van elkaar en hopen natuurlijk nooit uit elkaar te gaan, maar je moet jezelf financieel beschermen. Zo kan het zijn dat jij 15.000 euro spaargeld meeneemt en je lief 3.000 euro. Je wilt voorkomen dat wanneer jullie uit elkaar zouden gaan, hij er met de helft van je zuurverdiende spaargeld vandoor gaat. Ook wanneer je gezamenlijk investeringen doet, is het belangrijk om dit vast te leggen. Denk ook aan een samenlevingscontract met een verblijvingsbeding. Stel je lief of jij komt te overlijden, dan gaan de eigendommen naar de ander en niet direct naar de familie. Zo voorkom je dat de helft van jouw eigendommen door de familie overgenomen worden. Zoals ik al zei, niet iets waar je over na wilt denken, maar toch goed om te doen.
Stap voor heel eventjes uit jullie bubbel om deze zaken te bespreken. Hiermee bescherm je jezelf en jullie liefde. Helemaal de moeite waard, dus. Succes en natuurlijk veel geluk samen!