Private lease: goedkoper dan een auto kopen?

Met private lease rijd je een auto voor een vast bedrag per maand. Zonder extra kosten voor onderhoud en reparaties. Dat klinkt ideaal. Maar is private lease nou goedkoper of duurder dan een auto kopen?

Een auto is een flinke kostenpost. Allerlei rekeningen, zoals de autoverzekering en wegenbelasting, moet je betalen. Met private lease heb je alles in één. Ook hoef je niet ineens een groot bedrag neer te tellen voor het kopen van een auto. Want je betaalt een vast bedrag per maand.

Wat is private lease nu precies?

Privé een auto leasen, dat is private lease. Zie het als een vorm van huren: je betaalt elke maand een bedrag en in ruil daarvoor mag je een auto gebruiken. Omdat je least, is de auto niet van jou. De auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij. Na je contract lever je ‘m dus weer in.

Waarom private lease? Een auto leasen is betalen voor gemak. Het maandbedrag is namelijk inclusief allerlei kosten. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen aparte autoverzekering af te sluiten. En reparaties zijn ook niet voor eigen rekening. Zo heb je geen omkijken meer naar de verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Brandstof betaal je wel zelf. Net zoals verkeersboetes, parkeerkosten en bezoekjes aan de wasstraat. Ook geldt er bij schade soms een eigen risico.

Wel of geen auto leasen?

Bij private lease ga je een contract aan. Bijvoorbeeld voor 24 of 48 maanden. Tijdens deze periode betaal je een vast maandbedrag voor het gebruik van de auto. Wat je per maand betaalt en wat er wel of niet bij de prijs is inbegrepen, verschilt per autodealer. Zo kijkt de leasemaatschappij onder andere naar het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Als je een auto leaset, weet je dus precies hoeveel je elke maand kwijt bent aan autokosten. Elke maand is hetzelfde (los van de benzine dan). Je hoeft je niet druk te maken om rekeningen van de garage. Ook heb je altijd een auto tot je beschikking, want bij schade of verlies krijg je een ander exemplaar.

Leasen is soms goedkoper, soms juist duurder

Of leasen slim is, verschilt per situatie. Sluit je een lening af om een auto te kopen? Dan kan leasen voordeliger zijn. Maar dat hangt ook weer van verschillende punten af, zoals het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Bij private lease betaal je voor een X aantal kilometers. Vergelijk het maar met je telefoonabonnement. Ga je over je bundel heen? Dan moet je bijbetalen en betaal je de hoofdprijs voor elke extra belminuut, of in dit geval kilometer. Je kunt dan opschuiven naar een grotere kilometerbundel, maar dit kost je wel extra geld.

Rijd je niet veel, maar weinig, dan is private lease ook relatief duur. Want de vaste lasten lopen elke maand gewoon door. Ook als je je auto in de garage laat staan.

private lease

Leasecontract heeft gevolgen

Een private leaseauto wordt geregistreerd bij het BKR. Het BKR houdt bij welke schulden en leningen je hebt. Sluit je een nieuw leasecontract af? Dan wordt 100% van het totale leasebedrag geregistreerd. Van contracten die vóór 1 april 2022 zijn afgesloten, staat 65% geregistreerd.

Stel, je wilt een private lease auto voor 4 jaar. Dit kost je € 300 per maand. Het totale leasebedrag is dan 48 maanden × €  300 per maand = € 14.400. Het BKR registreert dan € 14.400 op jouw naam.

Wil je bijvoorbeeld een hypotheek aanvragen? Dan ziet je hypotheekverstrekker deze schuld staan. Dit kan gevolgen hebben voor je hypotheekaanvraag. Je maximale hypotheek valt mogelijk lager uit. Dit is overigens ook zo als je een lening afsluit om een auto te kopen.

Daarnaast kom je niet zomaar onder een leasecontract uit. Wil je eerder opzeggen, dan is dat contractbreuk. En meestal kost dit je geld.

Elk gemak heeft een prijs

Al met al is private lease vooral makkelijk. Je weet precies wat je elke maand betaalt. En je krijgt geen onverwachtse rekeningen of gedoe met de garage. Dat is fijn. Maar als het zo simpel was, dan reed iedereen wel in een leasebak.

In de meeste gevallen is een occasion (een gebruikte auto dus) nog altijd de goedkoopste optie. Moet je wel een beetje geluk hebben dat er niet van alles kapot gaat. Ook als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd, kan private lease juist duurder zijn. En vergeet niet: je zit vast aan een leasecontract. Het maandbedrag komt bovenop je vaste lasten. Dat moet je wel elke maand kunnen betalen.

Wil je toch leasen? Zoek dan vooral uit wat de regels en voorwaarden van de dealer zijn. Bijvoorbeeld over het eigen risico, schadevrije jaren, looptijd van het leasecontract, opzeggen van het contract, wijzigingen in het leasetarief, prijs voor meerkilometers en het rijden van schade. Kijk goed wat er wel en niet bij de prijs is inbegrepen. En wat de uitzonderingen zijn.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!