De verbouwing in het huis van Renée is eindelijk klaar. De hele achterpui ging eruit en ze verving het oudere dubbel glas door triple glas. Want: een stuk duurzamer. Maar was dat wel de juiste keuze?
Wanneer je achterin onze woonkamer op de bank zat, wapperde je haar net niet voor je ogen. De glazen achterpui die een vorige eigenaar en tevens handige Harry er zelf in had gezet, zag er niet alleen niet uit. Hij sloot ook voor geen meter af. Wanneer het buiten waaide, klapperden de deuren zelfs terwijl ze in het slot zaten. Een timmerman keek er eens naar en concludeerde: rotzooi. Hier valt niets meer aan op te knappen.
Stoken voor de buitenlucht
En dus besloten we – na flink wat sparen en rekenen – dat de kozijnen en ramen eruit moesten. Nu stookten we voor de buitenlucht. En met de gasprijzen van nu vond ik dat niet alleen onverantwoord voor het milieu, maar ook voor mijn portemonnee. Als we dan toch voor nieuw gingen, gelijk maar voor het beste: triple glas.
Twijfelen
Toen ik onze plannen deelde op Instagram kreeg ik meerdere berichten van mensen die betwijfelden of mijn keuze de juiste was. Waarom had ik voor triple glas gekozen? Dat was toch amper beter isolerend dan HR++ glas. En je hebt er bredere kozijnen voor nodig, die extra kosten met zich meebrengen. Ik sloeg direct aan het twijfelen.
Had ik wel de juiste keuze gemaakt?
Op zoek naar feiten
Ik besloot me te laten leiden door feiten, in plaats van meningen. En dook in de materie. Was het waar dat triple glas amper beter isoleert dan HR++ glas? Daarover zijn de cijfers duidelijk. Dat is simpelweg niet waar. Triple glas isoleert twaalf keer beter dan enkel glas. En zes keer beter dan klassiek dubbel glas, wat ik had dus. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in U-waarde. Des te lager, des te beter isoleert het glas. De U-waarde van ouderwetse dubbel glas is 2,7. Die van HR++ glas is rond de 1,1, Die van triple glas nog lager, namelijk 0,9. In nieuwe, isolerende kozijnen kan ‘ie zelfs zakken tot 0,4.
Duurder door kozijnen
Het nadeel van kiezen voor triple glas is dat ze niet passen in reguliere kozijnen. Omdat het glas bestaat uit drie glasplaten, heeft het meer ruimte nodig. Dus kunnen de kosten oplopen, doordat je nu ook verplicht bent om de kozijnen te vervangen. Ik kan me voorstellen dat je in dat geval toch kiest voor HR++. Misschien iets minder goed isolerend, maar wel flink goedkoper, doordat je je oude kozijnen kunt behouden. Dat was bij ons niet het geval. Die moesten er sowieso uit, dus ook dat was geen reden om niet voor triple glas te kiezen.
De opbrengst
De twijfels uit de weg geruimd, werd onze nieuwe pui met openslaande deuren onlangs geplaatst. Wat een goede keuze. We hebben de verwarming in de zitkamer nu niet eens meer aan. Een dekentje is genoeg. Of het financieel ook een juiste keuze was, weet ik nog niet. Een verbouwing kost een hoop geld – altijd meer dan je denkt – en we zullen dus nog heel veel jaren moeten besparen op de energierekening om het terug te verdienen.
Gemiddeld bespaar je bij de overstap van dubbel glas naar triple glas, zo’n 3,6 kuub gas per vierkante meter glas dat je vervangt. We hebben een flinke achterpui en komen dan op zo’n 22 vierkante meter. Dat zou een besparing van 80 kuub gas per jaar moeten opleveren. Bij een gasprijs in het prijsplafond van 1,45 per kuub, scheelt dat € 114 per jaar op de energierekening. Lekker! Het comfort dat we hiermee wonnen is niet in euro’s uit te drukken. Het is nu gewoon aangenaam om naast de pui op de bank te zitten. Geen kou in je nek, of langs je voeten. Dus: was het de juiste keuze? Absoluut!