Op deze manier kan IEDEREEN beleggen

Kan iedereen beleggen? Jazeker! Het is niet ingewikkeld en kost niet veel tijd. We leggen je in een paar minuten uit hoe het werkt, zodat je (als je wilt) meteen ermee kunt starten.

Wil je beginnen met beleggen, zonder dat het veel gedoe oplevert? Dat kan. Laat ik eerst wat wijdverspreide aannames uit de weg ruimen:

  • Je hoeft je niet dagelijks bezig te houden met economische ontwikkelingen.
  • Je hoeft niet elke dag, week of maand te bedenken waarin je gaat beleggen.
  • Je hoeft geen ingewikkeld plan op te zetten om te beginnen met beleggen.
  • Je hoeft geen grafieken en tabellen te lezen.

Beleggen kan ook op een manier die simpel en snel is. En die na één keer instellen zo goed als geen aandacht en tijd van je vraagt. In dit artikel leg ik het je uit. Maar bekijk ook zeker de video hieronder, waarin ik vijf beleggingsvragen van volgers beantwoord.

Indexbeleggen

Na jarenlang rommelen met het aankopen en verkopen van losse aandelen (ingewikkeld!), besloot ik het anders aan te pakken. Ik wilde beleggen op een simpele manier, die gewoon doorliep terwijl ik mijn aandacht en tijd aan andere dingen besteedde.

Ik ontdekte indexbeleggen. Een manier van beleggen die de laatste jaren bijzonder populair is geworden. Waar mensen bij beleggen vaak denken aan geld steken in losse aandelen, pak je het bij indexbeleggen anders aan. Je investeert geld in indexfondsen. Dat zijn groepjes aandelen, soms maar 25, soms ook duizenden. Het geld dat je inlegt, wordt verspreid over alle aandelen in dat fonds. Waardoor je in één klap je inleg spreidt en je risico verlaagt. Zeker als je voor een breed gespreid indexfonds kiest. Dat is een chique term voor een indexfonds met veel verschillende aandelen, uit verschillende werelddelen en branches bijvoorbeeld.

Kan beleggen nog makkelijker?

Sinds een paar jaar beleg ik op deze manier. Ik wilde het voor mezelf nog makkelijker maken en koos voor automatisch inleggen. Na uitgebreid onderzoek besloot ik dit te doen bij Meesman, een gerenommeerde Nederlandse beleggingspartij. Indexbeleggen is hun specialisatie en ze bieden een aantal breed gespreide indexfondsen aan. De kosten zijn behapbaar en de service is top. Op deze manier kan iedereen beleggen, inderdaad.

Mijn man en ik openden een beleggingsrekening voor onze kinderen, waar € 100 per maand naartoe gaat. Daarnaast openden we een pensioenbeleggingsrekening waar maandelijks € 200 naartoe gaat, per persoon. En nog een andere beleggingsrekening, waarmee we wat geld voor de toekomst willen opbouwen. Wanneer je klant wordt, moet je eenmalig bepalen in welk indexfonds je wilt beleggen. Ze bieden vier fondsen aan, waaronder één met extra focus op maatschappelijk verantwoord beleggen.

Beleggen zonder moeite

Beleggen kost me − na het één keer in te stellen − nu eigenlijk geen tijd. Ik zet het geld voor de afschrijving elke maand klaar, net zoals ik dat doe voor andere vaste lasten. Af en toe stort ik wat extra’s, bijvoorbeeld (een deel van de) kinderbijslag op de beleggingsrekening voor de kids. Een keer per half jaar, ongeveer, check ik hoe het ervoor staat. En verbaas ik me steeds weer over hoe hard het toch gaat, met een vaste inleg en het rendement dat we daarover tot nu toe maakten. Uiteraard gaat dat niet zonder risico. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Ik ben heel blij met mijn keuze voor steady en simpel en we gaan op deze manier lekker door met vermogen opbouwen.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat promotie en bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’