Geld verdienen terwijl je op de bank ligt, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Is het dat ook? Of is een passief inkomen wel mogelijk? We zochten het uit.
Een passief inkomen is geld verdienen terwijl je daar op dat moment niet voor werkt. Dat klinkt een beetje als: relaxen op een strand, af en toe een slokje van je cocktail nemen en ondertussen stroomt je bankrekening vol. Dat willen we allemaal wel. Maar het is (helaas) niet zo simpel.
Hoe het begon
Een tijdje terug las ik het boek Een werkweek van 4 uur, van Timothy Ferriss. Hierin legt de schrijver uit hoe hij zijn werk zo weet terug te dringen, dat hij nog maar vier uur per week hoeft te werken, voor een geweldig inkomen. Dat klinkt interessant, dacht ik. En ik las verder.
Zo kwam ik op Amerikaanse websites terecht waar mensen schrijven hoe ze ’s ochtends wakker worden, hun telefoon of computer pakken en even checken hoeveel ze tijdens het slapen hebben verdiend. Hoe cool is dat. Letterlijk slapend rijk worden.
Daar heb ik dus wel oren naar. Niet dat ik lui ben. Maar toch klinkt geld verdienen terwijl je slaapt wel erg aantrekkelijk. Passief inkomen, noemen ze dat. Maar kan dat wel echt?
Je doet niet niks
Eigenlijk past het woord passief niet helemaal. Want het is geen geld dat zomaar uit de lucht komt vallen. Het is geen inkomen waar je echt helemaal nul uur voor werkt. Passief inkomen bouw je op. Vaak gaat het om bijvoorbeeld de verkoop van producten, die je in één keer maakt en daarna oneindig kunt verkopen. Zoals een cursus. Je stopt je tijd, energie en eventueel geld in het maken van die cursus, zet ‘m op je site en verkoopt dezelfde cursus steeds opnieuw. Dat is een passief inkomen, want op het moment dat je die cursus verkoopt, werk je niet. En lig je bijvoorbeeld lekker op de bank. Maar voordat die cursus goed in elkaar zit en lekker verkoopt, heb je er behoorlijk wat uren werk in gestopt.
Maar wij weten, uit ervaring, ook dat een cursus zichzelf niet verkoopt. De mails om mensen te enthousiasmeren en de social posts die je op Instagram zet om mensen over je product te vertellen. Het kost allemaal tijd en energie om te maken. Echt passief valt dit verdienmodel dus zeker niet te noemen. Toch zijn de voordelen duidelijk. Je investeert in principe één keer tijd en energie in ontwikkeling en wellicht automatiseer je de promotie ervan, zodat je geld verdient terwijl je niet (meer) heel hard hoeft te werken.
Doen waar je goed in bent
Misschien denk je nu: een cursus maken is niks voor mij. Snap ik, maar gelukkig zijn er andere vormen om passief geld te verdienen. Het gaat erom dat (een deel van) je inkomen niet meer is gekoppeld aan het aantal uren dat je werkt. En dat kan op verschillende manieren. Hierbij kijk je naar je eigen talenten. Waar ben je goed in? En is dat verkoopbaar? Iedereen heeft wel iets te bieden. Tegenwoordig is het super makkelijk (Hallo, internet!) om je talenten of spullen te delen. En daar geld voor te vragen. Een paar voorbeelden:
- Spullen verhuren
- Boek of e-book schrijven
- Begin een affiliate website
- Start een blog met advertenties
- Ontwerpen maken en verkopen
- Je eigen caravan of camper verhuren
- Digitale producten verkopen, zoals foto’s
- Lesgeven via vooraf opgenomen video’s
- Tweede woning of kamer in je huis verhuren
Het kan dus wel
Een passief inkomen, het is zeker mogelijk. Maar je moet er toch wel íets voor doen. Een cursus, website of blog opzetten, bijvoorbeeld. Kijk ook naar wat je al hebt. Heb je bijvoorbeeld een oude schuur in de tuin? Die kun je ombouwen tot een B&B, waarmee je geld verdient. Of je verhuurt een kamer in je huis. Ook beleggen is een soort passief inkomen. Je investeert nu geld, dat hopelijk later meer waard is. Lees je wel goed in en denk aan de risico’s.
Rijk worden zonder daar iets voor te doen, daar geloof ik niet in. Een passief inkomen, dat kan (deels) wel. Maar het gaat niet vanzelf. Laat je dus vooral niet gek maken door mooie verhalen. Want achter elk succesverhaal zit waarschijnlijk een lange weg van keihard werken.