Stappenplan overstappen van zorgverzekering (voor iedereen die niet weet waar te beginnen)

Je hebt nog even om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen paniek, met dit stappenplan wordt overstappen van zorgverzekering ook voor jou een fluitje van een cent.

Als je nog niet bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar dan is nu écht het moment. Je hebt namelijk tot eind december de tijd om over te stappen. Anders zit je weer minimaal een jaar vast aan je huidige (misschien onnodig dure) verzekeraar. Waar je misschien wel teveel voor betaalt. Zonde. En niet nodig. Veel mensen kijken op tegen het overstappen. Ook niet nodig. Met dit stappenplan kom je beslagen ten ijs. En beloof ik je dat overstappen echt niet moeilijk is.

overstappen zorgverzekering

Lees ook: 5 manieren om extra geld te verdienen

Stap 1

Je huidige verzekering. Pak je huidige zorgverzekering er eens bij. Vaak kun je in de online omgeving je premie en dekking vinden. Schrijf eens op hoeveel premie je nu betaalt voor alleen een basisverzekering. Als je aanvullende verzekeringen hebt, schrijf hier dan ook de premie van op. En tot slot, hoe hoog is je huidige eigen risico? Alles opgeschreven? Dan gaan we door.

Stap 2

Je wensen ten aanzien van de verzekeraar. Niet iedereen is hetzelfde en heeft dezelfde wensen. Probeer voor jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt bij een zorgverzekering. Persoonlijk hecht ik bijvoorbeeld geen waarde aan persoonlijk contact met een klantenservice maar doe ik liever alles online. Dit kan voor jou heel anders zijn. Vaak zijn verzekeraars met alleen een online omgeving goedkoper dan anderen.

Stap 3

Je eigen risico. Check eens in hoeverre je gebruik maakte van je eigen risico de afgelopen jaren. Ook dit kun je zien in de online omgeving van je huidige verzekeraar. Even inloggen en checken. Mocht dit je nou meevallen – ik gebruikte zelf bijvoorbeeld 0 euro – dan kun je voor je volgende verzekering overwegen om je eigen risico te verhogen. Dit kan tot maximaal 885 euro. Dit scheelt aanzienlijk in de maandpremie. Heb jij een buffer om deze kosten op te vangen mocht je die toch moeten betalen, dan zou dit een hele aantrekkelijke optie voor je kunnen zijn. Denk daarbij ook vast aan stap 4.

[mailerlite_form form_id=12]

Stap 4

De toekomst. Helaas heb ik geen glazen bol. Anders had ik zeker weten een voorspelling gedaan over je zorgkosten voor het aankomend jaar. Zo ben ik dan ook wel weer. Je weet natuurlijk nooit van te voren of je aankomend jaar misschien struikelt waardoor je een arm breekt. Laten we daar niet vanuit gaan. Kijkend naar het komende jaar (ervan uitgaande dat je niet struikelt) verwacht jij nog extra kosten? Zo weet ik dat ik aankomend jaar een keer extra opgeroepen wordt bij de gynaecoloog. Dit ga ik terugzien in mijn eigen risico. Daarnaast weet ik ook dat ik een fikse behandeling moet ondergaan bij de tandarts. En dat brengt me bij stap 5.

Stap 5

Aanvullende verzekeringen. De kosten voor mijn tandarts behandeling lopen zo in de papieren, dat de premie van mijn aanvullende verzekering minder hoog is dan wat ze maximaal vergoeden. Dus die neem ik erbij. Zulke afwegingen kun je voor elke aanvulling maken waarvan je verwacht deze nodig te hebben. Denk aan fysiotherapie of alternatieve geneeskunde. Als je verwacht dat je dit nodig gaat hebben het aankomende jaar, reken dan eens uit of de premie die je extra betaalt meer of minder is dan de daadwerkelijke kosten. Let op: bij sommige aanvullende verzekeringen is de premie hoger dan wat er maximaal vergoed wordt. Dan is die verzekering dus nooit gunstig. Blijf goed rekenen en laat je niet voor de gek houden.

Stap 6

Vergelijk verzekeringen online. Nu je al je wensen duidelijk hebt, hoef je nog maar één ding te doen: op vergelijkingswebsite Independer je zorgverzekering vergelijken (even doorklikken, dus). Je kunt daar alle bovenstaande wensen en eisen kwijt en zij doen de rest. Het enige wat jij moet doen is alles invullen en op enter drukken. Zo heb je in één keer een duidelijk overzicht, gesorteerd op maandpremie, van alle zorgverzekeringen die passen bij jouw wensen.

Makkelijk zat toch? In zes stappen overstappen naar een andere zorgverzekering. En dat in een paar minuten. Aangezien je nog maar tot einde december de tijd hebt, zou ik er meteen even voor gaan zitten. En check dan ook je spaarsaldo. Heb je daar genoeg opstaan om je premie een jaar vooruit te betalen? Zeker doen dan. Veel verzekeraars geven je daar namelijk nog extra korting voor. Scheelt toch weer.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!