Nog maar 4 uur per week werken: hoe dan!?

Een werkweek van 4 uur. Voor sommigen is het een droom en voor anderen de bijbel. Het is namelijk ook de titel van een boek dat inmiddels al bijna 15 jaar bestaat. Toch zijn de lessen daaruit nog altijd actueel. Kasper las het jaren geleden al en onlangs nog een keer. 

Als je mij vraagt welk boek je absoluut gelezen moet hebben, dan kom ik zeker met dit werk aanzetten. Een werkweek van 4 uur is oorspronkelijk een Engelstalig boek, geschreven door Timothy Ferriss. Kort samengevat gaat het over dat hard werken niet altijd nodig is om (veel) geld te verdienen. Liever werk je slim. Waardoor je tijd overhoudt en het geld alsnog binnen blijft komen.

4-urige werkweek

Toen hij het dik 15 jaar geleden schreef, was het revolutionair. Een handje vol mensen had het toen nog maar voor elkaar gekregen om zo te leven en te werken. ‘De nieuwe rijken’ noemde Timothy ze. Een totaal andere manier van rijk worden. Niet door je 40 jaar lang uit de naad te werken en dan pas te gaan genieten. Maar door dat nu al te doen en intussen ook nog een hoop geld te verdienen.

Zo kan het ook!

Ik heb dit boek altijd bewaard. Het opende mijn ogen en plantte een zaadje. Zo kan het dus ook, dacht ik toen. Zo’n boek kan je niet weggooien. Toen ik vorige maand tijdens het opruimen dit boek tegenkwam, moest ik het opnieuw lezen. Natuurlijk om te checken of ik het nog steeds zou aanraden, maar vooral om mijn geheugen op te frissen. 

Toen ik het boek jaren geleden las, was mijn leven compleet anders. Zo las ik dit tussen de bedrijven door. Ik had namelijk minder uren voor mezelf en meer uren voor mijn opdrachtgevers. Nu kon ik dit boek in een dagje uitlezen. Eerlijk is eerlijk: ik werk nog steeds meer dan vier uur in de week. Maar als het moet, zou ik het kunnen. Het is best grappig om de lessen uit het boek nog eens te lezen. Nu weet ik weer waar ik al die wijsheid vandaan heb. 

DEAL

In het boek leer je de zogenoemde D.E.A.L-methode. Om meer resultaat te boeken in minder tijd. Je kent het trucje wel. Elke letter van dat woord staat voor iets. Het woord ‘deal’ is makkelijk te onthouden, dus de rest ook. 

D – Definiëren wat gelukkig maakt

Dat lijkt een makkelijke, maar het heeft mij wel wat moeite gekost. Lange tijd dacht ik dat mijn werk mij gelukkig zou maken. Alles draaide om mijn baan. Ik dacht zelfs dat mijn werk maakte wie ik was. Je begrijpt: ik heb wel een identiteitscrisis gehad toen bleek dat het niet zo was.

E – Elimineren

Haal weg wat overbodig is. Niet alleen in je werk. Maar met alles. Je hoeft niet alles te lezen, je hoeft niet alles te zien. Geef jezelf niet bloot aan de continue informatiestroom. Je hoeft ook niet alles te hebben. Je hoeft ook niet alles te doen. Nu weten we dat eigenlijk wel. Minimalisme is een blijvende trend geworden. Toen het boek uitkwam, in 2007, was het nog nieuw. 

A- Automatiseren

Dit is mijn favoriet. Ik kan ervan genieten als een taak voortaan vanzelf gaat.

Hoef ik niets meer aan te doen. Er zijn natuurlijk ook nog taken die je niet kunt elimineren of automatiseren. Die moet je dus zelf doen. Of als je er niet zo goed in bent: delegeren. Zo hebben we al jaren onze Jaap die we zo automatisch mogelijk voorzien van alle bonnetjes, zodat hij onze belastingen regelt. En Elsemiek doet nu de klantenservice. 

L – Liberation

Ofwel bevrijding. Het gaat me steeds beter af om de vrijheid te pakken die ik inmiddels heb. Het is toch vaak heel verleidelijk om je laptop te pakken en iets aan werk te doen. Maar iets doen om het doen is niet effectief. Dan kun je maar beter van je rust genieten. 

Vliegangst

Het zijn fijne lessen en goed om ze ook even te realiseren. En ik kan me voorstellen dat de inhoud van dit boek voor iemand in loondienst een enorme eyeopener kan zijn. Daarom blijf ik Een werkweek van 4 uur aanraden. Er staat een verhaal in over een advocaat dat me nu meer aangreep dan jaren geleden. De man had jaren last van vliegangst. Toen hij uit de ratrace stapte, had hij er geen last meer van. Hij was niet meer bang om te sterven, omdat hij nooit geleefd zou hebben. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!