Renée heeft grote (groene) voornemens

Renée stelt haar goede voornemens voor 2022. Het zijn financiële voornemens, die ook nog eens groen en duurzaam zijn. Misschien kunnen haar doelen je inspireren.

Elk jaar bedenken mijn man Kasper en ik samen onze goede voornemens. Dat doen we op een papiertje, waarna Kasper ze trouw overtikt en opslaat in de cloud. Zo kunnen we die voornemens een jaar later nog makkelijk terugvinden.

Aan het einde van het jaar bespreken we niet alleen onze voornemens voor het nieuwe jaar, maar blikken we ook terug op afgelopen jaar. Hebben we onze voornemens bereikt? Is de verandering die we wilden doorvoeren, er ook echt gekomen?

Maak er een leuk moment van

Ik raad het iedereen aan om hier een traditie van te maken. Het is zo leuk. Elk jaar levert het een fijn en goed gesprek op.

Natuurlijk hebben we het al gehad over onze nieuwe voornemens. Wat gaan die zijn? Tijdens ons gesprek ontdekten we dat we veel groene voornemens hebben. Ik ga een paar ervan hier met je delen, in een poging je te inspireren. Het leuke is: ze leveren bijna allemaal (uiteindelijk) geld op.

  1. (Nog) minder plastic afval 

We zijn hier al langer mee bezig, maar ik wil volgend jaar een tandje bijzetten. Ik baal van die vuilniszakken vol plastic die ik elke week aan de weg zet. Dat kan én moet minder. Mensen denken dat je duurder uit bent door minder plastic te gebruiken. Dat hoeft echt niet zo te zijn. Ga met je eigen zakjes door de supermarkt, gebruik herbruikbare wattenschijfjes en introduceer shampoo bars thuis. De investering is soms wat hoger maar op de lange termijn levert het bijna altijd een besparing op. 

  1. Elektrisch rijden

Wanneer onze auto het begeeft (wat niet lang meer zal duren) wil ik over op elektrisch rijden. We willen de auto die we nu hebben eerst oprijden. Dat vind ik op een andere manier ook wel zo duurzaam. Maar op de dag dat ik kan laden in plaats van tanken, hang ik de vlag uit. Ook hier geldt: best een flinke investering, maar daarna bespaart het alleen maar geld.

  1. Tweedehands kopen
    We begonnen hier afgelopen jaar al mee. Meer tweedehands kopen. Dat wil ik vasthouden. Het gaat al bijna vanzelf. Wil ik iets hebben? Dan kijk ik eerst op Marktplaats. Die houden we erin komend jaar.
  1. Minder consumeren

Ook dit is een voornemen dat we eigenlijk vooral voortzetten. We hebben ons consumeren al enorm afgebouwd de laatste jaren. Toch wil ik dat komend jaar nog verder doen. Vooral voor de kinderen komt er nog best veel het huis binnen. Dat kan minder.

  1. Verder verduurzamen

Ons huis is helemaal naar ons zin en de hypotheek bijna afbetaald. We hebben komend jaar financieel de ruimte om ons huis verder te verduurzamen. We willen zonnepanelen laten leggen en zoeken naar andere manieren om onze voetafdruk en onze energierekening naar beneden te brengen.

Ik merk dat je leven en huis verduurzamen lijkt op je financiën op orde brengen. In het begin is het lastig en kost het best veel energie. Maar ben je eenmaal bezig, dan ga je de lol er ook van inzien. Dan ga je steeds een stapje verder en wordt het vanzelf makkelijker. Zet vooral komend jaar wat stapjes, wij doen met je mee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop