Rood staan én spaargeld hebben: zoveel kost dat

Sta jij ook weleens rood op je betaalrekening? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen staan af en toe rood. Maar wat kost dat nu precies?

Door Saskia

Een vriend van mij staat bewust rood op zijn betaalrekening. Hij zegt: “Maximaal rood staan is mijn stok achter de deur. Zo geef ik niet teveel uit. Als ik aan mijn spaargeld begin, dan is het zo weg.” Voor hem werkt dit goed. Zelf doe ik niet aan rood staan. Ik gebruik liever mijn spaargeld als ik een tekort op mijn betaalrekening heb. Dat komt omdat rood staan geld kost. Je betaalt rente over het bedrag dat je in de min staat. Ik vind dit een beetje weggegooid geld. Toch zijn er veel mensen die liever een tijdje rood staan dan dat ze hun spaargeld aanspreken. Waarom is dat zo?

Wat is rood staan precies?

Rood staan is méér geld van je rekening halen dan dat je hebt. Je spreekt met je bank af tot welk bedrag je rood mag staan. Dit heet het kredietlimiet. Tot aan dit limiet kun je vrij pinnen en je rekeningen betalen. En dat is ontzettend simpel. Je komt net wat tekort aan het eind van de maand en je pint wat extra. Of je hebt een onverwachte uitgave dus je besluit even de min in te gaan. Dat tekort los je later wel op. Omdat rood staan zo makkelijk is, voelt het alsof je meer te besteden hebt. Je rekent jezelf rijker dan dat je bent.

Rood staan = geld lenen

Rood staan is een begrip dat iedereen kent. Even rood staan. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Tuurlijk, er zijn voordelen aan rood staan. Het geeft veel mensen bijvoorbeeld een veilig gevoel. In noodgevallen heb je toch een soort van buffer achter de hand. Je komt niet voor een weigerende pinpas te staan. Of als je salaris te laat wordt bijgeschreven, krijg je geen problemen met je vaste lasten. Maar juist omdat rood staan zo makkelijk is, vergeten we nog wel eens dat dit een lening is. En over een lening betaal je altijd rente.

Ga je de min in? Betalen maar!

De rente voor rood staan op je betaalrekening is erg hoog. Je betaalt tussen de 9 en 15% rente per jaar! Hoe hoog de rente precies is, verschilt per bank. Sta je af en toe even rood? Dan zullen de kosten niet mega hoog zijn. Maar sta je het hele jaar door voor een flink bedrag rood? Dan kost in de min staan waarschijnlijk meer dan je denkt.

Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je rood staat. Stel, je hebt een kredietlimiet van €2.000 en hebt voor €500 geld opgenomen. Je staat dan voor €500 rood. Oftewel: je hebt een negatief banksaldo van €500. De rente wordt gerekend over die €500 en niet over het maximale bedrag van €2.000.

De rente die de bank rekent is op jaarbasis. Het bedrag aan rente dat je per dag betaalt, is dus 1/365e deel van dit rentepercentage. Hoe dit precies werkt, laten we zien met een rekensom.

Stel, je staat het hele jaar door €500 rood. De bank rekent een rente van 10% per jaar. Aan het einde van het jaar betaal je 10% x €500 = €50 rente. De totale afbetaling is dan €500 + €50 = €550.

De €50 rente is per jaar. Betaal je na 30 dagen het bedrag van €500 alweer terug? Dan betaal je een stuk minder rente. Per dag betaal je namelijk ‘slechts’ €50 : 365 dagen = €0,14. Dus 14 cent per dag. Een maand €500 rood staan kost je dan 30 dagen keer 14 cent = €4,20.

LEES OOK: We staan altijd € 1.000 rood’

Waarom rood staan en niet je spaargeld gebruiken?

Rood staan is de makkelijkste manier om geld bij je bank te lenen. Je hoeft nergens voor te tekenen, maar je pint gewoon af en toe wat extra bij. Een aantal dagen per jaar rood staan kost je hooguit een paar euro. Maar sta je structureel het hele jaar door rood? Dan lopen de kosten al snel hoog op.

Toch kiezen veel mensen ervoor om rood te staan in plaats van hun spaargeld te gebruiken. Dat is begrijpelijk, want je spaarrekening laat je het liefst met rust. Het voelt toch een beetje als falen als je je spaargeld moet inzetten voor het betalen van een rekening.

Maar er is wel een aantal zaken dat je goed in de gaten moet houden. Ten eerste is dit natuurlijk de rente. Los je een structureel geldtekort op met rood staan? Dan betaal je al snel een flink bedrag aan rente per jaar. Hierdoor wordt het geldtekort alleen maar groter. Je betaalt immers extra kosten.

Als tweede is het belangrijk om te weten dat rood staan wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze instantie registreert al je kredieten, zoals een lening, een afbetalingsregeling en betalingsachterstanden. Voor rood staan geldt dat alle kredieten van meer dan €250 met een looptijd van 1 maand of langer worden geregistreerd. Zelfs als je er geen gebruik van maakt. Ik wist dit niet, maar dat is zeker een reden voor mij om rood staan uit te zetten!  

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!