Over onze geheime spaarrekening (Sstt.. niet verder vertellen)

Een geheime spaarrekening. Ik raad het iedereen aan. Bij hoge uitzondering vertel ik jullie over dit geheime potje, waarin we stiekem een droom bij elkaar sparen.

geheim, geld, spaarrekening, porterenee, sparen, spaargeld, ibiza, tweede huis

Mijn man en ik hebben samen een bestandje in de cloud. Je weet wel, in Google Drive. Een Excel-bestand waar we allebei in kunnen. We houden hierin bij wat we samen bij elkaar sparen. Allemaal verschillende potjes. We sparen voor omzetbelasting en inkomstenbelasting (welkom in de wondere wereld van ondernemers) en voor verschillende privé-doelen. Er staat achter ieder potje hoeveel erin zit. Er staan Excel-formules in, waardoor de boel automatisch optelt en aftelt. Alles om de motivatie hoog te houden. Er staat zelfs in wat ons huis waard is en wat de resthypotheek (zoals wij dat noemen) is. Één ding vind je in dit toch best uitgebreide bestandje niet. Dat is het saldo op onze geheime spaarrekening.

Ik ben een open boek. Ook als het over geld gaat. Ik moedig mensen aan om meer over geld te praten. Dus wordt het tijd dat ik het bestaan van deze geheime rekening onthul. We noemen deze rekening hier in huis ‘De Ibiza-rekening.’ We openden ‘m na een fantastische vakantie op dit mooie eiland. Mijn man wilde er meteen heen verhuizen en als ik ‘ja’ had gezegd, zaten we er nu al met onze voetjes in het zand. Laptopje mee en gaan met die banaan. We deden dat eerder al, toen we een kleine 2 jaar op Curaçao verbleven. Maar met twee kleine kinderen, waarvan er één naar school gaat, leek het me minder handig om dit impulsieve plan werkelijkheid te maken. Maar het idee om daar meer tijd door te brengen dan alleen de zomervakantie, trekt ons allebei. We zijn vrij flexibel qua werk, dus waarom niet? Nou ja, vanwege die kids dus en die worden vanzelf groter. Als ze groter zijn, kan het weer wel. Dus, zei mijn man: ‘Waarom niet alvast beginnen met sparen?’

Meer geldtips?
Volg me op Instagram

We googelden een paar avondjes naar appartementjes op Ibiza. Het hoefde niet groot te zijn. Een studio is ook goed. Je gaat toch lekker naar het strand. Met 150.000 euro zou dat moeten lukken, als je zelf een beetje handig bent en de boel een likkie verf geeft.

Ik denk dat de meeste mensen mijn man uit hadden gelachen toen hij voorstelde om voor een huisje op Ibiza te gaan sparen. Ja, hoor, we sparen even 1,5 ton bij elkaar. Lachen doe ik niet meer om zijn plannen. Zijn vorige plan om een ton in klinkende munten bij elkaar te harken, werd ook werkelijkheid. In zo’n 4 jaar tijd. Dus waarom dit niet? Oke, het leven is wat veranderd. We zijn allebei ander werk gaan doen, tig keer verhuisd en hebben nu wat hogere lasten, we hebben twee kinderen die geld kosten. Ik kon genoeg redenen verzinnen om ‘nee’ te roepen. Maar ik zag zijn glinsterende ogen en ik dacht: ik ga er weer voor. Fuck it. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat het niet lukt? Ach…

Nu ik toch zo eerlijk bezig ben, dan ook maar over het saldo van die spaarrekening. Het realiseren van dit spaardoel is nog ver weg. We hebben net een huis in Nederland gekocht, wat ook een hoop geld (gaat) kosten. Om precies te zijn staat er nu 4.300 euro op de Ibiza rekening. Daar kun je om lachen (of huilen) maar ik zie dat als iets positiefs. We hebben al 4.300 euro meer voor onze droom dan een tijdje geleden. En dat is toch maar mooi 2,9% van het uiteindelijke doel.

Mijn man maakt een deel van wat hij met voice-over klussen verdient, over naar deze rekening. De opbrengsten van de extra en onvoorziene opdrachten. Geld waar we dus niet op gerekend hadden. We missen er niets aan. Dit is het grote plezier van een goede side hustle, waarmee je wat bij verdient. Het is extra en dus kun je het geld (als je een gezonde buffer hebt) gebruiken om te sparen voor iets heel tofs. Of dat nou een appartementje op Ibiza is (groot doel!) of een vakantie op Ibiza (wat kleiner doel). 

LEES OOK: Margot heeft 4 verschillende spaarrekeningen

Waarom is dit een geheime spaarrekening? Omdat ik inmiddels weet wat voor reacties hierop komen. ‘Jaaaaa, hoor.’ ‘Daar heb je hun weer.’ ‘Zij zullen wel heel veel verdienen.’ (Valt mee. We verdienen oké maar zijn niet rijk) ‘Dat gaat nooit lukken!’ En ga zo maar door. Ik weet het nog van toen we jaren geleden vertelden heel enthousiast te sparen om de 100.000 euro te halen. Daar vonden mensen wel wat van, zeg maar.

In Amerika zouden ze roepen: ‘You go girl. Go for it.’ In Nederland zijn we geneigd om vooral te benadrukken dat het niet realistisch/onzinnig/stom is. Net als jaren geleden besluit ik nu weer om kansen te zien in plaats van beperkingen. En ik vertel dit verhaal dan ook om jullie aan te moedigen dat ook te doen. Of je nu rijk, arm of alles daar tussenin bent. Een doel hebben, dat sterke gevoel van opwinding daarover, gaat je dichterbij brengen dan je vooraf misschien durft te denken.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!