Weet jij hoeveel pensioen je straks precies krijgt? Ik wel: 22 euro per jaar. Jaja. En dus moet ik daar iets op verzinnen. Daarom: pensioen opbouwen op 7 creatieve manieren.
Een paar maanden van mijn leven heb ik in loondienst gewerkt. Her en der. Ik wist al snel: dat gaat ‘m niet worden. Ik raakte gefrustreerd door de bureaucratie. Door al die lagen waar iedere poep en scheet doorheen moest. Toen ik eigenlijk per ongeluk een freelance klus kreeg, dacht ik: dit wil ik. Daarna heb ik nooit meer pensioenpremie betaald. Ik krijg mijn facturen bruto op mijn rekening uitbetaald en moet daar als ondernemer zelf nog belasting over afdragen en pensioen opbouwen. Ooit had ik een paar jaar een pensioenverzekering. Dat was ten tijde van de woekerpolissen. Toen die misstanden alle voorpagina’s haalden, deed ik een tiende poging om me door de voorwaarden van mijn pensioenproduct te worstelen om te checken of deze wel zuiver was. Ik snapte er geen klap van en besloot: als ik niets begrijp van iets waar ik iedere maand honderden euro’s aan betaal, moet ik er maar mee stoppen. Ik liet mijn inleg uitkeren en daarmee klaar. Maar ja, ik moet wel iets. Dus ben ik al een tijdje op onderzoek. Ik zoek creatieve manieren om in eigen beheer pensioen op te bouwen. Hoe? Nou, bijvoorbeeld op deze zeven creatieve manieren.
1. Je hypotheek aflossen
Ja, daar is mijn stokpaardje weer. Ik geloof erg in deze manier van werken aan je toekomst. Door je hypotheek af te lossen, verzeker je jezelf ervan dat je op je oude dag in ieder geval geen woonkosten meer hebt. Nou ja, tenminste geen hypotheek. Kosten voor onderhoud van je woning en de belastingen blijven natuurlijk wel. Gemiddeld geven Nederlanders ongeveer 30% van hun inkomen uit aan hun huis. Als je ervoor zorgt dat dat wegvalt, bespaar je jezelf tijdens je pensioen dus een hoop geld. Je krijgt geen geld op je rekening gestort, maar zorgt wel dat je lasten laag zijn, waardoor je met minder geld rond kunt komen.
Jep, doen wij ook. Iedere maand gaat er 500 euro in indexfondsen. Dat geld is niet voor vandaag, morgen of volgend jaar. Dat staat daar voor de lange termijn. Ik ben nu 33 jaar. We willen het geld 30 jaar ongemoeid laten staan. Dan ben ik 63 jaar. Netjes, toch? Door niets op te nemen krijg je ook op de beurs een soort rente op rente-effect. Als je rekent met een gemiddeld rendement van 4% zou die 500 euro per maand over 30 jaar 343.757 euro waard zijn. Nice! Dat geld kun je langzaam opeten ten tijden van je pensioen, je kunt er ook alsnog een verzekering van kopen die tijdens je leven lang iedere maand geld uitkeert. Ga je vroeg dood, heeft je verzekeraar geluk. Om het maar even cru te zeggen. Word je oud, dan heb jij dubbel geluk. Ten eerste omdat je lang van het leven mag genieten, maar ook omdat die verzekering dan extra rendabel is.
Als je al langer meeleest hier, dan weet je dat ik dit in de toekomst graag wil. Een appartement of woning kopen van mijn spaargeld, dat opknappen en verhuren. Let wel. Dit brengt ook kosten en verantwoordelijkheden en risico’s met zich mee. Denk aan een huurder die niet betaalt, de kans dat je even geen huurder hebt, groot onderhoud, etc. Toch blijft het een prachtige manier om passief inkomen op te bouwen, lijkt mij. De huur die je iedere maand ontvangt, kun je gebruiken als aanvulling op je pensioen.
Een website met advertenties erop. Foto’s verkopen via Etsy, tegen betaling te downloaden. Wat het ook is. Passief inkomen betekent dat je één keer flink investeert en daarna langere tijd geld binnenkrijgt, zonder dat je er op dat moment voor hoeft te werken. Sounds too good to be true? Als je een goed idee hebt of een groot talent, dan kan het. Maar, geef ik als eerste toe, het is niet voor iedereen haalbaar. Dat betekent niet dat een mens niet mag dromen, toch? Geld verdienen terwijl je lekker van je pensioen ligt te genieten. Zonder iets te doen. Heerlijk!
Dit ga ik zeker doen. Zolang mijn situatie en gezondheid het toelaten. Gewoon lekker doorwerken wanneer je al met pensioen kunt. Niet perse fulltime, maar gewoon zoveel uur als je leuk vindt. Ik ben zzp’er en word dus niet door allerlei bureaucratische regeltjes gedwongen om te stoppen met werken op een bepaalde datum. Wel zo fijn. Nu weet ik dat doorwerken niet voor iedereen mogelijk is. Soms door gezondheidsproblemen, soms ook doordat een baas er niet op zit te wachten. Dus zou ik deze manier om je pensioen aan te vullen echt zien als een extraatje en niet als iets waar je op kunt rekenen.