Overbieden: het is tegenwoordig heel normaal wanneer je een huis wilt kopen. Maar het heeft flinke gevolgen voor je hypotheek én het eigen geld dat je mee moet brengen. We leggen je precies uit hoe dat zit.
“Ik schat dat zo’n 75% van de huizen in onze regio boven de vraagprijs verkocht wordt, 20% voor de vraagprijs en 5% daaronder.” Edwin van Weenen is hypotheekadviseur bij De Hypotheker in de regio Rotterdam, dus hij kan het weten. Hij zit elke dag aan tafel met mensen die een huis kochten boven de vraagprijs, of daar bereid toe zijn. “Ze zijn het normaal gaan vinden. Vaak kom je niet eens in aanmerking als je daar niet aan meedoet.” Gemiddeld wordt er zo’n 25.000 euro overboden, schat Edwin: “Hier in de omgeving kom je er met 10.000 euro vaak niet meer. “

Wat veel mensen niet weten is dat overbieden flinke gevolgen heeft. Je kan wat je boven de vraagprijs biedt, niet altijd financieren vanuit een hypotheek. Hoeveel jij biedt op een huis is natuurlijk aan jou. Een persoonlijke keuze. Maar de hypotheekregel blijft dat je niet meer aan hypotheek kunt krijgen dan 100% van de woningwaarde. Edwin: “Als iemand 25.000 euro overbiedt op een huis met een vraagprijs van 300.000 euro, dan weten ze vooraf niet hoeveel ze daarvan uit eigen zak moeten gaan betalen. Dit wordt namelijk bepaald door de taxatie. Het bedrag dat uit de taxatie komt, wordt aangehouden als de actuele waarde. Wordt het huis getaxeerd op 325.000 euro? Dan kunnen ze een volledige hypotheek krijgen voor de geboden 325.000 euro. Komt de taxatie op 310.000 euro uit? Dan zal er 15.000 euro uit eigen zak moeten komen.”
Schakel een aankoopmakelaar in
Er zijn dingen die je vooraf kunt doen om hier zoveel mogelijk zicht op te hebben. Hypotheekadviseur Edwin raadt aan altijd met een aankopend makelaar op pad te gaan: “Die kan goed inschatten waar een taxatie op uit zal komen, en dus wat je van de overbieding zelf zult moeten betalen.” Ook vindt hij het slim om online goed uit te zoeken wat je budget is. Dat doe je bijvoorbeeld hier in de uitgebreide calculator van De Hypotheker. Het liefst maak je ook alvast een afspraak bij de adviseur en overleg je de papieren die nodig zijn: “Daar wordt toch te vaak makkelijk over gedacht. ‘Oh, die werkgeversverklaring geeft mijn baas wel, hoor.’ Als dat later dan niet zo blijkt te zijn, kunnen ze hun bod niet waarmaken. Dat wil je voorkomen.”
Kosten koper
Naast het deel van het overbieden dat je misschien zelf moet betalen, moeten ook de kosten koper nog van de eigen spaarrekening komen: “Kopers tot 35 jaar hebben het geluk dat die voor hun lager zijn geworden omdat de overdrachtsbelasting bij huizen tot 4 ton eraf is. Maar alles bij elkaar kan het toch een flink bedrag zijn.” Waar haal je dat geld dan vandaan? Sparen, natuurlijk, maar als dat bedrag oploopt, is dat bijna niet meer te doen: “Mensen die een huis te verkopen hebben, hebben vaak overwaarde die ze daarvoor kunnen gebruiken. De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen en er moet verplicht afgelost worden, dus dat helpt. Voor starters is dat lastiger. Die hebben geen overwaarde om mee te nemen. Sommige mensen kunnen het bij elkaar sparen, maar vaak zien we ook financiële hulp van ouders en grootouders voorbij komen.”
Glazen bol
Wat omhoog gaat, komt ooit ook weer naar beneden. Verwacht Edwin dat het overbieden iets is wat voorlopig de norm blijft? “Er is een flink tekort aan woningen en de vraag blijft voorlopig groter dan het aanbod, dus wat dat betreft zal de druk blijven. We weten natuurlijk niet wat de economische gevolgen van corona gaan zijn en wat de gevolgen daarvan weer worden op de huizenmarkt. Het gekke van de situatie nu is: de huizenprijzen zijn heel hoog, maar de rente laag. Hierdoor zijn de maandlasten voor veel mensen nog te dragen. Het bedrag dat aan eigen geld meegenomen moet worden is wel flink toegenomen de laatste tijd. We zien dat dat echt een uitdaging wordt voor mensen. Al ben ik ook verrast door hoe goed en fanatiek jonge mensen soms voor een huis hebben gespaard. Soms zijn ze al jaren bezig. Heel knap. Als het dan lukt om iets te kopen, we de financiering rond krijgen en ze uiteindelijk ook nog minder betalen dan in hun huurhuis, ben ik zo blij voor ze.”
Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. De inhoud is voor 100% PorteRenee.