Renée verbouwde haar jaren ‘30-huis tot een paleisje. Ze heeft achteraf van één ding spijt. Had ze meteen alles maar goed geïsoleerd.
Voordat we begonnen met verbouwen, had ik een Pinterest-bord vol met inspiratie verzameld. Ik wist precies welke vloer ik wilde, hoe de badkamer eruit moest zien en welke kleur ik op de wanden wilde. Na deze verbouwing zou mijn huis zó in de VT Wonen kunnen. Dat was zeker.
Ik heb spijt
De grote verbouwing is alweer zo’n twee jaar geleden. En ons huis is inderdaad om door een ringetje te halen. Toch heb ik van één ding spijt. Dat we niet – toen de boel toch al open lag – ook de isolatie beter hebben aangepakt. Ons huis werd van binnen helemaal gestript. Dat was hét moment geweest om vloerisolatie toe te voegen. Om meteen het dak beter aan te pakken en de gevel te isoleren. En wat dacht je van een goede voorzetwand voor de vrijstaande zijkant van onze twee-onder-een-kap. Ik was te veel bezig met het cosmetische en vergat het huis zelf te verbeteren en comfortabel te maken.
Niet aan gedacht
Daardoor besloten we onlangs nog een kleine verbouwing te doen. Zonde van het geld natuurlijk, maar die klapperende glazen achterpui was echt te tochtig. We zaten te rillen op de bank en de energierekening liep ook onnodig hoog op. We lieten alsnog die voorzetwand plaatsen. Wat een verschil is dat! En ook plaatsten we een schuifdeur voor de trap. Zodat de warmte van beneden niet naar boven verdween. Dingen waar ik twee jaar geleden gewoon niet aan dacht.
Hogere energieprijzen
De energieprijzen zijn behoorlijk gestegen sinds we dit huis kochten. Dat maakte de noodzaak van verduurzamen en besparen op gas en elektra natuurlijk groter. Maar door het in fases te doen en achteraf nog een keer dingen aan te moeten passen, gaven we onnodig veel geld uit. En moesten we soms dingen afbreken die er net inzaten. Ook niet bepaald duurzaam.
Zonde!
Toen ik dit artikel schreef over hoeveel dak- en vloerisolatie oplevert, ontdekte ik dat gevelisolatie bij vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen de meeste besparing oplevert. Iets wat wij dus niet hebben gedaan tijdens de verbouwing. Spouwmuurisolatie is bij ons oude huis geen optie, er is namelijk geen spouw om te vullen. En dus zou de voorgevel isoleren betekenen dat we de hele boel weer open moeten maken. Terwijl ik nog foto’s heb van toen dat er twee jaar geleden precies zo bij lag, tijdens de verbouwing. Zonde!
Meteen doen!
Dus: koop je een klushuis? Ga dan meteen voor volledige isolatie. Als de boel toch al open ligt, is dat echt de duurzaamste en financieel gunstigste keuze. Kom ik ooit nog in die situatie? Dan doen wij dat zeker. Want alleen goede dak- en vloerisolatie leveren bij een gemiddelde woning al een besparing aan gas op van € 850 per jaar. Wow.