Pensioen opbouwen kan ook op deze andere manieren

Pensioen opbouwen doe je bij je werkgever of door zelf te sparen of te beleggen. Maar het kan ook anders. Ook door je lasten te verlagen of voor passief inkomen te zorgen, werk je aan je pensioen.

Heb jij een pensioengat? Het is niet echt een vraag voor op een gezellig verjaardagsfeestje, vind je niet? Een op de drie mensen heeft tijdens hun pensioen minder inkomen dan ze hadden verwacht. Ai. Als je al bijna tegen je pensioenleeftijd aan zit, spaar je dat ook niet zomaar even bij elkaar. Daarom, lieve mensen, vind ik pensioen iets om ook nu je jong bent al bij na te denken. Nu heb je nog tijd. Nu heb je nog de jaren om een plan te maken en uit te rollen. Of om ieder jaar ergens in te investeren en die investering de tijd te geven om te groeien. 

Je kunt je tekort aan pensioen natuurlijk aanvullen door te sparen of te beleggen. Maar er zijn ook andere manieren. Ik deel er 4 met je waar ik zelf heel enthousiast over ben en die ik ook alle 4 wel op de één of andere manier toepas.

1. Je hypotheek aflossen

Huh? Hoe heeft het aflossen van je hypotheek te maken met je pensioen? Nou, dat zal ik je uitleggen. Je hypotheekschuld verlagen is een manier om je lasten te verlagen. Als je minder leent, betaal je minder aflossing en rente. Dat betekent dat je ook minder geld nodig hebt om rond te komen. Als jij je huis helemaal of misschien voor 75% af weet te lossen, scheelt dat je zo honderden euro’s per maand. Stel je betaalt tegen de tijd dat je met pensioen gaat nog 800 euro per maand netto voor je huis. Dan moet je die rekening wel elke maand betalen en daar heb je tegen die tijd pensioen voor nodig. Weet je die schuld af te lossen en woon je hypotheekvrij (goals!) dan houd je dus 800 euro over, of je hoeft 800 euro minder aan pensioen te hebben. Je hypotheek aflossen is eigenlijk een soort omgedraaid pensioen opbouwen. Je krijgt geen geld, maar hoeft wel minder te betalen.

2. Je huis verduurzamen

Ik heb in Google Drive een overzichtje van al onze maandelijkse rekeningen. Ik vind een van die vaste lasten schrappen een feestje. Net zoals er eentje flink naar beneden brengen. Daarom check ik ieder jaar of mijn verzekeringen goedkoper kunnen en of ik niet ergens anders goedkoper uit ben voor tv en internet. Maar we zijn onlangs ook begonnen met verduurzaming aan ons huis. We hadden nog wat enkel glas. Dat is nu vervangen. We hebben vloerverwarming en krijgen binnenkort zonnepanelen. Ik kan niet wachten tot ik dat terug zie in onze energiekosten. Wij betalen nu zo’n 125 euro per maand. Naar 0 gaat dat nooit toe in onze jaren ’30 huis, maar we kunnen daar zeker wel zo’n 60 euro per maand vanaf snoepen. Ook dat is weer 60 euro per maand die je niet aan pensioen op hoeft te bouwen. Woon je in een nieuwer huis en weet je helemaal zelfvoorzienend te worden qua energie, dan scheelt dat je dik 100 euro per maand. Je moet flink premie inleggen om 100 euro meer pensioen te ontvangen. Ook dit is dus weer een omgekeerde manier van opbouwen.

3. Passief inkomen

Het is een beetje een lege term aan het worden: passief inkomen. Iedereen heeft het erover en het klinkt natuurlijk ook geweldig. Geld ontvangen terwijl je niets doet. Ik moet daar wel een kanttekening bij zetten: niet alles wat ze passief inkomen noemen is ook écht een passief. Een huis verhuren via AirBnB? Hartstikke veel werk. Een blog met advertenties? Nou, ik kan je vertellen dat dat flink buffelen is. Maar een appartement dat je voor de lange termijn verhuurt is natuurlijk wel vrij passief. Dit is weer een andere manier van pensioeninkomsten genereren. Je vult niet je pensioenuitkering aan, maar zorgt voor andere inkomsten die doorlopen naar je pensioen. Als je dan ook nog de hypotheek op je appartement voor de verhuur weet af te lossen, is het echt allemaal winst. Nou ja, behalve onderhoud en belastingen natuurlijk. Zo heb je toch snel een paar honderd euro extra inkomsten voor tijdens je pensioen te pakken.

pensioen opbouwen manieren

4. Je eigen bedrijf verkopen

Deze tip is niet voor iedereen, natuurlijk. Maar wel voor meer mensen dan je zou denken. Je hoeft geen miljoenenbedrijf op te zetten om te kunnen verkopen. Je kunt ook een website beginnen en die verkopen. Als je zzp’er bent is het niet gek om na te denken hoe jouw bedrijf verkoopbaar zou zijn.

Er is niet één manier om pensioen op te bouwen. Zeker in deze tijden waarin we niet meer kunnen verwachten dat een werkgever of de overheid dat pensioen wel even voor ons regelt, zullen we ook zelf moeten gaan nadenken. Wijzer in Geldzaken probeert daarbij te helpen. Ze ontwikkelden een check waarmee je in één keer duidelijk krijgt hoeveel je over je pensioen weet en of dat genoeg is. Doe die check vooral hier in en leer meer over je eigen pensioen.

Dit artikel is een samenwerking met platform Wijzer in geldzaken rondom de Pensioen3daagse op 3, 4 en 5 november 2020. Tijdens deze drie dagen proberen werkgevers, pensioenaanbieders, -fondsen, -adviseurs, banken Nederlanders in actie te laten komen voor hun pensioen. Wijzer in geldzaken is een initiatief waarin het ministerie van Financiën, de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties samenwerken om Nederlanders financieel fitter te krijgen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!