Op vakantie? Dan toch maar een creditcard?

Een creditcard. Wanneer gebruik je die nou? Daarom zegde ik ‘m ooit op. Of is het toch wel handig, straks, op vakantie?

Vaste lasten. Ik heb er een hekel aan. Zeker iedere drie maanden ga ik door mijn lijstje heen en schrap alles wat ik niet écht nodig vind. Verzekeringen gooi ik omlaag, ik zeg abonnementen op. Hup, weg met die wegenwacht wanneer ik eigenlijk amper rij. Dat soort dingen. Excel telt het bedrag aan vaste lasten vanzelf op. Des te lager dat wordt, des te blijer ik ben. We kunnen onze vaste lasten inmiddels betalen van één inkomen. Met de boodschappen erbij. Dat vind ik te gek. Er zijn zoveel leukere dingen om je geld aan te besteden dan vaste lasten. Er is werkelijk niemand die zegt: Hoera, wat een pret. Ik heb mijn verzekeringen weer betaald. Nee, liever ga ik van dat geld uit eten, spaar het of beleg het voor later.

Lees ook: Vakantie op Ibiza: zo houden wij het betaalbaar

Ik had die creditcard er ooit uit gedaan omdat ik dacht: wanneer gebruik ik die nou? En het kost wel iedere maand geld. Bovendien: ik hoorde veel te vaak verhalen van mensen die door zo’n kaart financieel in de problemen kwamen. Ik lees fanatiek mee op Amerikaanse blog over geld en man o man, wat hebben die mensen vaak gigantische creditcardschulden. No way dat ik daar ooit in wil belanden. Toen mijn man en ik elkaar leerden kennen, had hij ook een creditcardschuld. Vond ik zó onaantrekkelijk. Eerst die schuld aflossen, dan kom ik bij je wonen, zei ik. Niet helemaal nagekomen die afspraak. Hij loste wel razendsnel af, maar ik woonde al bij hem voordat de teller netjes op 0 stond. De liefde, he?

Nu de zomer voor de deur staat, vroeg ik me af: heb ik voor vakantie tegenwoordig nog een creditcard nodig? Laatst, tijdens ons tripje naar Ibiza, huurde ik gewoon een auto zonder. Ik betaalde per pin een borg en kreeg die keurig na afloop terug gestort. En ook het hotel betaalde ik, vooraf, via AirBnb gewoon via iDeal. Geen creditcard meer voor nodig. Top! Toch is pinnen echt iets Nederlands, dan wel Europees. In Amerika pint niemand. Daar heb je echt een creditcard nodig. Maar ik ga voor zo’n vakantie dus écht niet het hele jaar betalen voor die kaart. Er is nu een type creditcard dat ik perfect vind. De prepaid creditcard. (Op creditcard.nl/prepaid kun je prepaid creditcards vergelijken.) Deze kaarten werken ongeveer net zoals vroeger met beltegoed. Weet je nog? Back in the days? Je zet er geld op en daarmee kun je aankopen doen waar je een creditcard voor nodig hebt. Online, bijvoorbeeld, of op vakantie. Zo loop je niet het risico dat je de maandelijkse betaling niet kunt doen en rente moet betalen. Je kunt namelijk alleen uitgeven wat je vooraf al betaald hebt. Ideaal ook voor op vakantie, lijkt mij. Je stelt een budget, zet dat geld vooraf op je prepaid creditcard en dat is waarmee je het moet doen. Je kunt dan wel overal betalen, ook als creditcard gewenst is en je niet terecht kunt met je ouderwetse pinpas. Maar je loopt niet het risico dat je teveel uitgeeft. Andere voordelen: je betaalt geen rente en krijgt geen BKR-toetsing omdat je geen geld leent. En dat niet lenen, vind ik heel fijn!

Lees ook: Bespaartips voor op vakantie (10x)

Ik heb ze even vergeleken. Sommige prepaid creditcards zijn duur. Niet alleen de aanschafkosten, ook gebruikskosten en jaarlijkse kosten. Nee, dank je. De Consumentenbond schreef dat ook al: sommige kaarten zijn nog duurder in gebruik dan een reguliere creditcard. Er zijn ook kaarten die veel minder geld kosten. Sommige zelfs zonder jaarlijkse kosten. Je betaalt vaak wel voor iedere storting. Dat zou ik zelf niet zo’n probleem vinden. Ik zou de kaart alleen gebruiken op vakantie. Dat betekent dus één keer storten en de kosten daarvoor betalen. In ruil daarvoor heb je een creditcard in je portemonnee, met alle voordelen van dien, en zonder de zorgen als: krijg ik straks een giga rekening? Lees wel de kleine lettertjes: bij sommige creditcards moet je een bedrag betalen wanneer je de kaart lange tijd niet gebruikt. Zonde! Ik vind een creditcard inmiddels niet meer zo eng als vroeger, toen ik nog een gat in mijn hand had. Toch heb ik liever geen creditcard met veel bestedingsruimte in mijn portemonnee. Iets met de kat om het spek binden. Al schudde ik het materialisme redelijk van me af de laatste jaren, ook bij mij steekt het nog wel eens de kop op. Laten we het zo zeggen: ik heb de website van Vtwonen geblokkeerd op mijn laptop. Ken je zwaktes. Dat helpt ook!

.

Dit artikel is een samenwerking met vergelijkingswebsite Creditcard.nl
De inhoud is voor 100% van mij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!