Karin: “Onze kinderen douchen maar twee keer per week”

Karin en haar vriend maken in hun weg naar financiële vrijheid soms keuzes die anderen niet begrijpen. Zo besparen zij flink op hun energie- en waterkosten door niet elke dag te douchen.

Een gezin met twee kinderen kost een hoop geld. Niet alleen de wekelijkse boodschappen worden steeds duurder, maar – zoals iedereen weet – zijn ook de energiekosten flink gestegen. Balen, want energie is een primaire levensbehoefte. Toch verbruiken wij al jaren een stuk minder energie dan het gemiddelde huishouden.

Dat komt doordat we de verwarming alleen in de woonkamer aanzetten en áltijd uitzetten als we weggaan. Maar waar we ook op besparen: douchen.

Niet dagelijks douchen

Douchen en badderen kost hartstikke veel energie. Nu doen we dit niet eens uit kostenbesparing minder vaak dan gemiddeld, maar het is een fijne bijkomstigheid. Wij douchen namelijk niet dagelijks. En onze kinderen al helemaal niet. Mijn vriend en ik douchen beiden over het algemeen om de dag. Onze kinderen gaan twee keer per week onder de douche of – soms – in bad.

Als je niet dagelijks doucht, vinden mensen dat al snel vies. Om me heen hoor ik eigenlijk altijd dat iedereen dagelijks onder de straal staat, en bij velen ook de kinderen. Maar wie zegt dat dat nodig is?

Tuurlijk, als je werkt als bouwvakker of in een viswinkel zou ik het aanraden om na je werkdag even dat zweet of die visgeur eraf te spoelen. Maar wij zitten de hele dag achter een laptop! Te tikken, te interviewen of online te vergaderen. Daar krijg je geen klotsoksels van.

En als ik ’s nachts zwetend wakker word door een enge droom of hormonale aanvallen, dan stap ik ’s ochtends heus even onder de douche. Ja, ook als ik gesport heb – maar dat komt zelden voor kan ik je vertellen. Met onze levensstijl is standaard elke dag douchen echt onzin.

Obscure schimmels en infecties

Hetzelfde geldt voor de kinderen. Ze zweten nog niet en zolang het winter is (of lente-zonder-zon, zoals afgelopen weken) en ze voornamelijk binnenspelen, zie ik de noodzaak van dagelijks douchen absoluut niet. Van die barbies en lego krijg je geen zand tussen je tenen.

Bovendien kost die kinderen schoonschrobben hartstikke veel tijd, geld, douchegel én moeite als ze geen zin hebben. Het is ook nog eens slecht voor die zachte huidjes.

Of wij of zij stinken of regelmatig last hebben van allerlei obscure schimmels en infecties? Dat checken we regelmatig en tot nu toe is het antwoord ‘nee’.

Het dagelijks douchen is eigenlijk een soort onnodige, luxe westerse gewoonte geworden. Het is helemaal niet noodzakelijk zolang je ook lekker westers de hele dag op je luie reet zit. Net als dagelijks je haar wassen: je haar raakt eraan gewend en wordt alleen maar sneller vet. Waardoor je het nóg vaker gaat wassen. En zo beland je in een negatieve spiraal. Dikke aanrader dus, dat minimaal douchen.

Energiebesparing

Terug naar de geldkwestie: hoeveel besparen wij hier nou mee? Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 7,5 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 0,52 bij een gasboiler (ketel) volgens het Nibud. (Ze gaan uit van het prijsplafond, waardoor het gastarief € 1,45 per m3 is.) We zijn met vier personen. Normaal gesproken, als iedereen dagelijks zou douchen, zou dat 4 x € 0,52 x 365 dagen per jaar = € 760 per jaar kosten.

Maar mijn vriend en ik douchen gemiddeld drie á vier keer per week. Laten we van vier keer per week uit gaan. Onze kinderen gaan twee keer per week onder de douche.

Dan kom je uit op twee ouders x (52 weken x 4 douchebeurten) x € 0,52 = € 216 voor ons. Plus voor de kinderen: 2 kinderen x (52 weken x 2 douchebeurten) x € 0,52 = € 108. In totaal zijn we dan € 108 + € 216 = € 324 kwijt! Per jaar besparen we dus zo’n 760 – 324 = € 436 op energie!

Waterbesparing

Dan is er nog het water dat je bespaart. Met bovenstaande aanpak verbruiken we zo’n 40.560 liter water in plaats van 94.900 liter. Een verschil van 40.560 liter. Op dit moment betaal je € 1,73 per duizend liter drinkwater. Dit beteken dat we hiermee nog eens € 1,73 x 40,560 = € 70 besparen. Uiteindelijk bespaart ons dit jaarlijks dus 70 + 436 = meer dan € 500! Mits je onder het prijsplafond blijft.

Volgende keer nog éven onder die oksels ruiken dan maar voordat je onder de douche springt?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop