Renée krijgt € 1.000 terug aan energiekosten: zo doet ze dat

De eindafrekening viel op de mat en pakte bij Renée thuis positief uit. Ze kreeg ruim € 1.000 terug aan energiekosten. Hoe dan, vroegen veel mensen zich af. Dus legt ze het even goed uit.

Ik wist al dat ik geld terug zou krijgen. Deels doordat de overheid belastingen en btw op de energierekening verlaagde, wat gemiddeld al zo ’n ruim € 500 scheelt per huishouden. We zijn ook heel bewust met ons energieverbruik omgegaan, wat zich nu terugbetaalt. Van ons maandbedrag van € 204 per maand, krijgen we € 1.031 terug. Nadat ik dat deelde op Instagram, ontplofte mijn dm-box. Iedereen wilde weten: hoe dan? Dus zet ik in dit artikel de 12 zaken op een rij die ons het meest hebben geholpen minder energie te verbruiken.

1. Badderen
Waar we voorheen een paar keer per week het bad vol lieten lopen, kiezen we nu vaker voor de douche. Wist je dat je een half uur moet douchen om net zoveel water te gebruiken als in één bad? Badderen doen we nog af en toe. Maar dan maken we er iets speciaals van. Lekker met een kaarsje en een kaasje erbij. Als een soort me-time of spa momentje. Niet meer drie keer per week. Nu denk je misschien: oké, daarmee bespaar je water. Maar energie dan? Dat water moet verwarmd worden en daar is weer gas voor nodig.

2. Vloerverwarming
We hebben sinds twee jaar vloerverwarming op de benedenverdieping. Die staat sinds de hoge energieprijzen altijd maximaal op 19 graden. Al proberen we ‘m zo lang mogelijk uit te houden. Pas als het echt koud wordt, gaat deze aan. In de nacht zetten we ‘m terug naar 17 graden. En zijn we de hele dag weg, dan blijft ‘ie daarop staan. Vloerverwarming verwarmt op een lagere temperatuur dan radiatoren, daar zit dus je voordeel in.

3. Temperatuur
Wist je dat je de temperatuur van het water dat je cv-ketel afgeeft aan je verwarming, zelf kunt instellen? Deze staat vaak standaard op 70 of 80 graden, terwijl 60 voldoende is. Dat is ook nog warm genoeg om legionella te voorkomen. Zeker als je vloerverwarming hebt en geen radiatoren is die hoge temperatuur echt niet nodig. Maar ook bij verwarming via radiatoren kun je proberen of die 60 graden genoeg is om de boel te verwarmen.

4. Hallo besparende douchekop
Ik was sceptisch want vreesde zo ’n laf straaltje. Maar niks van waar. Hij levert een goede, stevige straal en bespaart toch 30% op gas om te verwarmen. We hebben het zelfs even vergeleken via de uitgelezen gegevens van onze slimme meter. En de 30% die de fabrikant belooft, wordt inderdaad gehaald. Dat scheelt dus flink!

5. Isolatie
Ons huis is niet geweldig geïsoleerd, helaas. Daar werken we aan, maar het blijft een jaren ’30 huis. Daarom hebben we beneden gekozen voor stevige, dikke gordijnen die de kou van de ramen enigszins buiten houdt. Een fijne warme deken op de bank helpt ook echt.

6. Radiatorfolie
Op de eerste verdieping plaatsten we radiatorfolie achter de verwarmingen. Dat voorkomt dat warmte uit de radiatoren via de buitenmuur naar buiten lekt. Al staan die radiatoren niet vaak aan (zie tip 7).

7. Radiatoren boven uit
We gebruiken de radiatoren op de slaapkamers boven amper. Die gaan echt alleen aan wanneer het buiten steenkoud is en vriest. Verder vinden we het fijn om in de winter ’s avonds lekker onder een goed, dik dekbed te kruipen. Dat is één keer een investering, maar dat verdien je binnen no time terug via je energierekening.

8. Zonnepanelen
We hebben 14 zonnepanelen op ons dak laten leggen. Dat voordeel zien we alleen in de laatste paar weken terug in onze jaarafrekening. Maar toch leverde dat al zo ’n 450 kwh op die we niet hoefden te betalen, omdat we ze zelf opwekten. Even omgerekend naar euro ’s in actuele prijzen is dat zo’n € 230. De opbrengst zal in de zomer natuurlijk het hoogst zijn, maar ook in de winter zullen de panelen iets opleveren. Het maakt best een flink verschil op onze energierekening.

9. Stekkerdozen uitzetten
Op bijna al onze stopcontacten zit een speciale stekker met een knop. Je kunt je oplader er zo in laten zitten, maar de stroomtoevoer uitzetten door deze kleine stekkerdoos uit te zetten. Het helpt om minder stroom af te nemen.

10. We koken elektrisch
Dat is altijd nog goedkoper dan koken op gas. Deze keuze maakten we meteen toen we twee jaar geleden een nieuwe keuken uitkozen. We waren er al blij mee, maar nu een beetje extra door de hoge gasprijzen.

11. Frisse lucht
Elke ochtend luchten we het huis. Wist je dat frisse lucht makkelijker en sneller opwarmt dan lucht die al lang in huis hangt? Even een kwartiertje elke ochtend alle ramen tegenover elkaar openzetten helpt. Ook weer niet te lang doen, anders koelt het in de winter onnodig af in huis.

12. Thermostaat
Wij hebben onze thermostaat zo ingesteld dat de temperatuur om 21:00 uur naar beneden gaat. Dan liggen wij nog niet op bed, maar de warmte is ook niet meteen uit huis verdwenen wanneer de thermostaat omlaag gaat. Zo bespaar je toch elke dag weer zo ’n twee uur aan verwarming. Tel je winst maar uit.

En verder gewoon goed nadenken over je energieverbruik. Doe je het niet voor het milieu, dan in ieder geval voor je eigen portemonnee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!