Over PorteRenee

Ik ben Renee

Je kent me misschien van mijn bespaar- en spaartips. Of van de podcast die mijn man en ik elke week maken. Mijn interesse voor geld, ontstond niet zomaar. Hier vertel ik mijn verhaal. Zodat jij weet wie wij zijn, maar ook om je te inspireren: als wij het anders kunnen gaan doen, kun jij dat ook.

In 2008 kocht ik met mijn toenmalige vriend mijn eerste huis.
We vierden de aankoop met veel high fives en nieuwe meubelen, maar achteraf gezien was die aankoop niet de beste beslissing van mijn leven. Het was namelijk net voor de kredietcrisis. De memo waarin stond dat die eraan kwam, had ik blijkbaar even gemist. Toen mijn relatie voorbij ging, bleef ik achter met een huis dat door die diepe crisis veel minder geld waard was geworden. Ik wilde toch verkopen. Ik woonde in een stad die niet de mijne was, in een huis waar ik me niet meer thuis voelde. Dus verkocht ik na drie jaar eindelijk mijn huis. Aan twee bejaarden. Ik vraag me nog altijd af wat dat over de inrichting zei, maar oke. Zij betaalden uiteindelijk 40.000 euro minder dan ik aan hypotheek had. Au!

"Het roer ging om"

In die tijd was ik alweer een tijd samen Kasper, inmiddels mijn man. Samen gingen we de schulden te lijf. Niet langer uiteten, geen impulsaankopen, flink besparen op de boodschappen en geen nieuwe kleren meer. Het roer ging om. Van alles wat er binnenkwam weer uitgeven, naar zoveel mogelijk oppotten.

En nee, natuurlijk vond ik dat in het begin niet leuk. Ik was hartstikke chagrijnig wanneer ik weer wat leuks zag dat ik niet mocht en kon kopen. Langzamerhand veranderde dat. Ik zag de mogelijkheden die deze nieuwe levenswijze ons gaf. We losten binnen drie jaar de schuld af en gingen door met geld wegzetten. Nu ging dat geld niet meer naar de bank maar naar onze eigen spaarrekening. Veel leuker natuurlijk!

We bespaarden op de boodschappen, op verzekeringen en op impulsaankopen. Maar we bleven altijd leuk leven. We gunden onszelf af en toe een etentje en een nieuwe spijkerbroek. Al die dingen voelden veel bijzonderder (is dat een woord?) nu het niet meer dagelijkse kost was.

In 2017 begon ik PorteRenee.nl. Ik werkte al 15 jaar als freelance journalist voor tijdschriften. Voor media als Flair, LINDA en het FD schreef ik steeds vaker verhalen over geld. Ik wist daardoor wat ik meegemaakt had, inmiddels best veel vanaf en was over mijn eigen financiën superopen en eerlijk. Tot mijn man op een dag zei: waarom begin je niet een eigen website? Hij bedacht de inmiddels bekende naam PorteRenee (van Renée en portemonnee, voor als je het nog niet snapte) en the rest is history. Deze website runnen mijn man Kasper en ik nu samen, met hulp van een aantal zzp’ers.

FIJN DAT JE ERBIJ BENT

We bereiken iedere maand honderdduizenden mensen met onze tips, tricks, inspiratie en motivatie. Fijn dat ook jij ons hebt gevonden. Of je nu nog helemaal aan het begin staat en geen idee hebt waar je geld naartoe gaat. Of al lekker op weg bent en gewoon af en toe wat inspiratie nodig hebt. Je bent meer dan welkom.

Als het ons lukte om vanuit schulden naar een half afgelost huis en een volle spaar- en beleggingsrekening toe werken, kun jij dat ook. Begin vooral vandaag. Want vandaag is altijd dé perfecte dag voor verandering.