4 redenen waarom je niet zou kunnen sparen (en waarom ze bullshit zijn)

Er zijn altijd genoeg redenen waarom je niet zou kunnen sparen. Maar aan veel van die redenen kun je zelf wat doen, zodat je saldo toch gaat groeien. Ik stip vier redenen aan die veel gebruikt worden, maar die eigenlijk een beetje onzin zijn.

‘Dat zou ik ook wel willen, maar…’ Als ik een euro had gekregen voor iedere keer dat iemand dat tegen me zei. Meestal ging het dan over sparen, over aflossen op de hypotheek of een potje opbouwen voor later door te beleggen. Er zijn altijd redenen waarom je financieel niet op de plek bent waar je zou willen zijn. Die redenen kun je aangrijpen om dan maar niets te doen. Dat kan. Je kunt er ook voor kiezen om ze te lijf te gaan en toch te proberen een spaarpotje, afgelost huis of fijne beleggingsportefeuille op te bouwen.

Hierbij vier redenen die je zou kunnen gebruiken om niets te sparen, met erbij vermeld waarom ze eigenlijk bullshit zijn.

Reden 1: ik leerde thuis weinig over geld

Geld is een beetje een ondergeschoven kindje in de opvoeding. Ik leerde er thuis ook weinig over. Mijn moeder had een kasboekje, maar vertelde mij nooit waarom en hoe ze dat bijhield. Mijn vader was vrij impulsief met geld en had (volgens mij) weinig overzicht. Hoe je ervoor zorgt dat je met je salaris rondkomt, is mij nooit echt geleerd. Jou misschien ook niet. Maar we zijn inmiddels volwassen en kunnen niet voor ieder tekort in ons eigen leven, wijzen naar onze ouders of opvoeders. Dus vind je dat je te weinig leerde over geldzaken? Ga dat dan nu alsnog leren. Lees een boek, volg een online cursus, voer gesprekken met mensen die er wel goed in zijn. En verander zo je eigen mogelijkheden en kansen voor de toekomst.

Reden 2: ik heb/had een studieschuld

Mijn ouders waren, toen ik ging studeren, niet in de positie om mijn studie te kunnen betalen. Balen! Ik leende wat geld bij DUO, wat toen nog de IB-groep heette. De uiteindelijk schade? € 18.000. Dat viel nog relatief mee, omdat ik tijdens mijn studie mijn uitgaven enigszins in de hand wist te houden. Na mijn studie begon ik meteen met aflossen. Kleine beetjes tegelijk. Tot ik een goede drie jaar later, studieschuldvrij was.

Ik weet dat veel mensen tegenwoordig met hogere studieschulden zitten. En dat sparen daardoor als bijna onmogelijk voelt. Maar ik zie vaak dat negatieve emoties de overhand nemen. Zo ontstaat vooral het gevoel dat je niks meer kunt, terwijl dat in werkelijkheid in sommige situaties meevalt. Zet je inkomsten en uitgaven nu eens écht op een rij. Hoeveel zou je over kunnen houden? Waar valt nog op te besparen zonder dat het al teveel pijn doet? Wanneer de rente op je studieschuld lager is dan de spaarrente, kun je overwegen om naast de verplichte aflossing op je studieschuld te focussen op sparen. Zo los je aan de ene kant schulden af en bouw je aan de andere kant wat spaargeld op. Maak in ieder geval een plan − niet gebaseerd op emoties, maar op feiten en mogelijkheden.

Reden 3: ik werk ergens waar ik niet veel verdien

Voordat ik PorteRenee begon, werkte ik als freelance journalist. Ik schreef interviews en artikelen voor tijdschriften en kranten. De meeste journalisten worden niet rijk van die baan. Voor het geld had ik beter een andere studie kunnen kiezen. ICT of zo. Natuurlijk gaat sparen met een hoog salaris makkelijker. Maar misschien nog belangrijker is de hoogte van je vaste kosten. Ik ken mensen die niet veel verdienen en prima kunnen sparen. Ik ken ook mensen die héél goed verdienen en amper kunnen sparen. Bovendien: in deze huidige arbeidsmarkt zijn er waarschijnlijk genoeg banen die meer betalen. Of je kunt bij je huidige werkgever eens een gesprek aanknopen over de hoogte van je salaris. Mensen zien hun salaris vaak als iets wat vaststaat. En hun vaste, maandelijkse kosten ook. Terwijl aan beide van alles te doen valt.

Reden 4: ik heb kinderen en die zijn duur

Met twee kinderen weet ik hier alles van. Gelukkig zijn we sinds kort van kinderopvang af, want dat was een flinke hap uit ons budget. Verder ben ik na tien jaar moeder te zijn, nog altijd van mening dat je kinderen zo duur maakt als je zelf wilt. Wat voor kleding ze dragen, wat voor schoenen, welke verjaardagscadeaus ze krijgen en of ze een tablet of telefoon hebben: jij gaat daarover.

Natuurlijk snap ik dat sommige kosten broodnodig zijn, en dat je kind er ook leuk uit mag zien. Maar dan nog kunnen de prijzen daarvoor flink uiteenlopen. En bovendien: in Nederland krijgen we kinderbijslag en in sommige gevallen ook kindgebonden budget. Twee bedragen die ons helpen om de kosten voor de kids te betalen. En daar zou een gemiddeld gezin een heel eind mee moeten kunnen komen. Natuurlijk snap ik dat een gezin runnen duur is − want ik doe dat elke dag − maar uiteindelijk zijn kinderen vooral een reden om wél te sparen. Ook al zijn het kleine bedragen.

Eindjes aan elkaar knopen

Als je wilt, kun je honderden redenen verzinnen om niet te sparen. Of om niet te kunnen sparen. In dit artikel noem ik er een paar, die ik probeer te weerleggen. Dat betekent niet dat ik niet snap dat er in sommige huishoudens écht geen ruimte is om te sparen. En dat de eindjes aan elkaar knopen het hoogst haalbare is. Maar een veel grotere groep kan − mits mensen dat echt willen − vandaag nog beginnen aan het opbouwen van een fijne spaarpot. Check ook eens dit artikel met tientallen bespaartips voor elk huishouden.

Laat dit artikel een aanleiding te zijn om eens te reflecteren op de redenen die jij gebruikt om niet te sparen. Bedenk eens of ze het echt onmogelijk maken. Of is er een oplossing voor? Zodat jij eindelijk kunt beginnen met sparen.

En als je dan gespaard hebt, moet je natuurlijk niet in de loop van de maand dat bedrag weer gaan terugboeken van je spaarrekening. Dat is zo zonde! In de video hieronder vertel ik je hoe je stopt met terugboeken.

Volg PorteRenee op Instagram voor nóg meer tips om beter te leren sparen. Wekelijks delen we de beste spaartips, maar eigenlijk alle tips die te maken hebben met slim met je geld omgaan. Zien we je daar?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek