Pensioen? Daar hoef je voor je 40e niks aan te doen!

Pensioen opbouwen? Veel mensen denken dat dat pas belangrijk wordt na je 40e. Maar klopt dat wel?

Jarenlang zat ik in de ontkenningsfase. Ik geef het eerlijk toe. Pensioen voelde als iets dat nog zó ver weg was. Ik wilde nú leven. Nú genieten. Zeker niet een deel van mijn inkomsten inleveren om er over 40 jaar financieel warmpjes bij te zetten. Ik was ZZP’er en regelde dus helemaal niks voor later.

Pas toen ik 35 jaar oud was, werd ik een beetje onrustig van het idee dat ik amper pensioen had opgebouwd. Ik had inmiddels een koophuis, twee kleine kinderen en een man. Iets regelen voor mijn pensioen hoorde toch ook bij volwassen worden, vond ik. In die tijd had ik graag gewild dat een werkgever het voor me regelde. Dat er een pensioenfonds was dat haar zaakjes op orde had en mij als nieuw lid verwelkomde. Helaas, ik moest het zelf uitzoeken. Dat lukte, maar achteraf gezien had ik eigenlijk eerder willen beginnen. Tijd is namelijk je vriend wanneer je pensioen op wilt bouwen. Ik zal uitleggen hoe dat zit.

pensioen opbouwen

Hoe meer tijd, hoe meer je geld groeit

Stel, je begint op je 25e met pensioen opbouwen. Dat betekent dat je 42 jaar lang pensioen opbouwt, tot je op je 67e met pensioen gaat. Goed bezig!

Het geld dat jij en je werkgever samen inleggen voor je pensioen, wordt door het pensioenfonds belegd. In aandelen bijvoorbeeld of in vastgoed. De bedoeling is dat je geld daardoor groeit. Bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn wordt gemiddeld 8% rendement per jaar gemaakt. Dat betekent dat de inhoud van jouw pensioenpotje gemiddeld met 8% per jaar groeit. €100 wordt met 8% rendement dus €108.

Mooi! 

Het jaar erop belegt je pensioenfonds niet meer met €100, maar met €108. Weet je nog? Je geld was namelijk meer waard geworden. Over die inleg maak je weer 8% rendement. Niet alleen over je oorspronkelijke inleg, maar ook over die €8 rendement. Na twee jaar is het daardoor geen €116 geworden, maar €117. Doordat je winst van eerder ook weer is belegd, is je geld harder gegroeid dan met 8 euro per jaar. Zie je dat?

Rendement op rendement

Dat lijkt nu een klein verschil. Het scheelt namelijk maar één euro. Maar des te langer je je geld laat staan en des te langer je daardoor het effect van rendement op rendement hebt, des te groter het verschil wordt. Onder de streep betekent dit dat je minder geld in hoeft te leggen, om je pensioen bij elkaar te sparen. Omdat de tijd je helpt. En dat is natuurlijk wel héél fijn.

Dus: is pensioen pas iets waar je je na je 40e mee bezig hoeft te houden? Ik zou het je niet adviseren, want door te lang te wachten moet je onnodig veel geld inleggen. Op tijd beginnen betekent met een behapbare inleg een fijn pensioen bij elkaar brengen. 

Weten hoe je pensioen er nu voorstaat? Check www.mijnpensioenoverzicht.nl of MijnPFZW wanneer je bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn pensioen opbouwt.

Dit artikel is een samenwerking met PFZW. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!

Lees ook

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!