Ilse (31) deelt haar boodschappenbonnetje. Wat koopt ze precies en hoeveel kost dat haar? En hoe eet ze budgetproof?
“Deze bon is van onze weekboodschappen. Er zaten dit keer wat extra dingen bij. Het voer en de snoepjes voor de kat waren op, net als mijn voorraadje gehakt in de vriezer. Ook kocht ik extra wat ingrediënten voor een toetje met de feestdagen.”
Hoe ziet je huishouden eruit? Wie eten er allemaal mee?
“Ik woon samen met mijn partner en zijn kat. Ons eerste kindje is onderweg.”
Haal je in één keer alle boodschappen voor de hele week?
“Meestal ga ik één of twee keer per week naar de supermarkt. Zo min mogelijk. Ik ben gevoelig voor lekkere dingen die in de aanbieding zijn. Minder in de winkel zijn, betekent voor mij minder impulsaankopen. Ik sta ook snel weer buiten: meestal binnen 30 á 45 minuten.”
Het is een kort boodschappenlijstje. Kunnen jullie hier een hele week van eten?
“We eten twee dagen per week bij familie. Dat scheelt natuurlijk op de boodschappenbon. Vaak koken we iets waar we twee keer van eten. Zoals deze week, en dus op deze bon, met de mie. De mix had ik al in huis en de gesneden groenten liggen al in de vriezer. Daar kook ik een grote portie van, zodat we er nog een tweede keer van kunnen eten.”
En een lekkere voorraadkast zeker?
“Zeker. Groente heb ik in de vriezer of in een potje altijd op voorraad. Ik heb ook altijd aardappels in de vriezer liggen, net als een stukje vlees of vis. Dus ook op dagen dat ik geen maaltijd gepland heb, kan ik daarmee altijd wat lekkers op tafel zetten. Soep en stokbrood heb ik ook standaard in huis, voor de luie zondagavond.”
Hoe pak je het aan, boodschappen doen?
“Tijdens de week houd ik bij wat er op is of sowieso gehaald moet worden. Zo heb ik al een begin van een lijstje, wanneer ik er op zondag goed voor ga zitten. Ik maak dan een maaltijdplanning. Wat eten we op welke dag? Welke activiteiten staan er op de planning waar ik rekening mee moet houden? Ik werp een blik in de koelkast om te zien wat ik nodig heb aan standaard voedingsmiddelen zoals broodbeleg en zuivel. En naar aanleiding van het weekmenu schrijf ik de producten op die ik daarvoor nog nodig heb.”
Ga je op een vast moment naar de winkel?
“Ik ga op maandagavond naar de supermarkt. Lekker rustig! Volgens mij balen veel mensen van boodschappen doen, maar ik vind het leuk. Ik sta uitgebreid te vergelijken voor het schap. Wat is voor mij en mijn gezin de beste keuze? Qua prijs, inhoud, kwaliteit. Soms doe ik ook een wedstrijdje met mezelf. Dan wil ik als een soort Speedy Gonzales binnen een bepaalde tijd weer buiten staan. Maar wel zonder dat ik gekke of ondoordachte dingen koop.”
Dat vergelijken op prijs: hoe doe jij dat?
“Ik kijk niet naar de prijs van het product, maar naar de kiloprijs of literprijs. Die staan vaak heel klein op het prijskaartje. Die bedragen kun je makkelijk met elkaar vergelijken. Dat is mijn tip.”
Wat heb je moeten leren qua boodschappen doen?
“Stick to the list. Door een écht compleet lijstje te maken, hoef je niet in de winkel nog te twijfelen of je alles wel hebt. Zo voorkom je ook dat je onnodig extra dingen meeneemt.”
Heb je een trucje om binnen je budget te blijven?
“Ik maak soms recepten meer budgetproof. Zitten er bijvoorbeeld rijstnoedels in, die vrij duur zijn? Die ga ik echt niet kopen. Ik vervang ze door gewone noedels of mie. Een stuk goedkoper. Je hoeft een recept niet letterlijk te volgen, wat mij betreft. Geef er vooral je eigen draai aan en maak het wat meer budgetproof.”