Op elektra besparen? 10 écht effectieve manieren

Een lagere energierekening. Wie wil het niet? We delen 10 manieren die echt effectief zijn en flink op je elektra besparen.

1.    Vervang je gloeilamp door led-lampen

Je lampen elke dag wat korter laten branden levert je misschien een paar euro per jaar op, maar wanneer je je gloeilampen vervangt door led-verlichting kan de besparing zo de €100 per jaar aantikken. De aanschafprijs van een led-lamp is een stuk hoger, maar hij is ongeveer 85% zuiniger dan een gloeilamp omdat hij veel minder stroom gebruikt. En led-verlichting gaat wel 9 keer langer mee.

2.    Hang je was te drogen aan een droogrekje

De wasdroger is de grootste energieslurper van alle huishoudelijke apparaten. Wist je dat een gemiddelde wasdroger iedere keer dat je hem gebruikt bijna een euro aan stroom verbruikt? Best schrokkend! Als ik de drie wassen per week die ik draai in de droger prop kost met dat dus zo’n €150 per jaar. Iedere keer dat ik die handdoeken aan een droogrekje hang bespaar ik dus flink wat geld. Wil je de droger toch af en toe gebruiken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je het filter regelmatig schoonmaakt. Hoe meer stof erin zit, hoe meer energie het apparaat verbruikt. 

3.    Was wat vaker op een lagere temperatuur

Nu we het toch over de was hebben. Wist je dat wassen op 30 graden de helft goedkoper is dan wassen op 60 graden? Het verwarmen van het water kost veel energie. 

Lees ook: Wat moet je echt in je vriezer hebben liggen om te besparen op je maaltijden?

4.    Ontdooi je vriezer regelmatig

Niet het leukste karweitje misschien, maar een ijslaagje van een paar millimeter betekent 10% meer stroomverbruik. En zorg ervoor dat het apparaat niet te dicht tegen de muur staat. De warmte kan dan niet goed weg waardoor de vriezer zelf ook warmer wordt en dus meer energie verbruikt. En natuurlijk is het slim om restjes eten te bewaren. Zet ze dan wel afgekoeld (kamertemperatuur) in de vriezer. Zet je namelijk een warme soep in de vriezer dan warmt het apparaat op en verbruikt hij dus weer onnodig veel energie. En wil je je ingevroren hapje ontdooien? Kies dan voor de koelkast in plaats van de magnetron.

5.    Gebruik een thermoskan

Ik ben een enorme theeleut. Om stroom te besparen zet ik niet voor ieder nieuw kopje mijn waterkoker aan, maar giet ik het water in een thermoskan. Het water blijft echt lang heet en het scheelt me stroom.

6.    Zet apparaten uit of haal de stekker uit het stopcontact

Apparaten die in de stand-by mode staan blijven continu stroom verbruiken. Het is dus slim om je computer en printer echt uit te zetten als je ze niet gebruikt. En vergeet niet om de oplader van je telefoon en elektrische tandenborstel uit het stopcontact te halen. Want ook als er geen telefoon of tandenborstel aan de oplader hangt, verbruikt deze toch stroom. Best zonde toch?

Dit bericht bekijken op Instagram

Dit ei heeft ons al veel geld bespaard! Sinds een paar maanden gebruiken we dit ding in plaats van wasmiddel of waspoeder. Ik las er ergens over en dacht: ik probeer het eens. Het is niet alleen veel goedkoper maar ook milieuvriendelijk. En zonder allerlei toegevoegde chemicalien hartstikke geschikt voor de gevoelige huid, wat wel fijn is met kleine kinderen. Dit roze ei is gevuld met balletjes die ongeveer 210 wasbeurten mee moeten gaan. Dat komt volgens de producent neer op ongeveer 7 cent per wasbeurt. Love it. Je kunt er gewoon gekleurde en witte was mee draaien. Zijn de balletjes erin op? Dan vul je die weer los aan. Oordeel so far: top. Je moet de was wel meteen drogen of uithangen na het wassen, anders wordt het een beetje muf. Maar als je dat doet: top! Even een tip tussendoor! Je vindt dit ei op mijn website, tussen mijn favorieten: PorteRenee.nl/favorieten . . #porterenee #besparen #wassen #ecoegg #wasmachine #besparing #geld #personalfinance #rijk #rijkdom

Een bericht gedeeld door PorteRenee (Renée Lamboo) (@porterenee.nl) op

7.    Zet de verwarming een graadje lager

Doe een warme trui aan en zet de thermostaat een graadje lager. Een graadje scheelt je ongeveer 7% op je energierekening. Dat kan zomaar €100 per jaar besparen. 

8.    Gebruik de eco-stand van je vaatwasser

Mijn vaatwasser heeft een eco-stand. Doordat ik hem dagelijks gebruik bespaar ik zo’n 30% aan elektra en een kwart aan water. Heeft je apparaat geen eco-stand? Kies dan voor een kort programma op lage temperatuur. Zeker als je vaat niet zo vies is.

Lees ook: 5 x besparen op je autoverzekering

9.    Kijk naar het energielabel bij aanschaf van een nieuw apparaat

Ben je toe aan een nieuwe koelkast of wasmachine? Kijk dan goed naar het energielabel. Kies voor een energiezuinig apparaat. Hoewel deze vaak wat duurder zijn in de aanschaf verbruiken ze veel minder stroom Die hogere prijs verdien je dus echt wel weer terug. 

10. Switch van energieleveranciers

Wisselen van energieleverancier kan je veel geld besparen. Zeker nu zijn de energietarieven laag. Dus wat let je? Weten hoe je in 7 stappen overstapt? Lees dan deze blog.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!