Renée wil zonnepanelen: al haar (en jouw) vragen beantwoord

Renée wil al maanden zonnepanelen, toch liggen ze nog niet op haar dak. Ze heeft gewoon nog zo veel vragen. Ze zet al haar (en jullie) vragen over zonnepanelen op een rij en levert antwoorden.

Eigenlijk vind ik het gênant dat we nog geen zonnepanelen hebben. Ik praat er al maanden over. We hebben er zelfs geld voor op de spaarrekening staan. Die zonnepanelen verdienen zich binnen een paar jaar terug en toch liggen ze er nog niet. Ik merk dat ik het best ingewikkeld vind allemaal. Ik heb veel vragen en zie soms door de bomen het bos niet meer. Dus ik zet voor mezelf en voor jullie al mijn vragen op een rij. En ik zoek naar antwoorden. Het wordt tijd!

Wat kosten zonnepanelen?

Dat hangt natuurlijk van allerlei zaken af. Welke panelen kies je? Hoeveel leg je er? Welk bedrijf doet het voor je? We kunnen wel algemene prijzen noemen. Ik heb ruwweg de kosten opgezocht voor 6, 10 of 18 panelen. Dit is de totaalprijs voor aankoop en plaatsing. Deze prijzen zijn exclusief btw, want die kun je terugkrijgen. 

6 panelen : €2.800

10 panelen: €4.200

18 panelen: €6.600

Soms komen er nog kosten bij voor installatie, bijvoorbeeld omdat het bij jouw huis niet zo makkelijk is om met bekabeling bij de meterkast te komen.

zonnepanelen

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Ook dat hangt weer af van jouw situatie. In ons geval zouden we ze binnen een kleine 7 jaar hebben terugverdiend. Hoe dat voor jou is, kun je uitrekenen door de kosten van de panelen plus het plaatsen te delen door de jaarlijkse besparing. De uitkomst van die som is het aantal jaren dat je nodig hebt om je kosten terug te verdienen.

Kunnen er wel zonnepanelen op mijn dak?

Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen liggen het liefst op het zuiden. Daar wekken ze de meeste stroom op. In veel gevallen is een dak op het westen of oosten ook goed. Een dak op het noorden wordt wel lastiger omdat er weinig zon op valt. Kijk ook goed naar constructies of bomen om jouw huis heen, die een schaduw op jouw dak werpen. Dat kan ook roet in het eten gooien. Ons platte dak is perfect, dus daar ben ik blij mee.

Hoe betaal je zonnepanelen?

Wij betalen ze van spaargeld, maar als je dat niet hebt, zijn er ook andere mogelijkheden. Je kunt ze soms financieren bij een zonnepanelenbedrijf zelf, maar je kunt om je huis te verduurzamen ook geld lenen bij je hypotheekverstrekker. Je mag bovenop de waarde van je huis nog €9.000 lenen om te verduurzamen.

Kan ik subsidie krijgen?

Soms wel. Niet alleen voor zonnepanelen, maar ook voor andere verduurzamende maatregelen, kun je soms subsidie krijgen.

Heb je veel onderhoud aan zonnepanelen?

Dat valt wel mee. Natuurlijk kan er een keer iets stuk gaan dat gemaakt moet worden, maar dagelijks onderhoud heb je niet. Als ze op een hoek van 30 graden of meer liggen, hoef je ze niet eens schoon te maken. Dat doet de regen al voor je. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee.

Zonnepanelen op een huurhuis: kan dat ook?

Als je een huis huurt met een eigen dak en je hebt schriftelijke toestemming van jouw verhuurder, kun je in principe zonnepanelen laten installeren. Dit is wel een langetermijninvestering, dus zorg dat je lang genoeg in de woning kunt blijven om de kosten terug te verdienen. Maak afspraken over verzekeringen en wat er gebeurt wanneer je moet of wilt verhuizen. Zonnepanelen vallen trouwens onder je opstalverzekering omdat ze vastzitten aan je huis.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop