Onder het prijsplafond blijven: zoveel energie mag jij gebruiken

Het prijsplafond zorgt ervoor dat je minder betaalt voor stroom en gas. Maar die lagere tarieven gelden maar tot een maximaal gebruik. Hoe hoog dat is, hangt af van wanneer je je jaarrekening krijgt. We leggen het uit!

Echt soepel gaat het niet: het opzetten van het prijsplafond voor gas en elektra. Eerst was het lang wachten op de maatregel, toen de onzekerheid of het voor januari zou lukken en nu de onduidelijkheid over hoe het berekend wordt. We hebben er bij PorteRenee uren op gestudeerd (geen grap!) en snappen het nu eindelijk. Dus leggen we het jou ook graag uit, aan de hand van een aantal vragen.

Vraag 1: Wat is er nu precies aan de hand? 

We weten al langer dat er een prijsplafond gaat gelden vanaf januari. Dat betekent dat je maximaal € 1,45 per kuub gas betaalt en € 0,40 per kilowattuur stroom. Er is wel een grens, tot waar je recht hebt op die goedkopere bedragen. Tot een gebruik van maximaal 1.200 kuub gas per jaar en 2.900 kilowattuur stroom per jaar. We gingen er eigenlijk vanuit dat dat gewoon op kalenderjaar werd afgerekend. Dat blijkt nu niet het geval en dat kan voor veel mensen nadelig zijn. 

Vraag 2: Hoe werkt het dan wel?

Voor elke dag is bepaald hoeveel gas en stroom je binnen het prijsplafond mag gebruiken. Je mag die dagen met elkaar compenseren. Doe je zuinig op één dag, dan kun je wat je overhoudt extra gebruiken op een andere dag. Maar dat verrekenen kan TOT je jaarafrekening. Als je – zoals ik in juli – je jaarafrekening krijgt, kun je dus niet januari compenseren met september. 

Stel, je krijgt je jaarafrekening in februari en januari is heel koud. Het vriest behoorlijk. En je moet dus flink stoken en komt zo boven het prijsplafond uit. Dan heb je eigenlijk amper mogelijkheid om dat verbruik te compenseren. Want je krijgt je jaarafrekening al heel snel. En wat je dan boven het prijsplafond hebt gebruikt, moet je dus betalen tegen de dan geldende tarieven van je energieleverancier.

Bron: Instagram.com/porterenee.nl

Vraag 3: Waar moeten mensen rekening mee houden? 

Check goed wanneer jij jouw jaarafrekening krijgt. En wat je vóór je jaarafrekening kunt gebruiken om onder dat plafond te blijven, en wat je na je jaarafrekening mag gebruiken. In de tool hieronder kun je de datum van jouw jaarafrekening invullen. Die datum is elk jaar hetzelfde. Dus zoek even je oude jaarafrekening op en check de datum. Nog niet eerder een jaarafrekening ontvangen? Dan kun je de datum opzoeken waarop je energiecontract inging. Dat is dezelfde datum.

Hieronder vind je de tool

Vraag 4: En wat als mensen wel boven dat maandelijkse prijsplafond zitten, welke financiële gevolgen kan dat hebben?

Dat betekent dat je voor het deel van je gebruik dat boven het energieplafond uitkomt het volle pond betaalt, namelijk de actuele prijs van de energieleverancier. Die ligt flink hoger dan de prijzen van het energieplafond. Bij sommige energieleveranciers betaal je nu bijvoorbeeld € 3,50 per kuub voor gas tegenover € 1,45 onder het prijsplafond. Dat scheelt behoorlijk!

Vraag 5: Waarom moet het zo ingewikkeld?

De overheid zegt dat dat nodig is vanwege de uitvoering ervan. Om administratieve redenen dus. Daar hebben we bij PorteRenee niet zoveel inzicht in, maar feit is wel dat het complex en verwarrend is. De bedoeling van het prijsplafond was om mensen duidelijkheid te geven over hun energierekening. Dat ze wisten waar ze aan toe waren en nu is er toch weer onduidelijkheid.

Tips om te besparen op je energieverbruik? Kom ons volgen op Instagram

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop