Q&A: Wat wil jij weten over (extra) aflossen op je hypotheek?

De eerste keer dat ik een extra aflossing deed op mijn hypotheek, vond ik dat doodeng. Ik wist eigenlijk niet goed hoe het werkte, wat de gevolgen waren (behalve dan een lagere hypotheek) en of het wel verstandig was. Veel vragen, die ik ook zie bij lezers van PorteRenee. Dus gaan we ze in één keer allemaal tackelen. 

Moet je belasting betalen over je huis wanneer je geen hypotheek meer hebt?
Is het niet zonde om hypotheekrenteaftrek te verliezen?
En dat geld dat in je stenen zit, kun je dat op een of andere manier nog opnemen wanneer het nodig is?

Er komt best een hoop kijken bij aflossen. De handeling zelf is niet zo ingewikkeld. Ik schreef eerder al eens een blog over hoe je dat nu doet: extra aflossen. Dat is bij de meeste banken heel simpel. Het kan soms zelfs via iDeal, waardoor het niet  ingewikkelder is dan een boek kopen op Bol.com. Toch is het verstandig om, voor je extra gaat aflossen,  na te denken over de gevolgen ervan. Natuurlijk wordt je hypotheek lager en daardoor je maandlasten. Maar het kan bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor toeslagen (als je die krijgt). Wanneer je gaat verhuizen, veranderen er ook zaken. Dat is niet erg, maar je moet het wel even weten.

Omdat ik zoveel vragen krijg over aflossen, roep ik de hulp van een expert in. Ik heb al heel wat extra aflossingen gedaan, maar ben geen financieel adviseur. Ik wil al die vragen verzamelen en in een keer op zijn bureau gooien. ‘Antwoorden, graag.’ Die ik natuurlijk via de site allemaal weer aan jullie doorgeef. Zodat, als je wilt beginnen met extra aflossen, precies weet waar je aan toe bent. Zo kun je keuzes maken die voor jouw situatie het beste zijn.

Dus wil ik jullie vragen: post jullie vragen hieronder in de comments. Alles mag. Dan zorg ik voor antwoorden.

Tot snel!

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!