“Ook jouw boodschappen kunnen écht goedkoper”

Het boodschappenbudget van Renée roept veel reacties op. Want hoe redt ze het met een huishouden van 4 personen voor dat bedrag? Ze vertelt wat haar tactiek is.

Ik deelde laatst op Instagram iets over ons boodschappenbudget. Doorgaans redden wij het met zo’n €100 a €125 per week. Ons huishouden bestaat uit vier personen. Mijn man Kasper en ik, plus onze twee kinderen, Cooper (9) en Bowie (6). Die laatste eet overigens minstens zoveel als zijn broer.

Na het lezen van dit bedrag denk je waarschijnlijk één van de volgende twee dingen.

  1. Nou, dat boodschappenbudget is toch niet zo bijzonder. Daar red ik het ook makkelijk mee!
  2. Hoe dan?

In allebei de categorieën kreeg ik veel reacties op Instagram. Genoeg mannen en vrouwen deelden ook hun boodschappenbudget en wat tips om de kosten in de hand te houden. Maar de meeste mensen vroegen zich af hoe ik dat voor elkaar kreeg. Ze hadden waarschijnlijk het liefst één gouden tip van me gekregen. Iets waardoor ze per direct 50% van hun boodschappenbudget af kunnen halen. Sorry, die tip bestaat niet en kan ik dus ook niet geven. Als ik het dan toch zo kort mogelijk moet samenvatten, zou ik zeggen dat de key tot betaalbare boodschappen is: plannen en organiseren.

Ik ben best chaotisch

Je moet weten dat dat plannen en organiseren niet mijn sterkste kanten zijn. Ik ben eigenlijk best chaotisch en impulsief. En ondanks dat ik die eigenschappen in mezelf waardeer, leverden ze me jarenlang een halve hartaanval op bij de kassa van de supermarkt. Wat Een Geld.

Toen ik zo’n tien jaar geleden financieel in de knel kwam door schulden, besloot ik dat het anders moest. Leuk hoor, dat leven bij de dag, maar financieel werkte het niet. Ik maakte een overzicht van waar mijn geld naartoe ging. Dat was behoorlijk schrikken. De kosten voor boodschappen waren gênant hoog.

Schokkend boodschappenbudget

We waren toen nog maar met zijn tweeën en gaven gemiddeld zo’n €700 per maand uit. We waren ook nog eens horeca-fans, dus soms aten we ook nog in een restaurant. Ik vond dat bedrag extreem hoog. Dat moest anders. Ik zocht op wat gemiddelde kosten voor boodschappen waren, voor vergelijkbare huishoudens volgens het Nibud. Mijn voornemen was om dat bedrag minimaal te halen. Dat zou namelijk betekenen dat ik elke maand geld over zou houden. En dat betekende weer dat ik mijn schulden veel sneller af kon lossen.

In de maanden erna probeerde ik van alles om mijn boodschappenkosten naar beneden te brengen. Ik probeerde elke tactiek die ik (vaak op Amerikaanse) websites vond. Ik volgde iedere tip op. Het leverde me meer bewustzijn op in de supermarkt. Ik wist uit mijn hoofd wat een brood kostte en leerde het maximale uit aanbiedingen halen.

Mijn eigen tactiek

Toch werkte geen één van die tactieken echt goed voor mij. Dus ontwikkelde ik mijn eigen manier. Kort samengevat werkt het zo:

  1. Actuele aanbiedingen checken. Lang leve aanbiedingen op biologische producten. Daar maak ik graag gebruik van.
  2. Bepalen naar welke winkel ik ga op basis van actuele aanbiedingen. Ik ga maar naar één winkel. Misschien kan ik nog iets goedkoper uit zijn wanneer ik er vier afga voor de beste deals, maar daar heb ik de tijd niet voor.
  3. Ik maak een weekplanning voor alle maaltijden. Ontbijt, lunch, avondeten. Dat doe ik op basis van de aanbiedingen.
  4. Ik maak een volledige boodschappenlijst per categorie.
  5. Ik ga naar de winkel en weet: alles wat ik wil én nodig heb staat op dat lijstje. Ter plekke hoef ik dus niet rond te kijken of aanbiedingen te checken. Die heb ik in mijn voorbereiding namelijk al gezien.

Leer het ook!

In het begin kostte het me best wat tijd. Maar deze tactiek zorgde er wel voor dat ik van €700 per maand voor twee personen, naar een goede €400 per maand ging voor vier personen. Werken deed het dus wel. Naarmate ik langer met deze nieuwe methode werkte, ging het ook sneller. Zoals met alles wat nieuw is.

Boodschappen kunnen écht goedkoper. Voor bijna iedereen. Niet iedereen neemt dat van me aan, maar ik heb zelf ervaren hoeveel geld een andere tactiek kan besparen. Zeker in deze dure tijden – de prijzen in de supermarkt stijgen de laatste tijd flink en blijven dat voorlopig doen – is het de moeite om slim boodschappen te gaan doen. Bedenk maar alvast wat je gaat doen met het geld dat je overhoudt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek